Konya’da işveren en çok bu mesleklerde çalışacak arıyor

İŞKUR, yılın ilk çeyreğine ilişkin açık iş, yani işverenlerin ihtiyaç duyduğu işgücü verilerini açıkladı. Buna göre, ülke genelinde en fazla açık iş imalat sektöründe oldu. Peki, Konya’da hangi elemanlar aranıyor? İşte ayrıntılar.

Konya’da işveren en çok bu mesleklerde çalışacak arıyor

İş dünyasının nitelikli personel ve ara eleman bulamama sorunu devam ederken, Türkiye İş Kurumu’nun (İŞKUR) verileri işverenlerin en çok eleman aradığı meslekleri gözler önüne serdi.

İŞKUR’un 2024 birinci çeyreğine ilişkin açıkladığı rapora göre, ülke genelinde bir ve daha fazla kişi istihdam eden işletmelerde toplam 330 bin 325 açık iş olduğu tespit edildi. 1-9 çalışanı olan işletmelerde toplam 170 bin 440 açık iş, 10 ve daha fazla çalışanı olan işletmelerde ise 159 bin 885 açık iş olduğu görüldü.

EN FAZLA ELEMAN ARANAN 10 MESLEK

İŞKUR'un 2023 İşgücü Piyasası Araştırması sonuçları yayımlandı. Araştırmaya göre, en fazla eleman aranan 10 meslek, makineci (dikiş), garson, satış danışmanı, ahşap mobilya imalat ustası, temizlik görevlisi, gazaltı kaynakçısı, konfeksiyon işçisi, akaryakıt satış elemanı, ark kaynakçısı ve yük taşıma şoförü olarak sıralandı.

ELEMAN TEMİNİNDE GÜÇLÜK ÇEKİLEN 10 MESLEK

Araştırmada, işverenlerin yüzde 12,5'inin eleman temininde güçlük çektiği saptandı. Eleman temininde en fazla güçlük çekilen 10 meslek;

Makineci (dikiş), garson, ahşap mobilya imalat ustası, gazaltı kaynakçısı, inşaat işçisi, satış danışmanı, tır-çekici şoförü, yük taşıma şoförü, akaryakıt satış elemanı ve çelik kaynakçısı olarak sıralandı.

konyada-isveren-en-cok-bu-mesleklerde-calisacak-ariyor.jpeg

EN FAZLA İSTİHDAM ARTIŞI BEKLENEN 10 MESLEK

Araştırmada en fazla istihdam artışı beklenen meslekler de şunlar:

Garson, kurye, satış danışmanı, makineci (dikiş), inşaat işçisi, ahşap mobilya imalat ustası, ark kaynakçısı, yük taşıma şoförü, konfeksiyon işçisi ve ağ teknolojileri.

GELECEK 10 YILDA ÖN PLANA ÇIKACAK MESLEKLER

İş gücü ihtiyacının en fazla olduğu alan imalat sektörü. İşverenlerden alınan geri bildirimlere göre gelecek 10 yılda ön plana çıkması beklenen meslekler ise şunlar:

Yazılım mühendisi, e-ticaret uzmanı, yapay zeka uzmanı, bilişim uzmanı, inşaat mühendisi, pazarlama uzmanı, dil ve konuşma terapisti ve CNC operatörü.

İŞGÜCÜ PİYASASI ARAŞTIRMASI KONYA İLİ 2023 YILI SONUÇ RAPORU

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) işbirliği ile 2023 yılında Konya’da 2 bin 586 işletme ile yüz yüze, elektronik ortamda veya telefonla görüşülerek oluşturulan “İşgücü Piyasası Araştırması Sonuç Raporu”nda ilginç sonuçlar ortaya çıktı.

Rapor, Konya işgücü piyasasının gerek arz gerekse talep yönü ile mevcut durumunu analiz etmekte ve işverenlerin gelecek döneme ilişkin beklentilerini ortaya koyuyor.

KONYA’DA EN FAZLA ELEMAN ARANAN MESLEKLER

Araştırma kapsamında işverenler tarafından Konya’da en fazla eleman aranan meslekler de belirlendi.

Konya’da 2023 yılında 67 bin 13 kişilik açık iş ilanı, işverenler tarafından İŞKUR’a iletildi. Bu iş ilanları içinde en fazla eleman ihtiyacı olan mesleklerin ilk sırasında 13 bin 767 açık iş ile beden işçisi mesleği bulunuyor. Toplam açık iş sayısı içerisinde bu mesleğin payı yüzde 20,5 seviyesinde. En çok eleman ihtiyacında özel güvenlik görevlisi ve reyon görevlisi öne çıkıyor.

konyada-isveren-en-cok-bu-mesleklerde-calisacak-ariyor.jpg

KONYA’DA AÇIK İŞLER HANGİLERİ?

Konya işgücü piyasasında işverenlerin talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda açık işler ve aranan meslekler de belirlendi.

Konya İşgücü Piyasası Araştırması sonuçlarına göre, 881 işyerinde toplamda 7 bin 400 açık iş pozisyonu tespit edildi. Konya’da en fazla açık iş sayısına sahip sektör, 4 bin 273 kişilik açık işle imalat sektörü oldu.

Araştırma döneminde en fazla açık işi olan ikinci sektör ise bin 352 kişilik açık iş sayısı ile İdari ve destek hizmet faaliyetleri sektörü. Toptan ve perakende ticaret sektörü, 772 kişilik açık iş sayısı ile üçüncü sırada yer aldı.

konyada-isveren-en-cok-bu-mesleklerde-calisacak-ariyor-001.jpeg

ELEMAN TEMİNİNDE GÜÇLÜK ÇEKİLEN İLK 10 MESLEK

Konya’da temininde güçlük çekilen mesleklere bakıldığında ilk sırada 510 kişi ile gazaltı (mıg-mag) kaynakçısı mesleği yer alıyor. Bu mesleğin ardından sırasıyla 501 kişi ile CNC torna tezgahı operatörü ve 168 kişi ile dökümcü (metal) meslekleri geliyor.

 Yazı İşleri Müdürü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.