Konya’da üreticilere 34 bin çilek fidesi dağıtıldı

Konya’nın Bozkır ilçesinde KOP desteğiyle üreticilere 34 bin çilek fidesi ile zararlı haşerata karşı biyoteknik mücadelede kullanılan 13 bin 750 adet feromon tuzağı dağıtıldı.

Konya’da üreticilere 34 bin çilek fidesi dağıtıldı

Bozkır İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünce ‘KOP Destekliyor Bozkır zararlılarla Biyoteknik Mücadele Ediyor’ ve ‘KOP ile Bozkırda Çilek Üretimini Geliştirme Projesi’ kapsamında Tarla Günü etkinliği gerçekleştirildi.

Programa Konya Vali Yardımcısı Yavuz Güner, Bozkır Kaymakamı Tolga Turan, Güneysınır Kaymakamı Oğuz Yiğit, Taşkent Kaymakamı Muhammet Yücedağ , Yalıhüyük Kaymakamı Muhammed Sağır, Cumhuriyet Savcısı Yılmaz Dinler , KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Yardımcısı Kasım Akyol, Bozkır Belediye Başkanı Nazif Karabulut, kurum amirleri, STK Temsilleri ve bölge üreticileri katıldı.

konyada-ureticilere-34-bin-cilek-fidesi-dagitildi.jpg

Etkinlikte üreticilere 34 bin adet çilek fidesi ile zararlı haşerata karşı biyoteknik mücadelede 11 bin 700 adet elma iç kurdu feromon tuzağı ve 2 bin 250 adet bağ salkım güvesi feromon tuzağı dağıtımı yapıldı.

konyada-ureticilere-34-bin-cilek-fidesi-dagitildi-001.jpg

BİYOTEKNİK MÜCADELE NEDİR?

Zararlıların üzerinde etkili olan bazı yapay veya doğal maddeleri kullanarak normal özelliklerini bozmak suretiyle uygulanan yöntemlere "Biyoteknik Yöntemler" adı verilir.

NASIL YAPILIR?

Feromon tuzak sistemleri veya cezbediciler, yumurtlamayı engelleyiciler, uzaklaştırıcılar, beslenmeyi engelleyiciler, kısırlaştırıcılar, böcek gelişmesini engelleyiciler, böcek gelişmesini düzenleyiciler ve kısır böcek salma yöntemi gibi bazı doğal veya sentetik bileşik yada yöntemler kullanılarak yapılır.

FEROMON NEDİR?

Dişi böcekler erkek böcekler tarafından kolay bulunabilmek ve çiftleşmek için vücutlarından bir koku salgılar. Bu kokuya "feromon" denir. Feromon kokusu yapay olarak üretilip "yayıcı" denen ve genellikle polietilenden üretilen araçların içine doldurulur.

Feromonların biyoteknik yöntemler içerisinde önemli bir yeri vardır. Ülkemizde zararlılarla savaşta popülasyon yoğunluğunu saptamada veya ilaçlamaya karar vermede dolaylı olarak yararlanılır.

NERELERDE KULLANILIR?

Elma iç kurdu, salkım güvesi, şeftali güvesi, doğu meyve güvesi, kiraz sineği, akdeniz meyve sineği, zeytin sineği, sebzelerde ve pamukta yeşil kurt, pembe kurt gibi zararlılarla mücadelede kullanılmaktadır.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.