Bakan Soylu açıkladı! Bin özel harekat polisi sınıra gidiyor

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu "Bin özel harekat polisini Meriç'in tüm sınır sistemine getiriyoruz, tam donanımlı, geri itmeleri engellemek amacıyla." dedi.

Bakan Soylu açıkladı! Bin özel harekat polisi sınıra gidiyor

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu,  Edirne'de Türkiye-Yunanistan sınırındaki sığınmacı hareketliliği ve bölgeyi havadan inceledikten sonra Valiliğe geldi.

Soylu, Valilik binasında sığınmacı hareketliği hakkında brifing aldı. 

Daha sonra Valilik önünde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Soylu, Pazarkule Sınır Kapısı'nda 4-5 bin kişilik topluluğun kapının açılması için beklediğini ifade ederek, "Sayın Cumhurbaşkanımızın da hem kendi kamuoyumuz, hem dünya kamuoyuna ifade ettiği gibi biz artık buradan Yunanistan ve Avrupa'ya geçecek göçmenlerle ilgili bir engelleme ortaya koymuyoruz. Gelen gelir geçen de geçer." diye konuştu. 

Soylu, Türkiye'nin kendi imkan ve kaynaklarıyla yaklaşık 9 yıldır dünyanın sessiz kaldığı bir insani trajediye sahip çıktığını ifade etti. 

Göç meselesine ilişkin 18 Mart 2016'da mutabakat yapıldığını, ülke olarak bu mutabakata sahip çıkarak yerine getirdiklerini vurgulayan Soylu, günde 9 bin 700 kişinin Yunanistan adalarına geçtiği bir zaman diliminden bugünlere gelindiğini ifade etti.

Bakan Soylu, şunları kaydetti:

"1 yılda 850 bin kişinin geçtiği bir zaman diliminden buraya geliyoruz. Türkiye'de geçen yıl sadece 454 bin kaçak göçmen yakalandı. Edirne'de geçen yıldan bu yana yani 2019 1 Ocak'tan bu tarihe kadar toplam ocak ve şubat ayları dahil olmak üzere 127 bin artı 10 bin yaklaşık 140 bin civarında kaçak göçmen yakalandı. 103 bin insanı memleketine gönüllü bir şekilde ikna ederek geri gönderdik. Dünyanın hiçbir ülkesi Amerika dahil Avrupa dahil bizden çok daha fazla gelişmiş, çok daha fazla kişi başı gelir seviyesine sahip zengin ülkelerin hiçbiri bu kadar bir yükü taşıyamaz. Bu kadar kaçak göçmenle mücadele edebilme kabiliyetine sahip değildir."

Türkiye'nin 4 milyon kişiyle dünyada en çok sığınmacının bulunduğu ülke olduğunu anlatan Soylu, şöyle devam etti:

"Bunu Türkiye'nin sırtını sıvazlayarak 'aman siz bunu en iyi şekilde yaparsınız' diyerek bir vesile ile bir tarafa bırakabilmek mümkün değildir. Avrupa'nın da bugüne kadar yaptığı budur. Avrupa ne bugüne kadar insani imtihanı geçebilmiştir, ne şu anda yaklaşık 5-6 gündür bütün Türkiye'nin gördüğü, bütün dünyanın gördüğü Avrupa'nın da dezenforme etmeye çalıştığı yanlış ve yalan bilgiler ortaya koymaya çalıştığı, Yunanistan'ın yanlış ve yalan bilgiler ortaya koymaya çalıştığı süreç bize göstermiştir ki kendi çıkarları insanlıktan önemlidir. Bu son derece sınıfta kalınan bir sınav olmuştur ve 3 kişinin ölümüne sebebiyet verdiler ve 1978 model gaz fişeğini insanların üzerine sıkmak suretiyle kullandılar."

"Frontex'i şikayet ediyorum"

Bakan Soylu, Avrupa'nın şımarık bir tavır içerisinde olduğunu ve Avrupa Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansını (Frontex) da şikayet ettiğini söyledi. 

Frontex'in konuyla ilgili tespitleri ortaya koyması ve değerlendirmeleri gerçekleştirmesi gerektiğinin altını çizen Soylu, şöyle konuştu: 

"Fakat Frontex bir kolluk kuvveti olarak çalışıyor. Frontex hepimizin ortak bulunduğu bir teşkilattır. Hepimizin ortak nitelendirdiği ve görevini yapması gereken bir teşkilattır. Ama 164 insanı şu an da yaraladılar, birçok insanın sığınma hakkını ortadan kaldırıp Türkiye'ye itmeye çalıştılar tekrar. Yani buradan geçen insanların oradan yakalanıp bir kısmını, şu ana kadar olan rakamı da söyleyeyim, 4 bin 900'ünü Türkiye'ye yeniden itmeye çalıştılar. En büyük ihlallerden bir tanesi budur. Bu ihlale ne Frontex ses çıkarmaktadır, bu ihlale ne Avrupa Birliği ses çıkarmaktadır. Yani sığınma hakkını ortadan kaldıran bu ihlale bu insan hakları ihlaline, uluslararası göç kurallarına aykırı olan bu ihlale hiç kimse ses çıkarmamaktadır."

'Geri itmeleri engellemek için Meriç sınırına bin özel harekat polisi getireceğiz'

Soylu, Yunanistan'ın geçen yıl 7 bin 300, bir önceki yıl 7 bin 600 FETÖ'cüyü seve seve aldığını söyledi.

Bunun sadece Yunanistan'ın değil Avrupa'nın ortak kararı olduğunu anlatan Soylu, "Bu çok net ve açıktır. Buna en ufak bir ses çıkarmayanlar bugün tüm insani hakkıyla burada sığınma talep edenlere insani kuralların tamamen dışında davranmaktadırlar. Ne demektir? Sen çiftçilere av tüfeği vereceksin, masum insanların üzerine av tüfeğiyle beraber saldıracaksın." dedi. 

Yunan medyası, makamları ve bakanlarının yalan üzerine yalan konuştuklarını belirten Bakan Soylu, şunları kaydetti:

"Biz niye karşı tarafa gaz sıkalım. Biz insanların geçmesi için, eğer geçmek istiyorlarsa, buyurun geçin. 'Biz engellemiyoruz' diyoruz. Türkiye niye Yunan tarafına gaz sıksın. Gaz sıkan Yunan tarafıdır, bizim karakollarımıza gaz sıkıyorlar. Biz de buna mukabele ediyoruz. Şu andan itibaren, sabah itibarıyla Türk Silahlı Kuvvetlerimizle de konuştuk, gerekli tedbirleri de aldık, bin özel harekat polisini, Meriç'in tüm sınır sistemine getiriyoruz, tam donanımlı, geri itmeleri engellemek amacıyla. Tekrar söylüyorum; geri itmeleri engellemek amacıyla tam donanımlı bin özel harekat polisini sabah itibarıyla intikal ettirdik ve zodyak botlarıyla beraber artık orada insanlara kötü muamele edenlere fırsat tanınmayacak. Onların uluslararası kural ihlali çerçevesinde gerçekleşen birtakım girişimlerini engelleyebilecek seviyede kendi sınırlarımızı bu vesileyle bir geri itmeden kurtarabilecek seviyede gerekli tedbirlerimizi aldığımızı ifade etmek istiyorum."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.