Bitcoin Arzı Ne Zaman Bitecek?

Çıkarılan Bitcoin sayısı 19 milyona ulaştı. Madencilik, dolaşımdaki toplam Bitcoin sayısı 21 milyona ulaştığında sona erecek. Uzmanlar bu sayıya ulaşmanın 2.140 yılında gerçekleşeceğini tahmin ediyor.

Bitcoin Arzı Ne Zaman Bitecek?

Önereceğimiz bu adresten https://buldumz.com/bitcoin-siteleri bütün güvenilir siteleri görebilirsiniz ve kolaylıkla bitcoin alıp satabilirsiniz. 3 Ocak 2009'da  Bitcoin oluşturulduğunda dolaşımdaki Bitcoin sayısı 50 olmasına rağmen madencilik nedeni ile bu sayı günümüze kadar sürekli artış göstermiştir. Özel olarak tasarlanmış platformlar ile Bitcoin üretiliyor ve piyasaya sürülmeye devam ediyor.

Bitcoin bloklarının doğrulanması ve cihazların işlem gücü kullanılarak blok zincirine eklenmesi işlemine Bitcoin madenciliği denir. Bitcoin ağı madencilere sistemi çalışır durumda tutmak ve teşvik etmek için blok ödülleri sunuyor.

Madencilik ve Ödül Sistemi

Blok ödülleri, Bitcoin madencilerinin gelirlerini doğrudan etkiler. Bu noktada 210 bin sistem için önemli. Blok başına 50 Bitcoin ödülle başlayan madencilik macerasında her 210 bin blok için ödül yarıya iniyor.  Bu kapsamda başlangıçta 50 Bitcoin olan blok ödülü 28 Kasım 2012'de 25 Bitcoin'e, 9 Temmuz 2016'da 12,5 Bitcoin'e ve 11 Mayıs 2020'de 6,25 Bitcoin'e düşürüldü. Hali hazırda blok başına madenciler 6,25 Bitcoin kazanıyor. Tamamlanan Bitcoin blok sayısı 840.000, yani dört katı 210.000 olduğunda ücret tekrar 3.125 Bitcoin'e düşer.

Madencilerin Geliri

Blok başına ödül miktarı zamanla azalsa da Bitcoin'in değerinin son yıllara göre artması madencilerin gelirlerini de artırdı. 2021, Bitcoin madenciliği için en karlı yıldı.

Kripto madenciliği de enerji tüketimi ve çevresel etkisi ile gündemde. Enerji sektöründe emtia fiyatlarının yükseldiği son sezonda bazı eyaletler madenciliğe kısıtlamalar getiriyor. Öte yandan Intel de dahil olmak üzere birçok teknoloji şirketi, daha az enerji tüketen ve çevresel etkisini azaltan madencilik ekipmanları için ürünler geliştiriyor.

Toplam Kripto Para Arzı Nedir?

Toplam arz, kripto para biriminin dolaşımdaki arzının ve üretilen ancak serbest bırakılan miktarın toplamını ifade eder. Toplam arz, şu anda var olan toplam kripto para birimi sayısını ifade eder, ancak toplam arzdaki tüm kripto para birimleri dolaşımda olmayabilir. Dolaşımda olmayan bu miktarlar kilitlenebilir veya özel satışta yatırımcılara sunulabilir. Dolaşımda olmayan bu miktarlar, kripto para biriminin değerini etkilemez Dolaşımdaki arz, kripto para biriminin dolaşımını ifade eder. Dolaşımdaki arz, kripto para ticaret platformlarında dolaşımda olan ve kullanıcılar tarafından tutulan miktardır.

Dolaşımdaki Arzın Kripto Para Değeri Üzerindeki Etkisi

Arz ve talep dengesi kripto para birimi fiyatlarını etkileyen önemli bir faktördür. Toplam arza bir kripto para biriminin dolaşımdaki arzı eklenirse, kripto para biriminin değeri düşebilir. Arz ve talep açısından, piyasadaki kripto para birimi miktarı artarsa; bir kripto paranın değeri olumsuz etkilenebilir.

Bitcoin Sınırlı Arzı Nedir?

Bitcoin, finans piyasasında daha önce hiç görülmemiş kendi blok zinciri altyapısına sahip bir finansal varlıktır. Arzı 21 milyon ile sınırlıdır ve merkezi değildir. Altının aksine herhangi bir merkezi otorite tarafından yönetilmez, ancak para gibi gerçek değeri ticari fiyatın çok altındadır. Kâğıt üzerinde para olarak yazılan miktarı, madencilik maliyetleri ve bitcoinlerdeki piyasa değeri ile karşılaştırabiliriz. Bu Bitcoin adı, blockchain altyapısı tarafından sağlanmaktadır.

Blockchain altyapısı ile merkezi olmayan bir şekilde yapılan işlemler kayıt altına alınmaktadır. Yani bir kere cüzdanınızda 1 Bitcoin bulunduktan sonra blockchain sayesinde işlem yapmadığınız sürece değiştirilemez.

Bu, Bitcoin'in güvenliği nedeniyle bir değer deposu olarak sınıflandırılmasını sağlar. Ancak bu güvenlik, onu bir değer deposu olarak kullanmak için yeterli değildir. Bitcoin arz limitine bağlı olan değerini koruması da önemli. Bitcoin'e olan talep arttıkça arzının artmayacağı kesin. Merkezi olmayan yapısı nedeniyle, madencilerin Q havuzunu toplamadan blok zincirinde hiçbir değişiklik yapılamaz. Bitcoin'in bir değer deposu olarak artan kullanımı, piyasada dolaşan Bitcoin miktarını azalttığı için değerini artırmaktadır.

Dünyada Kaç Tane Bitcoin Çıkarılıyor?

Kripto paralar insanların ilgisini çekmeye başladı. Analize göre beklenen Bitcoin madenciliği 2.338.24.120 yıl içinde ortaya çıkması gerekiyor. Toplam 21 milyon olarak planlanan Bitcoin madenciliği 2140'ta bitecek gibi görünüyor.

Arzın Fiyata Yansımaları Nelerdir?

Dolaşımdaki Bitcoin sayısı 18.661.756 BTC'dir. Bu sayı teorik olarak tüm Bitcoin arzına karşılık gelir. Bitcoin'in 21 milyon jeton limiti var. Bu, kalan 2.338.24 BTC'nin 120 yıl içinde çıkarılacağı anlamına geliyor. Yani Bitcoin arzı tamamen tükendiğinde takvimler 2140 yılı gösterecek. Kripto yatırımcısı olarak bilinen Rhythm, Twitter üzerinden yaptığı bir mesajda nadirliğin etkisini göstermeye başladığını söylüyor.

Bitcoin Nasıl Oluşturulur?

Madencilik adı verilen Bitcoin'de ağ tarafından Bitcoin madencilerine verilen ödül sayesinde Bitcoin yaratılıyor. En basit tanımıyla Bitcoin, Bitcoin madenciliği yoluyla üretilir. Bitcoin madenciliği, para transferleri sağlayan, finansal işlemleri kabul eden ve yeni Bitcoinler üreten bir yapıdır. Bu yapı, tüm işlemlerin kaydedildiği blockchain teknolojisi sayesinde çalışır.

Bitcoin madenciliği en çok kullanılan olduğundan, ASIC Miner (Uygulamaya Özel Tümleşik Devre) gereklidir. Bu cihaz ile evinizdeki bilgisayarınızdan, bilgisayarınızın USB portuna takarak Bitcoin madenciliği yapabilirsiniz ancak bu işlemin oldukça pahalı olduğunu ve kripto para değişimi ve takibi bilgisi gerektirdiğini belirtmek gerekir. Bitcoin madenciliği blok zinciri teknolojisi ile çalışır, herhangi bir merkezi sisteme bağlı değildir, bu nedenle işlemler birçok kişi tarafından kontrol edilir ve bu nedenle güvenlidir. Cash, Litecoin ve Ethereum gibi dijital para birimlerinin fiyatları arttıkça dijital para madenciliği yapanların sayısı da her geçen gün artıyor.

Son Bitcoin Ne Zaman Üretilecek?

Toplamda, çıkarılabilecek sadece 21 milyon Bitcoin var. Madenciler bu kadar büyük miktarda Bitcoin çıkardıktan sonra, Bitcoin protokolü daha büyük bir kaynağa izin verecek şekilde değiştirilmediği sürece Bitcoin arzımız tükenecektir. Bitcoin destekçileri ise bankaların sabit bir Bitcoin arzını kontrol ettiğini ve keyfi bir güven ortamının ortaya çıkarılamayacağını savunuyor. Bitcoin yaratıldıktan sonra ilk 18 milyon Bitcoin ve üç milyon BTC madenciliği yapıldıktan sonra Bitcoin madenciliğinin son aşamasına geldiğimizi söyleyebiliriz. Bu ifade doğru olsa da her şekilde doğru kabul edemeyiz. Bitcoin'in çoğunun zaten mayınlı olduğu doğru olsa da oyun zamanında durumun biraz daha karmaşık hale geldiğini görebiliriz.

Bitcoin Kesinliği Madencileri Nasıl Etkiler?

Bitcoin'lik sınırlı arzın en çok ve doğrudan Bitcoin madencilerini etkileyeceğini söylemek yanlış olmaz. Bitcoin arzı dolaşımda 21 milyona ulaştığında madencilerin aldıkları ödülle ayrılmak zorunda kalacağını söyleyen protokoller var. Madenciler, madencilik sürecinin sonunda ödeme yapmak için oldukça titiz ve pahalı bir teşvik olmadan Bitcoin ve blok zinciri ağını desteklemeye devam etmeyi bekleyemezler. Bu nedenle Bitcoin limitine ulaştığında Bitcoin üzerinde inanılmaz bir etkisi olacaktır. Madencilik, yalnızca yeni Bitcoin ekosisteminin madenciliği süreci değil, aynı zamanda merkezi olmayan bir blok zincirini desteklemenin ve sürdürmenin bir yoludur.  

Son Bitcoin çıkarıldıktan sonra bile madenciler aktif ve rekabetçi bir şekilde katılmaya ve yeni işlemleri onaylamaya devam ediyor. Bunun nedeni, her Bitcoin işleminin küçük bir işlem ücretine sahip olmasıdır. Bu ücretler bugün blok başına birkaç yüz dolar iken, blok zincirindeki işlem sayısı ve Bitcoin fiyatı arttıkça binlerce dolara veya daha fazlasına yükselebilir. Bitcoin, işlem ücretlerinin vergi olarak değerlendirildiği kapalı bir ekonomi olarak çalışır. 2140'a yaklaşırken, madenciler, madenciliği yapılan son Bitcoin'in yalnızca küçük bir kısmını içeren ödülleri talep etmek için zaman harcıyorlar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.