5. İslami Dayanışma Oyunları 2021'de yapılacak

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Konya’da düzenlenen 5'inci İslami Dayanışma Oyunları ev sahibi ülke sözleşmesi imza törenine katıldı. Bakan Kasapoğlu, 'Gerçekten de bu oyunları düzenlemek her şehir için bahtiyarlık ve gurur vesilesidir. Müslüman ülkelerin elit sporcuları arasında kardeşliği ve dayanışmayı güçlendirmek öncelikli arzumuzdur. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde tesisleşme noktasında devrim niteliğinde işlere imza attık" dedi.

5. İslami Dayanışma Oyunları 2021'de yapılacak

2021 yılında Konya'da düzenlenecek 5'inci İslami Dayanışma Oyunları'nın ev sahibi ülke sözleşmesi imza töreni Selçuklu Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Törende konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, bu tür oyunları düzenlemenin önemine dikkat çekti.

Bakan Kasapoğlu, "Bütün İslam Dünyası Sporla Bir Arada" şiarıyla çalışmalarımızı şevkle sürdüreceğiz ve inşallah bütün beklentileri karşılayacağız. 2021 yılında inşallah 'Muhteşem Bir Sportif Yıl'a ev sahipliği yapacağız. Sizlerin desteğinizle Konya 2021 İslami Dayanışma Oyunları'nın, değer odaklı bir ortak proje olarak dünya çapında muazzam bir farkındalık oluşturacağına inanıyorum. Müslüman ülkelerin elit sporcuları arasında kardeşliği ve dayanışmayı güçlendirmek öncelikli arzumuzdur. Hz. Mevlana'nın bütünleştirici ve kapsayıcı felsefesinden ilham alarak, İslam İşbirliği Teşkilatı'na üye 56 devletin sporcularını ve spor ailesini ağırlamayı sabırsızlıkla bekliyoruz" diye konuştu. 

"YENİ BİR DOSTLUK VE KARDEŞLİK SAYFASI AÇACAKTIR"

“İnanıyorum ki İslam dünyasının birlikteliği, dostluğu ve kardeşliğine yönelik yaptığımız girişimler yeni bir dostluk ve kardeşlik sayfası açacaktır” diyen Bakan Kasapoğlu, "Sporun birleştirici gücünü esas alan İslami Dayanışma Oyunları ile dünyaya örnek olacak ve gelecek nesillere kuvvetli bir insani zemin hazırlayacağız. Mevlana Celâleddîn-i Rûmî'ye atıfla: "Sevgi şifadır. Sevgi güçtür. Sevgi; değişimin mührüdür." diyoruz. Biz, inşallah hep beraber bu mührü, birlikteliğimizle, kardeşliğimizle bugüne ve yarınlara vuracağız. Ayrıca yine inanıyorum ki 5. İslami Dayanışma Oyunları, İslam dünyasının kurumsal işbirliği neticesinde başarabileceklerinin en güzel nişanesi olacaktır. Müslüman genç sporcular için Oyunlar pek çok bakımdan bir milat olma özelliği taşıyacaktır. Daha küçük yaştaki gençlerimizin spora olan ilgisini artıracak olan İslami Dayanışma Oyunları, mevcut sporcularımızın diğer uluslararası turnuvalara daha büyük bir azim ve tutku ile hazırlanmalarına zemin hazırlayacaktır" dedi.

"SPOR ÖZEL BİR ÖNEME SAHİP"

Sporun toplumsal heyecanı yaşatan enstrümanlar arasında özel bir konuma ve öneme sahip olduğuna dikkat çeken Bakan Kasapoğlu, "Eşit şartlarda yarışma esasıyla mücadelede adaleti temsil eder. Renk, ırk, dil, inanç ayrımı yapmaksızın insanlığın her bir ferdini barış ve sevgi ile kuşatır. Sporun birleştirici gücü, günümüz dünyasının şekillenmesinde etkin rolleri olan unsurlardandır. Türkiye, son 18 yılda hem düzenlediği uluslararası organizasyonlarla hem de tesisleşme hamlesiyle bütün dünyada adından övgüyle bahsedilen ülkelerden biri haline geldi. Avrupa Kadınlar Voleybol Şampiyonası, WRC Dünya Ralli Şampiyonası, Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu, UEFA Şampiyonlar Ligi finali, UEFA Süper Kupa Finali, 23. Dünya Üniversite Yaz Oyunları, Formula 1, Akdeniz Oyunları, 25. Kış Üniversite Oyunları, WTA İstanbul CUP Tenis Turnuvası, FIBA Dünya Basketbol Şampiyonası, 1. Karadeniz Oyunları, İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları ev sahibi olduğumuz uluslararası spor organizasyonundan sadece bir kaçıdır. Uluslararası spor organizasyonu düzenleme alanındaki tecrübemizin 5. İslami Dayanışma Oyunları'na da yansıyacağını kesin olarak belirtmek istiyorum" şeklinde konuştu.

"TESİSLEŞME KONUSUNDA DEVRİM NİTELİĞİNDE İŞLERE İMZA ATTIK"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde tesisleşme noktasında devrim niteliğinde işlere imza attıklarını da belirten Bakan Kasapoğlu, "27 spor branşında müsabakaların yapılacağı 2021 Konya 5. İslami Dayanışma Oyunları için Konya'mıza yeni tesisler kazandıracağız ve mevcut tesisleri yenileyeceğiz. Öte yandan 5. İslami Dayanışma Oyunları'nı yönetecek hazırlık ve düzenleme kurulunun da şahsımın başkanlığında oluşturulduğunu belirtmek istiyorum" açıklamasında bulundu. 

"ŞEHRİMİZE ÇOK BÜYÜK KATKISI OLACAK"

Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak, “Tarihi niteliğini rahatlıkla söyleyebileceğimiz ilimize çok büyük katkısı olacak olan hem tecrübe kazanma hem tesis kazanma manasında uzun yıllar gençlerimizin büyük ihtiyaçlarını giderecek olan böyle büyük bir organizasyonun ilimizde gerçekleşmesi için tercihini bu yönde kullanan Sayın Cumhurbaşkanımıza ve onun direktifleri doğrultusunda ciddi bir çalışmayla genel kurulda buranın seçilmesindeki katkılarından dolayı sayın bakanımıza özellikle şükranlarımı arz ediyorum” şeklinde konuştu.

"KARDEŞLİĞİMİZ VE DOSTLUĞUMUZ GÜÇLENECEK"

İslami Dayanışma Spor Federasyonu 1. Başkan Yardımcısı Col. Hamad Kalkaba Malboum, “2021 yılı Konya 5. İslami Dayanışma Oyunlarının imza törenini Konya’da yapmak bizim için büyük bir onurdur. Ülkeniz adaylık için çok ciddi efor sarf etti. Dolayısıyla bu olasılığın gerçekleşmesi için çabalayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çok teşekkür ediyoruz. Bu organizasyon kardeşliğimizi ve dostluğumuzu güçlendirecek. Oyunların özellikle kültürel çeşitlilik açısından çok zengin bir ülke olan Türkiye’de yapılması da ayrı bir önem taşıyor” cümlelerini kullandı.

BAŞKAN ALTAY: KONYA OLARAK HAZIRIZ

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da konuşmasında şunları söyledi:

“Hazreti Mevlana’nın 746. Vuslat Yıldönümü Anma Törenlerinin hemen sonrasında Konya olarak tarihi bir güne şahitlik ediyoruz. Dünyanın spor alanında yapılan en prestijli organizasyonlarından biri olan İslami Dayanışma Oyunlarının beşincisine 2021 yılında Konya olarak ev sahipliği yapacak olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. İslam İşbirliği Teşkilatı İslâmi Dayanışma Spor Federasyonu tarafından organize edilen, üye ülkelerden yaklaşık 3.000 sporcunun katılımıyla 4 yılda bir düzenlenen İslami Dayanışma Oyunları'nın dördüncüsü 2017 yılında kardeş ülke Azerbaycan'ın başkenti Bakü’de yapılmıştı.

2021 yılında beşincisi düzenlenecek oyunlar için Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın tensipleriyle Konya’nın ev sahibi olması Gençlik ve Spor Bakanlığımız tarafından teklif edilmiş ve İslâmî Dayanışma Spor Federasyonu genel kurulunda oylanarak kabul edilmiştir.

2021 yılı yaz aylarında gerçekleştirilecek ve 15 gün sürecek oyunlar için İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerden binlerce sporcunun şehrimize gelmesi bekleniyor. Gençlik ve Spor Bakanlığımız, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi, Konya Büyükşehir Belediyemiz ve ilgili kuruluşlarca yürütülen süreci tamamlayarak bugün kamuoyu ile paylaşıyoruz.  İslam dünyasının en kapsamlı, en büyük ve en değerli organizasyonun şimdiden birlik ve beraberliğimize vesile olmasını diliyorum.

Burası Konya. Alimler, evliyalar şehri. Ecdadımızın Anadolu’daki ilk başkenti. İslam’ın bayraktarı, değerlerimizin en güzel şekilde yaşatıldığı kadim bir şehir.  Konya aynı zamanda bir sevgi, barış ve kardeşlik şehri. Burası, Hazreti Mevlana Celalettin Rumi’nin “Şu toprağa sevgiden başka tohum ekmeyiz biz.” dediği şehir. Sporun barış, kardeşlik ve hoşgörü olduğu düşünüldüğünde 5. İslami Dayanışma Oyunları’nın Konya’ya çok yakıştığını söylemek yanlış olmaz.   Oyunların düzenlenme amacına en uygun iklimin Konyamızda mevcut olduğunu gururla söylüyorum.

Bu önemli organizasyonun ülkemize ve şehrimize kazandırılmasını sağlayan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, İslami Dayanışma Spor Federasyonu Başkanı Sayın Prens Abdülaziz Bin Türki Al Faysal Al Suud’a, bugün bizi yalnız bırakmayan Gençlik ve Spor Bakanımıza huzurlarınızda çok teşekkür ediyorum.

Spor kendine has evrensel dili, oluşturduğu heyecan fırtınası ve aynı hedefe kilitlenmeyi sağlayan motivasyonu ile geniş kitleleri harekete geçirebilen önemli bir faaliyet; ayrı renkleri, ayrı ırkları, ayrı düşünceleri aynı zeminde buluşturan bir barış tutkalı. Hazreti Mevlana’nın “Aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguyu paylaşanlar anlaşır” sözünde olduğu gibi aslında tüm dünyanın ortak dili spor. Öyle inanıyorum ki, şehrimizin bu artı değerleri ile İslami Dayanışma Oyunları’nın misyonu bir araya geldiğinde Konya’dan dünyaya çok güzel mesajların verileceği muhteşem bir ortam doğacaktır.  Dünyanın ihtiyacı olan barış ve kardeşliği Mevlana’nın hoşgörü ikliminde sporun evrensel dili ile servis edeceğimiz önemli fırsatlar oluşacaktır. Biz Türkiye olarak, Konya olarak buna hazırız. Şehrimizde bugüne kadar birçok uluslararası organizasyon gerçekleştirildi. Şehir olarak bu konuda tecrübeli ve deneyimliyiz. İslam devletlerinin tamamına yakınının böyle anlamlı bir organizasyonda Konya’da buluşacak olması bizler için büyük önem taşıyor.

Yapıldığı yıl dünyanın en iyi beş stadyumundan biri seçilen Konya Büyükşehir Stadyumu, 10 bin kişilik kapasitesi ile Türkiye’nin en büyüklerinden olan spor salonu ile birlikte çok sayıda açık ve kapalı spor salonu, Selçuklu Kongre Merkezi, devasa kültür merkezleri, turizm destinasyonu ve çok sayıda yüksek standartlı oteli; Gençlik ve Spor Bakanlığımız tarafından şehrimize kazandırılacak yeni tesislerle birlikte Konya 5. İslami Dayanışma Oyunları için hazırdır. Şehrimize kazandırılacak yeni tesisler için şimdiden Gençlik ve Spor Bakanımıza huzurlarınızda teşekkür istiyorum.”

Program sonunda Bakan Kasapoğlu, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Uğur Erdener ile İslami Dayanışma Sporları Federasyonu Birinci Başkan Yardımcısı Hamad Malboum arasında ev sahibi ülke sözleşmesi imzalandı.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.