Cumhurbaşkanı Erdoğan talimat verdi! Çiftçiye müjdeli haber
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla TMO'nun çiftçinin elinde kalan 1 milyon 200 bin ton patates, 250 bin ton soğan ve 750 bin ton çeltiği satın alacağı bildirildi.
Alınan bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle zor günler geçiren çiftçiye destek verildi.
TMO'nun, ürünlerinin bir kısmı elinde kalan çiftçiden, 250-300 bin ton yemeklik patates, 40 bin ton soğan ve 75 bin ton çeltik satın alacağı, satın alınan ürünün ise vatandaşa ücretsiz dağıtılacağı kaydedildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, pandemi süreci boyunca mağdur olan çiftçinin sorunlarına çözüm için destek çalışmalarının süreceğini bildirdi.
Ödemiş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocaağa, karardan dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye teşekkür etti.
İlçenin yayla kesiminde bulunan depolardaki patateslerin alınacağı bilgisini kendileriyle paylaşıldığını belirten Kocaağa, "Pazartesinden sonra paketlemeye başlayacağız. Karar üreticilerimiz için çok büyük moral olmuştur." dedi.
Odanın İkinci Başkanı ve patates üreticisi Mehmet Dinlenmez de depolarda 2020 sezonuna ait patateslerin paketlenerek ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacak olmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Patateslerin depolarda çürüme tehlikesiyle karşı karşıya bırakıldığına değinen Dinlenmez, kararla, patateslerin çürümeden ihtiyaç sahiplerinin sofralarına gideceğini de sözlerine ekledi.
- "Bir taşla iki kuş vuruldu üreticimiz için"
Ödemiş'te patates üretimi yapan Mehmet Gök de mayısın ikinci haftasına doğru yeni hasada başlayacaklarını ve fiyatın düşük olmasından dolayı endişe ettiklerini söyledi.
Bozdağ Mahallesi'ndeki ürünlerin alınacağını belirten Gök, "Hasat öncesi bu kararın alınması gelecek mahsulün de önünü açtı. Bir taşla iki kuş vuruldu üreticimiz için." diye konuştu.
Bir diğer üretici Çetin Sarı ise karardan dolayı hem ihtiyaç sahiplerinin hem de üreticilerin memnun olduğunu dile getirdi.
19 Mayıs Ziraat Odası Başkanı Bayram Konuş, yaptığı açıklamada, Samsun'un 184 bin 357 dekar alanda 137 bin 69 ton çeltik üretimi ile Türkiye'de ikinci sırada yer aldığını belirterek, kararı üreticiler adına olumlu karşıladıklarını söyledi.
TMO'nun piyasadaki durgunluğun önlenmesi, piyasanın düzenlenmesi ve stokların güçlendirilmesi adına çeltik fiyatlarını revize etme kararı almasının sevindirici olduğunu vurgulayan Konuş, şöyle konuştu:
"Fiyatlar düşük de olsa çiftçi ürününün elde kalmasını istemiyor. Ürünlerini paraya çevirmek istiyor. Bu karara göre baldo tipi çeşitlerin tonu 4 bin 500 liradan 4 bin 750 liraya, Osmancık tipi çeşitlerin tonu 3 bin 600 liradan 3 bin 850 liraya, turbo tipi çeşitlerin tonu 3 bin 450 liradan 3 bin 750 liraya, luna tipi çeşitlerin tonu da 3 bin 200 liradan 3 bin 500 liraya yükseltildi. TMO, pazartesi gününden itibaren alımlara başlayacak. Üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum."
Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner ise ilçede 150 bin dekar alanda çeltik ekimi yapıldığını, dekar başına ortalama 830 kilogram verim alındığını aktardı.
Çeltik üreticilerinin elindeki ürünün büyük kısmını tüccara sattığını ancak fiyatlardaki oynamalardan ve ödemelerin geciktirilmesinden dolayı yaklaşık 25 bin ton ürünün depolarda tutulduğuna işaret eden Tosuner, "TMO tarafından açıklanan çeltik fiyatı rakamları üreticilerimizi memnun etmiştir. Çünkü üreticilerimiz sattıkları ürünün karşılığını hemen alacaktır." dedi.
Bafra ve 19 Mayıs ilçesinde 400 dönüm alanda çeltik üretimi yapan Yahya Temiz de alınan kararın sevindirici olduğunu dile getirerek, "TMO'nun fiyatları revize etmesi piyasaya canlılık getirecektir. Tüccar elindeki ürünü satamadığı için çeltik fiyatlarında düşüş vardı. Ben her yıl 300 tonun üzerinde çeltik hasadı yapıyorum. Fiyatlardaki dalgalanmalardan ve karşılığını hemen alamadığımızdan dolayı sorunlar yaşıyorduk. Bu karar bize nefes aldıracaktır." diye konuştu.
- "Desteğinden dolayı Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum"
Türkiye'nin önemli çeltik üretim merkezlerinden Çorum'un Osmancık ilçesinin Ziraat Odası Başkanı Ali Osman Şahiner ise TMO'nun çeltik almasının üreticiyi rahatlatacağını söyledi.
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle üreticinin elinde büyük miktarda çeltik kaldığını belirten Şahiner, "Çiftçimiz elinde kalan çeltikle ne yapacağını kara kara düşünürken, bizim aklımıza gelmeyeni Cumhurbaşkanımız yaptı. Şu anda çeltik piyasası çok durgun. Bu alımla üreticiler rahat nefes almış olacak." dedi.
Çeltik için ekim sezonunun da yaklaştığına işaret eden Şahiner, "Her yıl mayıs ayı başında çeltik ekimine başlıyoruz. Üreticilerimizin mazot, gübre, tohum almak için paraya ihtiyacı vardı. TMO'nun alımı çiftçimizi rahatlatacak. Desteğinden dolayı Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum." diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.