Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kırıkkale'de Halifeli İçme Suyu Tesisi'ni hizmete açtı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kırıkkale'de hizmete açılan Halifeli İçme Suyu Tesisi ile ilgili, "Açılışını gerçekleştirdiğimiz bu tesis, 17 içme suyu kuyusuyla mevcut şebekeye 9 kilometre uzunluğundaki bağlantısıyla enerji nakil hattı ve trafosuyla son derece modern bir içme suyu tesisi oldu." dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kırıkkale'de Halifeli İçme Suyu Tesisi'ni hizmete açtı

Merkeze bağlı Halifeli köyündeki tesisin açılışı için kent merkezinde tarihi Kırıkkale evlerinin bulunduğu alanda tören düzenlendi.

Bakan Kurum, bugün Kırıkkale’nin içme suyu sorununu çözmek amacıyla Halifeli İçme Suyu Tesisi’nin açılışını yapmak üzere bir araya geldiklerini söyledi.

Tesislerin kente hayırlı olmasını dileyen Kurum, şunları kaydetti:

"Su medeniyettir. Geçmişten bugüne bütün medeniyetler su kenarında kurulmuştur. Atalarımızın şehirlerimize yaptığı çeşmeler her zaman en büyük hayırlardan biri sayılmıştır. Ecdadımızın çeşmelerle sağladığı hizmetleri bugün içme suyu şebekeleriyle sağlama gayreti içerisindeyiz. Şu an açılışını gerçekleştirdiğimiz bu tesis, 17 içme suyu kuyusuyla mevcut şebekeye 9 kilometre uzunluğundaki bağlantısıyla enerji nakil hattı ve trafosuyla son derece modern bir içme suyu tesisi oldu. Kırıkkale merkez içme suyu hattımızın günlük kullanım miktarı minimum 1,5 milyon metreküp. Bu tesisimizin aylık kullanım miktarı ise 450 bin metreküp. Yani bundan böyle bu tesisimizle merkez ilçemizin su ihtiyacının 3’te 1’ini karşılamış olacağız." 

Bakanlığın İlbank kanalıyla Kırıkkale Belediyesinin sunduğu bu hizmet için 5 milyon lira hibe desteğinde bulunduğunu ifade eden Kurum, şehirlere kentsel dönüşümden millet bahçelerine, sosyal konutlardan çevre yatırımlarına kadar tüm projelerine destek olduklarını belirtti.

Kırıkkale için bugün yaptıkları istişare toplantılarında pek çok yeni ve önemli kararı hep birlikte aldıklarını vurgulayan Bakan Kurum, şöyle konuştu:

"Şehrimizi sahip olduğu tarihi, kültürel, doğal zenginliklerini koruyarak, sosyal konutları, millet bahçeleri, altyapı çalışmalarıyla hep birlikte ihya ve imar edeceğiz. Yürüttüğümüz Çeşnigir Kanyonu ile Yeşilvadi-Obaköy projeleriyle yeşilin, doğanın merkezi haline getireceğiz. Hep birlikte hayata geçirdiğimiz projelerle tüm şehirlerimizi geleceğe taşıyacağız. 2023’ün, 2053’ün, 2071’in daha güçlü Türkiye’si, daha güçlü Kırıkkale’si için daha çok çalışacağız. Uzakları yakın edeceğiz. Allah bu suyu içenlere sağlık, sıhhat nasip etsin. Bizleri dualarından eksik eylemesin. Ben bu duygularla içme suyu tesisimizin yeniden hayırlı olmasını diliyorum."

Konuşmanın ardından Halifeli köyüne canlı bağlantı yapılarak, tesis hizmete açıldı.

- Bakan Kurum, Kırıkkale'de Çeşnigir Kanyonu'nu tekneyle gezdi

Kırıkkale'de çeşitli ziyaretlerde bulunan Bakan Kurum, Keskin ilçesinde vatandaşlarla bir araya gelerek, esnaf ziyareti gerçekleştirdi.

İlçeye bağlı Çeşnigir Kanyonu'nda incelemelerde bulunan Kurum, daha sonra tekne turu yaptı. Yetkililerden kanyon ve çevresindeki tarihi yerleşim yerleri hakkında bilgi alan Kurum, gazetecilere yaptığı açıklamada, içinde bulundukları Çeşnigir Kanyonu'nun tarihi ve doğal güzellikleri olduğunu söyledi.

Kanyonun Ankara'ya 80 kilometre mesafede yer aldığını belirten Kurum, "Burada 500 bin metrekare alan üzerinde bir çevre düzenleme projesi gerçekleştiriyoruz. Kırıkkale Valiliğimiz, İl Özel İdaresi ve Bakanlığımız desteği ile bu projeyi gerçekleştiriyoruz. Kanyon güzergahı üzerinde 6,5 kilometre yürüyüş ve bisiklet yolunun olduğu 2 seyir terasımız var. Bu seyir teraslarında vatandaşlarımız doğal güzellikleri en güzel şekliyle görebilecekler." diye konuştu.

Göl çevresinde dinlenme ve yürüyüş alanları olduğunu vurgulayan Bakan Kurum, şunları kaydetti:

"Selçuklu dönemine uzanan tarihi köprünün ihyasını ve inşasını bu proje kapsamında gerçekleştirdik. Hemen yanı başımızda da Hititler dönemi yerleşim yerlerini içinde barındıran çok önemli bir doğa ve çevre projesini bitirmiş bulunmaktayız. Bugün hep birlikte alan üzerinde incelememizi gerçekleştirdik ve bu yeri kente kazandırmış olduk. Vatandaşlarımız burada mutlu, huzurlu bir şekilde vakit geçirebilecekler. Burası sadece Kırıkkale'ye hizmet etmeyecek, tüm Türkiye'ye hizmet edecek. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Tüm Türkiye'mizi bu güzellikleri gezmeye davet ediyorum."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.