Çocuklar ve gençlere tarımsal üretim sevdirilmeli

KOP Gençlik Derneği tarafından 2017 yılında başlatılan süreç devam ettirilerek Gençlik ve Kırsal Kalkınma Modeli Projesi hayata geçiriliyor.

Dernek Başkanı ve Proje Koordinatörü Ahmet Katıksız yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“2017 yılında bir hikâye başlattık. Gençliğin tarımsal üretimin parçası olması ve özellikle kentsel alanlardan kırsal alanlara yönelmesi için ihtiyaç ve beklentilerini ortaya koyduk. Öncelikle 7 ayrı coğrafi bölgeden gençlerle çalıştaylar gerçekleştirerek ihtiyaç ve beklentilerini kendilerinden aldık. Akabinde ise Gençlik ve Kırsal Kalkınma Zirvesi gerçekleştirerek ulusal çapta gençliğin tarımsal üretimin parçası olmasına yönelik ihtiyaç ve beklentilerini kendilerinden aldık.

Geçtiğimiz yıl ise Genç Çiftçi Projesiyle 81 ilden gençlerimizle bir araya gelerek gençliğin ihtiyaç ve beklentilerini doğrudan Tarım ve Orman Bakanına aktarmalarını sağlamıştık. Mesele bizim için sadece sorunları tespit etmek değildi aynı zamanda ortaya konan çözüm önerilerine yönelik modeller üretmek ve bu modellerin desteklenmesini sağlamaktı.

Melike Hatun Özel Eğitim ve Uygulama Okulu içerisinde bir ilki KOP Bölge Kalkınma İdaremizin öncülüğünde ve finansal desteğiyle başlatarak bir sera kurduk. Sera aracılığıyla çocuklara ve gençlere uygulamalı olarak tarımsal eğitimi sevdirmenin ve gelecek yaşamlarında tarımsal üretimin yaşam hikayeleri içerisindeki rolünü güçlendirmenin pilot uygulamasını başlattık.

COVİD19 sürecinin Çin’in Wuhan kentinde başlayarak dünyayı sarması sonrasında ise bir kez daha gördük, tarımsal üretimi güçlendirmek ve özellikle kendi kendine tarımsal üretimde yeten ve ithalata dayalı bir tarım sisteminin ortadan kalması gerekiyor. Bunun içinde nitelikli beşeri sermayemiz olan gençliğe çiftçiliğin saygınlığını anlatmak ve tarımsal üretimin bir parçası olmasını sağlamaya yönelik başlattığımız süreci devam ettirmek adına AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı (Ulusal Ajans)’na Gençlik ve Kırsal Kalkınma Modeli adlı bir proje yazdık. Türkiye genelinde kabul edilen 4 projeden biri olmanın gururunu yaşıyoruz. Projemiz kapsamında tarımsal üretimde başarılı olan Hollanda ve İtalya’daki iyi uygulamaları gençlerin yerinde görmesini sağlamayı ve karar alıcıların politika süreçlerine katkıda bulunmayı amaçlayan bir süreç yönetimi gerçekleştireceğiz.

Türkiye olarak biz üretmeliyiz. Ve, üretim için bugün elimizden en büyük güç olan gençliğin üretim kültürünü edinmesine yönelik modeller üretmeliyiz. Bu anlamda KOP Bölge Kalkınma İdaresi önemli çalışmalar yaparken biz de bu süreçte sivil toplum ve kamu işbirliğiyle modeller üretmeye ve bu modellerin gerek bölgemizde gerekse de ülke sathında yaygınlaşmasına yönelik faaliyetler yürütüyoruz.

Geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiğimiz Gençlik ve Kırsal Kalkınma Zirvesine katılan ES Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak ile geçtiğimiz hafta bir araya geldik. Özellikle gençliğin tarımsal üretim sürecinde yer almasına yönelik özel sektörün projemizin dinamik bir unsuru olması ve gençliğin desteklenmesi üzerine sohbet ettik. Türkiye genelinde yapılacak çalışmalar içerisinde de İnşallah iş birliği yapmaya karar verdik.

Türkiye olarak çok şanslıyız. Dinamik bir gençlik nüfusumuz ve gençliği önemseyen, değer veren bir Cumhurbaşkanı var. Fakat burada problem kamu kurum ve kuruluşlarının gençliğin ihtiyaç ve beklentilerini doğru analiz ederek politika geliştirememeleri. Bu sürece sivil toplum kuruluşları olarak katkı sunmayı ve en önemlisi de gençliğin en dinamik dönemini üretimle geçirmesine ve birlikte çalışma kültürüyle hareket etmesine katkıda bulunacağımız bir süreç yönetimi gerçekleştireceğiz.

Biz, Anadolu’nun genç ve dinamik nüfusuna inanan bir yaklaşımla her alanda kendi kendine yetebilen ve ihtisaslaşan bir Türkiye inşa etme sürecine katkı sunmaya devam edeceğiz. En önemlisi de bu süreçte gençliğin tarımsal üretimde kendi kendine yetebilen bir Türkiye için saygın bir meslek olan çiftçiliğe yönelmesi süreçlerine katkıda bulunacağız.

Gençlik ve Kırsal Kalkınma Modeli Projemizi kabul ederek gençliği destekleyen AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığımız (Ulusal Ajans)’a, projemizin model üretme sürecinde birlikte çalışacağımız KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığımıza ve tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum. Saygın bir meslek olan çiftçiliğin yeni nesiller tarafından sahiplenilmesi için çıktığımız yolculukta yeni bir virajdayız. Allah Anadolu adlı ortak coğrafyamız için iyi işler yapmayı nasip etsin.”

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.