Deprem anında ne yapmalıyız?

Depremden kaçmak imkansız ama korunmak mümkündür. Deprem ülkemizin bir gerçeği. Ülke nüfusumuzun yüzde 70’i deprem kuşağında yaşamaktadır. İstanbul’da yaşanan son depremden sonra deprem anında ne yapmamız gerektiği yeniden tartışılmaya-konuşulmaya başlandı.

Deprem anında ne yapmalıyız?

İşte deprem anında yapmamız gerekenler:

Depremde birinci kural paniğe kapılmamaktır.

Sonra yapılacak ilk iş sağa sola koşuşturmadan yaşam üçgeni oluşturabilecek bir yeri keşfetmektir. Üzerimize devrilmeyecek sert bir kütlenin yanına başımızı koruyacak şekilde olabildiğince küçülerek kıvrılmak gerekecektir. Bu kütle, bir koltuk, içi dolu sandık veya kanepe olabilir. Sarsıntı geçinceye kadar bu pozisyonda durmak gerekmektedir.

Okul, büro veya fabrika gibi işyerlerindeysek masa, sıra, sabit dolap, kütlesi yere sabit ağır iş makinalarının yanına kıvrılarak hayat üçgeni oluşturmalıyız.

Depremde kapıya, pencereye, balkona veya çıkışa yönelip koşmak yapılabilecek en büyük hatalardandır. Çünkü en şiddetli depremlerin dahi 30-40 saniyede olup bittiği düşünülürse bu kadar kısa bir sürede binadan ayrılmak mümkün değildir.

Balkondan aşağı atlamak sık yapılan bir hata olup  bu hatadan kaçınılmalıdır.

Duvara sabitlememiş dolap, televizyon, raf  ve benzeri cisimlerden olabildiğince uzak durulmalıdır.

Özellikle elektrikle bağlantılı elektronik aletlerden de uzaklaşılmalıdır. Aslında her zaman depreme hazırlıklı olunmalı, cihazlar gerekmedikçe prizde tutulmamalıdır.

Sarsıntının bittiği anlaşıldığında soğukkanlılıkla evdeki veya ofisteki herkesle birlikte panik yapmadan dışarı çıkılmalıdır. Çıkarken asansör kullanılmamalıdır.

Kibrit, çakmak yakılmamalı, elektrik düğmelerine dokunulmamalıdır, kablolarla oynanmamalıdır. Sarsıntıdan sonra durum müsaitse su,elektrik ve doğalgaz vanaları kapatılmalıdır.

Tekerlekli sandalyede olanlar  tekerlekleri kilitleyerek  başlarını korumaya almalıdır.

Evden çıkarken varsa hazırdaki deprem çantası ile birlikte acil lazım olabilecek taşınabilir malzemeler alınarak deprem toplanma mahaline gidilmelidir.

Depremde dışarıda olanlar  enerji hatları,direkler, bina ve duvar diplerinden uzaklaşmalıdır. Heyelan oluşabilecek yerler ve taş-kaya düşebilecek alanlar terkedilmeli, güvenli yerlerde çömelerek sarsıntının geçmesi beklenmelidir. Deniz ve nehir kenarlarından uzaklaşılmalıdır.

Deprem anında metro, tramvay ve trende olanlar araçlardan inmemeli, sıkıca bir yerlere tutunarak beklenmelidir. Otomobilde olanlar araçlarını uygun bir yere park edip, pencereleri kapatarak, otoparklarda olanlar araçların yanına çömelip yatarak tedbir almalıdır. Sonrasında araçlarını daha uygun yerlere çekip, kontak anahtarlarını üzerinde bırakmalı ve güvenli alanlara veya toplanma merkezlerine geçmelidirler.

Gerekmedikçe telefon kullanılmamalıdır. Yangın, göçük, yaralı ve ölüm vakası durumlarında 112 acil ve benzeri gerekli numaralar aranarak yardım istenmelidir. Herkesin telefona sarıldığı durumlarda acil vakaları ilgili birimlere iletmenin zor olacağı unutulmamalıdır.

Tüm bunlardan daha önemlisi deprem için yapılması gerekenler ivedilikle yapılmalı daima depreme hazır olunmalıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.