Bakan Koca'dan 81 ile yeni eğitim yılı öncesi genelge!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yenidoğan, okul öncesi ve okul çağı çocuklarını kapsayan Ulusal Görme Taraması Programı Genelgemizi hazırlayıp 81 ile gönderdiklerini açıkladı. Koca "Genelge ile bebeklerde ve okul öncesi dönemde yapılan görme taramalarını okul çağını da kapsayacak şekilde genişlettik" dedi.

Bakan Koca'dan 81 ile yeni eğitim yılı öncesi genelge!

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, yaptığı açıklamada "Yenidoğan, okul öncesi ve okul çağı çocuklarımızı kapsayan Ulusal Görme Taraması Programı Genelgemizi hazırlayıp 81 ilimize gönderdik. Genelge ile bebeklerde ve okul öncesi dönemde yapılan görme taramalarını okul çağını da kapsayacak şekilde genişlettik" dedi. 

Taramalarla görmenin normal gelişimini engelleyecek risklerin saptanacağını ve yetersiz görmesi olan bebek ve çocukların erken dönemde tespit edileceğini ifade eden Koca "Böylelikle başta şaşılık, kırma kusurları, katarakt, göz tembelliği gibi rahatsızlıkları erken teşhis ederek, gerekli tedaviye geç kalmadan başlamış olacağız. Güncellenen tarama programı ile aile hekimi ve aile sağlığı çalışanı tarafından, 0-3 aylık bebeklerin 3. ay izleminin sonuna kadar, 36-48 aylık çocukların 5. izlemi içerisinde ve ilköğretim çağındaki çocukların 1. sınıfa başlayacağı yıl görme taraması yapılacak." diye konuştu. 

Aile hekimi tarafından yapılacak taramının "risk faktörleri açısından sorgulama, görme muayenesi, kırmızı refle testi" şeklinde gerçekleştirileceğini anlatan Bakan Koca, sonuçların Aile Hekimliği Bilgi Sistemi'ne kaydedileceğini ifade ederek, pozitif muayene bulgusu ya da risk faktörlerinden herhangi birinin varlığı durumunda, çocuğun ileri tetkik ve muayene için göz hastalıkları uzmanına sevk edileceğini ve sürecin takip edileceğini kaydetti.

İl sağlık müdürlüklerinin, aile hekimlerinin tarama programına dair eğitim ihtiyaçlarını karşılayacağını, müdürlüklerin sağlık kuruluşları arasında koordinasyonu da sağlayacağını ifade eden Koca, "Gelecek nesillerimizin berrak görüşü için başlattığımız bu tarama programına vatandaşlarımızın da tam destek vermelerini ve çocuklarının aile hekimlerindeki kontrollerini aksatmamalarını rica ediyorum." diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.