Buğdayda 'Halis' çeşidi yüz güldürdü

Konya'da düzenlenen hasat günü etkinliğinde 'Halis Ekmeklik Buğday' çeşidi çiftçilere, un sanayicilerine, kamu ve özel kuruluşlarının yetkilileri ile tarım paydaşlarına tanıtıldı.

Buğdayda 'Halis' çeşidi yüz güldürdü

Kovid-19 salgını ile birlikte gıda tüketiminin artması tarım ve tarımsal üretimin önemini bir kez daha ortaya çıkarırken Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya'da yeni yerli ve milli Halis ekmeklik buğday çeşidi göz kamaştıran görüntüsü, verimi ve kalitesi ile büyük yankı uyandırdı. Konya’nın Karapınar ilçesinde çiftçi ve sanayicilerin gözetiminde yapılan hasatta Halis Ekmeklik Buğday çeşidi dekara bin 43 kilo gibi yüksek bir verimin yanı sıra yüksek enerji, protein, hektolitre değerleri ve hastalıklara dayanıklılığı ile de büyük ilgi çekti.

Halis’in 2018 yılında TAGEM‘e bağlı Sakarya Tarımsal Araştırma Enstitü’sü tarafından geliştirilen üstün verimli ve un sanayicisinin istediği kalite değerlerine sahip bir ekmeklik buğday çeşidi olduğunu belirten Alp Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Alptekin İlgün, Halis çeşidini uzun süredir takip ettiklerinin altını çizdi.

İlgün, Halis çeşidini 2018 yılında tescil denemelerindeki yüksek verim ve kalite değerlerini gördükten sonra bu çeşidi bölge çiftçisine kazandırmak için talip olduklarını ve önümüzdeki 5 yıl içinde 10 bin ton üretip çiftçilerin hizmetine sunmayı planladıklarını söyleyerek, “Bu demonstrasyon için gönüllü olan çiftçimize, Sakarya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Yavuz Ağı ve Halis çeşidinin ıslahçısı Lütfü Demir’e ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Umarım yapılan bu çalışmalara verilen bu emekler ülkemiz tarımını daha ileriye götürmeye vesile olur” dedi.

Halis buğday çeşidini ilk kez eken tarla sahibi üretici Ali Çalışkan ise dekara bir tonu aşan ortalama verim değerinin kendisini çok mutlu ettiğini, geçmiş yıllarda da yüksek verimler aldığını, fakat bu çeşidin veriminin yanı sıra kalitesinin de çok iyi olmasının çok büyük avantaj olduğunu dile getirdi. Çevresindeki komşu çiftçilerin de sık sık tarlasını ziyaret ederek çeşitle ilgili bilgi aldıklarını ve bir çoğunun önümüzdeki yıl tohum tedarik etme imkanı olursa Halis çeşidini ekmek istediklerini vurgulayan Ali Çalışkan, böyle bir çeşidi bölge çiftçisine kazandırdığı için emeği geçenlere teşekkür etti. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.