10 bin yıllık Boncuklu Höyük, turizmin yeni gözdesi olma yolunda

Konya’nın merkez Karatay ilçesinde yer alan dünyanın en eski yerleşim yerlerinden Çatalhöyük'ün 9 kilometre yakınında bulunan 10 bin yıllık Boncuklu Höyük'teki kazı çalışmaları devam ediyor. Bölgeye yerli ve yabancı turistler büyük ilgi gösteriyor.

Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden olan Çatalhöyük'ün 9 kilometre yakınında,  10 bin yıllık bir geçmişe sahip Boncuklu Höyük...

Tarih meraklıları Boncuklu Höyük'te keyifli bir keşfe çıkıyor.

Hayıroğlu ve Abditolu Mahallesi yakınlarındaki Boncuklu Höyük'te kazı çalışmaları halen devam ediyor.

Kazı çalışmaları, İngiltere Liverpool Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dougles Baird, Profesör Andrew Fairbairn, Bülent Ecevit Üniversitesi Öğretim Üyesi Gökhan Mustafaoğlu gibi isimlerin olduğu uzman bir ekiple gerçekleştiriliyor.

Boncuklu Höyük'ü dünyada tanınır kılmak için estetik bir kimlik oluşturulmaya çalışılıyor. Çünkü burası, Türkiye'nin on binlerce yıllık tarihine ışık tutuyor.

Boncuklu Höyük'te uluslararası düzeyde 60 kişilik bir ekip çalışıyor.

Bu yılki çalışmalar 4 farklı alanda çalışma yürütüldü.

Buluntular, hayvan ve tarım kalıntıları atlanmadan, en ince ayrıntısına kadar incelendi. Buradaki incelemeler sonucunda buğday, bezelye ve mercimek gibi tahılların 10 bin yıl önce kullanıldığı ortaya çıktı.

Yine Çatalhöyük'ten farklı olarak koyunun evcilleştirildiğine dair izlenimler var. Boncuklu Höyük'te, Çatalhöyük'ün aksine tarım daha az yapılmış. Ancak mimari ve yerleşim uygulamalarına bakıldığında, burası Çatalhöyük'ten bin yıl daha önce kurulmuş bir yerleşim yeri.

Yani Çatalhöyük'ün atası.

Dünyadaki bilim insanları için Konya çok önemli bir şehir. Çünkü Çatalhöyük burada. Dünyada ilk tarımın yapıldığı tescilli bir yer. Bunun yanı sıra Boncuklu Höyük de yürütülen çalışmalarla medeniyete ışık tutacak.

Yine Boncuklu Höyük'te insanların 10 bin 300 yıl öncesinde tuvalet ihtiyacını karşılamak için bir çukur kazdığını ve bunun için ayrı bir alan inşa ettiği tespit edildi.

DNA testleri sonucunda buradaki toplumun Güneydoğu Avrupa'ya yayıldığı anlaşıldı.

Tarım ürünlerinin alışverişine yönelik olarak ticari amaçla Avrupa’ya gidişlerin olduğu tespit edildi. Yine Boncuklu Höyük'te kerpiç duvar izleri, yapıların oval olması ile karşılaşıldı. Aynı zamanda büyük memeli hayvanlar ile balık ve su kuşlarına ait kalıntılar var. Bölge oldukça sulak, bataklık ve göllerle kaplı.

Yoğun bir mimarinin izlerine rastlanmayan Boncuklu Höyük’te evler birbirinden bağımsız inşa edilmiş.

Günlük aktivitelerin gerçekleştiği alan, ortak mutfak alanı mevcut. Bu sosyal açıdan birbirileri ile etkileşimin göstergesi.

Hane halklarının inanç sistemleri ile ilgili de ayrıntılı bilgiye ulaşıldı.

Yaban öküzü başta olmak üzere bazı hayvanların kafataslarının duvarlara işlendiği görülüyor.

Ayrıca ev içlerine gömülen ölülere rastlandı. Evin tabanına değil, ev dışındaki alanlara da ölüler gömülmüş. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.