Bakan Kurum, Konya Projelerini açıkladı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Konya Projeleri Tanıtım Programında önemli açıklamalar yaptı. İşte kente kazandırılacak yeni projeler...

Bakan Kurum, Konya Projelerini açıkladı

Bakan Kurum konuşmasında şunları kaydetti:

"Bugün, şanlı ecdadımızın şekil ve ruh verip bizlere emanet ettiği şehirde, Konya’dayız. Selçuklu’nun, Osmanlı’nın ve Cumhuriyetin en köklü, en asil beldesindeyiz.

Bu güzel şehri, bu kadim beldeyi baştan başa sarmalayan yeni bir şehircilik anlayışıyla; millet bahçelerinden sosyal konuta, kentsel dönüşümden sıfır atığa, ekolojik koridorlardan doğal varlıklarımızı korumaya, sokak sağlıklaştırma çalışmalarından yeni sanayi alanına kadar bir çok alanda yaptığımız, yapacağımız hizmetleri sizlerle paylaşmak için bir aradayız.

81 ilimiz gibi Konya’mızın da; 50 yılını, 100 yılını kurguluyor, planlıyor, projelendiriyoruz. Konya’mızı 2023’e, 2053’e, 2071’e hazırlıyoruz.

Yeni Konya için, yine, yeniden bismillah diyoruz.

“2023’e Doğru Güçlü Şehirler Güçlü Türkiye” hedefiyle gerçekleştirdiğimiz bu özel buluşmamızın; başta Selçuklu Başkenti Konya’mız için; ülkemiz, milletimiz ve şehirlerimiz için hayırlı olmasını diliyorum.

Konyalı hemşerilerime; Liderimiz, başkomutanımız, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın, selamlarını, sevgilerini, muhabbetlerini iletiyorum. 

“KONYA’MIZI ÇOK BAŞKA UFUKLARA TAŞIYACAĞIZ. “

Göreve geldiğimiz andan itibaren birçok kez Konya’mıza baba ocağımıza geldik, sizlerle kucaklaştık.

Gerek yurt içinde gerekse yurt dışında, her nerede olursak olalım Konya’yı da yanımızda, gönlümüzde taşıyoruz.

Çünkü Konya bizim sevdamız, Konya bizim kalbimiz…

İşte bu Konya’ya, bu ruha, bu güzelliğe hizmet etmek bizim boynumuzun borcudur.

İnşallah Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak hazırladığımız yeni projelerle de Konya’mızı çok başka ufuklara taşıyacağız.

Selçuklu başkenti Konya’nın ihyası için, gelenekle geleceği buluşturmak için, gece gündüz demeden çalışıyoruz. Çünkü biz Konya’yı, Konyalıları, ülkemizi çok seviyoruz.

“GÜÇLÜ ŞEHİRLER, GÜÇLÜ TÜRKİYE”

Ülkemiz son 18 yılda Cumhurbaşkanımızın liderliğinde eğitimden sağlığa, ticaretten sanata, ekonomiden ulaşıma, çevre ve şehircilik gibi pek çok alana dair tarihi adımlar atmış, devrim niteliğinde projeleri ortaya koymuş bir ülkedir. Türkiye bu çalışmalarla, 18 yıl öncesinden çok daha güçlü bir ülke olmuştur.

Daha güçlü bir Türkiye için çok daha güçlü şehirlere her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var.

Tüm gayretlerimiz de şehirlerimizi çok daha güçlü kılmak, 2023’e, 2053’e, 2071’e hazırlamaktır. İşte bu yüzden, “Güçlü Şehirler, Güçlü Türkiye” diyoruz. 31 Mart Seçimlerinin üzerinden 1 yıl geçti. Cumhur ittifakı Konya’da yüzde 70,5 gibi rekor bir oy oranıyla, Büyükşehir Belediyesini ve 28 ilçeyi kazanarak, adeta tarih yazdı. Konya, alınan bu oy oranıyla AK Parti’nin kalesi olduğunu bir kez daha gösterdi.

31 Mart Seçimleri münasebetiyle Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 11 maddelik manifestoyla şehircilikte yeni bir dönemin başladığını ilan ettiler.

Bu kapsamlı ve benzersiz manifesto doğrultusunda bugüne kadar; Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin ruhuna da uygun olarak 70’ten fazla ilimizi ziyaret ettik.

Valilerimizle, belediye başkanlarımızla, milletvekillerimizle, şehirlerimizin geleceğini istişare ettik, birlikte önemli kararlar aldık. Aldığımız kararları sahada hızlı bir şekilde uygulamaya başladık. İşte aynı hedeflerle, aynı kararlılıkla bugün Konya’dayız.

Konya’mız; kadim medeniyetimizin bin yıllık birikimini omuzlarında taşıyor. Her şeyden evvel Konya’nın meydanlarına, sokaklarına, tarihi dokusuna ve özellikle yeşiline sadık kalmak; insani ve tarihi bir vazifedir.

MİLLET BAHÇELERİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak Konya’nın yeşiline sadakatten hareketle; Selçukludan Osmanlıya, Osmanlıdan Cumhuriyete şehircilik kültürümüzün en kıymetli parçası olan millet bahçelerini yeniden ihya ediyoruz.

2023 yılına kadar 81 ilde 81 milyon metrekarelik alana yapacağımız millet bahçelerimizi halkımızın hizmetine sunuyoruz.

Şu ana kadar Cumhurbaşkanımızın iştirakleriyle iki ayrı açılış töreniyle tam 23 Millet Bahçemizi aziz milletimizin hizmetine sunduk. 200’den fazla projemizde çalışmalarımız devam ediyor.

Konya’da Sultan Alaaddin ve Ulu Hakan Abdulhamid Han’la başlayan millet bahçesi geleneğimizi 11 yeni millet bahçesiyle yine Konya’mızda sürdürüyoruz.

Meram’da 900 bin m²’lik alanı kapsayan Millet Bahçesi’nin açılışını 2018’de Cumhurbaşkanımızın katılımlarıyla gerçekleştirdik.

Şu anda; Konya eski stat yerinde, 108 bin m²’lik alanda Meram 2. Etap Millet Bahçesini yapıyoruz. Bu millet bahçemizde havuz, tematik bahçeler ve piknik alanları yer alacak. Yine aynı alanda; 1.000 m²’lik millet kıraathanesi, 2.000 metre bisiklet yolu,  4.500 metre yürüyüş yolu yapacağız. Bu millet bahçesi içinde inşallah Konya’nın tarihi kimliğine yakışır bir camiyi şehrimize kazandıracağız.

İlaveten; Beyşehir, Ereğli, Karapınar, Sarayönü, Seydişehir, Yalıhüyük, Çumra, Kadınhanı ve Tuzlukçu’da Millet Bahçeleri projelerimiz devam ediyor.

Tüm millet bahçelerini tamamladığımızda Konya’mıza 2 milyon m²’den daha fazla yeşil alan kazandırmış olacağız.

EKOLOJİK KORİDOR

Millet bahçelerimiz aynı zamanda; 22 ilde başlattığımız Ekolojik Koridorlar için birer köprü vazifesi görmektedir.

Konya’da da Ekolojik Koridorumuz içerisinde; Tuz Gölü, Beyşehir Gölü, Meke Gölü, Acı Göl, Karapınar Potansiyel Jeopark Alanı ile Ihlara Vadisi, Kapadokya Bölgesi bulunuyor.

Tabii olarak; ekolojik koridorlarımızın en önemli ulaşım ağı; bisiklet ve yeşil yürüyüş yollarımız olacak.

Ülke genelinde 4.000 km bisiklet yolu yapma projemiz var. Konya’nın da içerisinde olduğu 1.700 km’lik bisiklet yolu yapımını başlattık.

Konya’da hâlihazırda 320 km olan mevcut bisiklet yolu ağını Büyükşehir Belediyemizle birlikte 2,5 katına yani 786 km’ye çıkarıyoruz.

SOSYAL KONUT PROJELERİ

Elbette çevre ve doğa yatırımlarımızın yanında; ev sahibi olmayan tek bir vatandaşımızı bırakmama hedefiyle yola çıktığımız sosyal konut çalışmalarımız da olanca hızıyla devam ediyor. TOKİ’mizle ülkemizin her noktasında sosyal donatılarıyla beraber, 1 milyon bağımsız bölüm ürettik.

Bugün TOKİ’mizin ürettiği konut sayısı 900 bini geçmiş durumda. 50 bin ve 100 bin sosyal konut projelerimizle beraber çok yakında 1 milyonuncu konutun anahtarını sahibine teslim edeceğiz.

Konya’mızda bugün itibariyle; 710 milyon lira değerindeki 5.182 konutluk projemiz devam ediyor. Sarayönü Ladik’te, Ereğli’de, Kadınhanı’nda, Meram’da yüzlerce konut ürettik. Şimdi de; Sarayönü Kurşunlu’da, Taşkent’te, Ahırlı’da, Yalıhüyük’te projelerimiz devam ediyor, konutlarımızın bir bölümünü de önümüzdeki günlerde teslim edeceğiz.

Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla başlattığımız 50 bin sosyal konut projesi kapsamında sizlere müjdelerim var.

Biliyorsunuz; Selçuklu Ardıçlı’da 1.057, Karapınar’da 317, Beyşehir’de 405, Akören’de 219, Hüyük’te 157, Hadim’de 147 ve Yunak’ta 94 adet olmak üzere 7 projede toplam 2.396 adet konut projesi başlatmıştık. İnşaatlarımızı büyük oranda 2021 yılında tamamlayacağımızın müjdesini buradan veriyorum.

Yine, Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla başlattığımız 100 bin sosyal konut projemiz kapsamında, Konya’mızda 4.053 yeni konut inşa edeceğiz.

Selçuklu’da 1.787, Meram’da 657, Beyşehir’de 457, Altınekin’de 204, Ereğli’de 300, Halkapınar’da 150, Tuzlukçu’da 126, Cihanbeyli 200 ve Emirgazi’de 172 olmak üzere 9 ilçede 11 proje gerçekleştiriyoruz.

Konya’mızda yapacağımız yeni yuvalarımız Konyalı hemşerilerimiz için hayırlı uğurlu olsun.

KENTSEL DÖNÜŞÜM

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın bedeli ne olursa olsun diyerek 2012 yılında başlattığı Kentsel dönüşüm çalışmalarımız kapsamında bugüne kadar 1 milyon 348 bin konutun dönüşümünü sağladık. “Türkiye’nin her yerinde kentsel dönüşüm” diyerek hızlı, yerinde ve gönüllü dönüşüm esasıyla her yıl 300 bin olmak üzere 5 yılda 1 milyon 500 bin konutu dönüştürmek, ülkemizi depremlere hazır hale getirmek için canla başla çalışıyoruz.

İnşallah, dönüşümü başarıyla tamamladığımızda; 81 ilimizde 83 milyon vatandaşımıza yeşilin ve sosyal alanların bol olduğu, afetlere karşı güvenli, sağlam yuvalar inşa etmiş olacağız.

Kentsel dönüşümü gerçekleştirirken aynı zamanda tarihimize sahip çıkıyoruz. 81 ilimizde tarihi kent merkezlerimizi gün yüzüne çıkartıyoruz. Mevlana Türbesinin etrafındaki o kirli görüntüyü kaldırıyoruz. Konya’ya yakışır, Konya’nın tarihine yakışır, dünyadaki sayılı meydanlar içerisinde yer alacak büyük bir kent meydanını Konya’mıza, ülkemize ve dünyaya kazandırıyoruz. Bu anlamda; Mevlana Çarşısı, Altın Çarşı Dönüşüm projesinin çalışmalarına başladık. Başlattığımız bu projeyle Kapu Cami – Aziziye – Sultan Selim tarihi aksını ihya ediyoruz.

Proje ile Mevlana Çarşısı etabında 133, Altın Çarşı etabında 362 olmak üzere toplamda 495 işyerimizi esnafımıza kazandırıyoruz.

Yine, sokak sağlıklaştırma projemizle Konya’mızın tarihi ve yerel dokusuna yakışmayan çirkin görüntülere de son veriyoruz.

Alâeddin Bulvarı’nda yürüttüğümüz projeyle ilk etapta 52 binanın cephelerini yeniliyoruz.

Sahibata Şükran Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi için çalışmalarımıza başladık. Şimdi buradan ilk kez açıklıyorum. 116 adet dükkân ve 182 adet işyeri inşaatının ihalesini önümüzdeki Pazartesi yapıyoruz. Hızlıca da temellerimizi atıyoruz.

Bakanlık olarak, şehir merkezlerine sıkışmış sanayi alanlarını şehir dışına çıkarıyoruz. Birçok ilimizde başlattığımız yeni sanayi alanı çalışmalarımızı tüm Türkiye’de hayata geçiriyoruz.

Yıllar boyunca şehrin içinde kalmış, vatandaşlarımızı rahatsız eden, esnafımızın rahat bir şekilde çalışamadığı, eski sanayi ve Karatay sanayi sitesini, çok daha modern ve geniş bir alana taşıyoruz.

Karatay Fevziçakmak Mahallesi Yeni Motorlu Küçük Sanayi Sitemizde tam 2.653 sanayi birimi, 103 ticari alan yapıyoruz.

Hakikaten oteliyle, restoranıyla, eğitim, sosyal ve kültürel alanlarıyla son derece güzel bir sanayi sitesi olacak. İnşallah çok yakında ilk harcımızı döküyor, temelimizi atıyoruz. Konya’mız için, esnafımız için hayırlı uğurlu olsun.

“DOĞAL ALANLARIMIZI KORUYORUZ”

Konya’mız birbirinden değerli tarihi ve doğal zenginliklere sahip. Tüm bu zenginlikleri titizlikle koruyor, geleceğe taşıyoruz. Bu kapsamda Obrukhan, Zazadin Kervansarayı, Yukarı Hamam ve Eski Gazi İlkokulu restorasyon çalışmaları için belediyelerimize 23 milyon lira hibe desteği sağladık. Tarihi değerlerimizi korumanın yanı sıra doğal alanlarımızı da, göllerimizi de koruyoruz.

Konya Büyükşehir Belediyemizle birlikte Beyşehir Gölümüzü temizlemek için harekete geçtik. Bilim adamlarımızın desteğiyle çalışmalarımıza başladık. İnşallah 2021 yılında Beyşehir Gölü'müzü tamamen temizlemiş olacağız.

Belediyelerimizin çevre yatırımlarına her zaman destek olduk. Konya’nın içme suyu, kanalizasyon, atıksu arıtma tesisi, yağmur suyu gibi altyapı projelerine 2.5 milyar liralık destek sağladık. Son 2 yılda belediyelerimize altyapı çalışmaları için 54 milyon lira hibe desteği verdik.

Şu an yatırım bedeli 122 milyon lira olan 11 projenin çalışmaları devam ediyor.

Bunun yanı sıra; uluslararası finans kaynaklarıyla yatırım bedeli 1 milyar 280 milyon lira olan altyapı projelerini 2020 yılı içinde başlatacağız.

Cumhurbaşkanımızla, Bakanlarımızla, Milletvekillerimizle, Büyükşehir Belediye Başkanımızla, tüm belediyelerimizle, milletimizle el birliğiyle, omuz omuza Konya’mızı ve tüm şehirlerimizi geleceğe taşıyacağız.

Sadece inşa etmeyeceğiz, yaşlısıyla, kadınıyla, çocuğuyla, engelli vatandaşlarıyla insan merkezli, yaşayan ve yaşatan şehirler inşa edeceğiz.

Komşusunun halini bilen, birbirinin derdiyle dertlenen, sokağını, semtini, mahallesini sahiplenen insanlarla dolu bir şehir ruhunu yeniden tesis edeceğiz. Bu hedefe giden yolda yılmayacağız, yorulmayacağız, usanmayacağız.

Ve insanlığa mal olan eser şehirleri, marka şehirleri büyük milletimize armağan edeceğiz. İnşallah başladığımız, başlayacağımız tüm projeleri tamamlayacağız.

Tüm bu projelerimizin hayata geçirilmesini Cumhurbaşkanımızın Konya’ya verdiği özel ilgisine borçlu olduğumuzu ifade etmek isterim. Hakikaten Konya’mızın tüm yatırımlarını yakından takip ediyor. Zaten Konya demek, dünya mazlumlarının hamisi, liderimiz Recep Tayyip Erdoğan’a vefa demektir. Davamıza sadakat demektir.

Buradan huzurlarınızda; bu şehrin bir evladı olarak, Cumhurbaşkanımıza sonsuz şükranlarımızı tüm hemşerilerim adına arz ediyorum.

Geçmişten bugüne Konya için çok büyük hizmetleri olan bakanlarımıza, valilerimize, milletvekillerimize, belediye başkanlarımıza teşekkür ediyor, vefat edenlere Allah’tan rahmet, hayatta olanlara sağlıklı uzun bir ömür diliyorum.

Bugün de yine Konya için gecesini gündüzüne katarak çalışan genel başkan yardımcımıza, milletvekillerimize, valimize, büyükşehir belediye başkanımıza, ilçe belediye başkanlarımıza, teşkilatımıza ve Konyalı hemşerilerime teşekkür ediyorum.

Bugün hep birlikte; 2023’ün, 2053’ün, 2071’in daha güçlü Türkiye’si için “2023’e Doğru Güçlü Şehirler Güçlü Türkiye” programlarımızın ilkini Konya’mızda gerçekleştirmiş olduk."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.