Banka müşterilerinin hesaplarını boşaltan şebeke üyeleri Konya dahil 3 ildeki operasyonla yakalandı

Banka müşterilerine ait kimlik ve hesap bilgilerini ele geçirerek 2 milyon liranın üzerinde vurgun yaptığı iddia edilen 19 şüpheliden 13’ü Konya'nın da aralarında bulunduğu illerde yapılan operasyonla yakalandı.

Banka müşterilerinin hesaplarını boşaltan şebeke üyeleri Konya dahil 3 ildeki operasyonla yakalandı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, banka müşterilerine ait kimlik ve hesap bilgilerini ele geçirerek haksız kazanç elde ettikleri belirlenen 19 şüphelinin yakalanması için bu sabah İstanbul, Malatya ve Konya’da eş zamanlı operasyon başlatıldı.

Haklarında 'nitelikli dolandırıcılık' suçundan gözaltı kararı verilen 19 şüpheliden 13’ü yakalandı.

OPERASYONLA İLGİLİ ÇARPICI AYRINTILAR

Dolandırıcılık şebekesinin liderliğini A.K. adlı bir şüphelinin yürüttüğü öğrenildi. Şebekenin ilk aşamada banka müşterilerine ait kimlik ve hesap bilgilerini ele geçirerek, oluşturdukları sahte kimliklerle hesapta tanımlı GSM numarasının bağlı olduğu operatöre müracaat edip “kayıp/çalıntı“ bildirimi ile yeni SIM kart aldığı saptandı.

-SIM kart değişikliği ile müşteri hesaplarını ele geçirmişler-

Daha sonra kart değişikliği nedeniyle banka tarafından uygulanan SIM kart blokenin kaldırılması için ilgili bankaların çağrı merkezlerini arayarak geniş bant hizmetine uyumlu (4,5 G’ye) SIM kart talep eden şüphelilerin, bankanın yönelttiği güvenlik sorularını doğrulayarak hesaptaki blokenin kaldırılmasını sağladıkları ortaya çıktı.

Zanlıların daha sonra mağdur hesaplarının internet bankacılığına tanımlattıkları ya da çağrı merkezi aracılığıyla Elektronik Fon Transferi (EFT) ve havale işlemine olanak verilen çağrı merkezi üzerinden yeni şifre oluşturdukları belirlendi. Bu yolla gerçek hesap sahiplerinin SIM kartlarını pasif duruma düşürerek bankayla olan irtibatını kesen şebeke üyelerinin banka tarafından havale ve EFT işlemlerine esas olarak gönderilen SMS şifrelerine ulaştıkları tespit edildi.

-Hesap sahibini teyit için arayan banka görevlileri aslında dolandırıcıyla temas kurmuş-

Polis, işlem sırasında bankanın durumdan şüphelenmesi halinde hesap sahibinden teyit almak için arama yaptığını, bu durumda da bankanın gerçek müşteriler yerine “yanıltılarak” yine şüpheli şahıslarla görüşme yaptıkları ve bu şebeke üyelerine ödemede bulundukları belirledi.

Şebeke üyelerinin bu dolandırıcılık yöntemiyle 2 milyon 265 bin 680 lira haksız kazanç elde ettikleri ortaya çıktı.

Yakalanan dolandırıcılık şebekesi üyesi 13 şüpheli İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Polis, firari 6 şüphelinin yakalanması için operasyonlarına devam ediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.