DEPREMİN ŞİDDETİ VE BÜYÜKLÜĞÜ ARASINDAKİ FARK NEDİR?
Depremlerde genellikle büyüklük ile şiddet birbirine karıştırılır. Hâlbuki ikisi ayrı ayrı şeylerdir. Medya haberinde dahi birbiriyle karıştırılan bu iki ayrı ölçüm birimi depremde ne anlama gelir? Depremin şiddeti ve büyüklüğü nedir? Arasındaki fark nedir? İşte kısaca merak edilen bu soruların cevabı…
Depremin büyüklüğü çıkardığı enerji ile ölçümlenir. Depremin şiddeti ise meydana geldiği bölgede oluşturduğu etkiyi ifade eder. Depremin büyüklüğü deprem anında hesaplandığı halde, şiddeti sonradan hesaplanır. Depremin büyüklüğü aletsel ölçümlemelerle, şiddeti ise gözlemlerle tespit edilir. Şiddetini ölçmede görecelik olabilir. Depremin büyüklüğünde 9 kademe, şiddetinde ise 12 kademe vardır.
Depremin büyüklüğü Richter ölçeğine göre 0’den 9’a kadar olan sayısal verilerle gösterilir. Her sayının ifade ettiği büyüklük aritmetik büyüklük olarak hesaplanmaz. Yani 8 büyüklüğü 7 büyüklüğünden 1 fazla veya 1 kat fazla değildir. Buradaki büyüklük logaritmik bir büyüklüktür ki, bu durumda 8 büyüklüğü 7 büyüklüğünden 31.6 kat daha fazla bir enerji boşalması anlamına gelir. Bu durumda 31.6 kat daha fazla yıkıcı büyüklük ifade eder. 8 büyüklüğü 6 büyüklüğünden ise yaklaşık 900 kat daha büyük bir etki oluşturur.
Depremde her 0.1 büyüklük bir önceki büyüklükten yaklaşık 3 kat daha fazla bir yıkıcılığa sahiptir. Hesaplamalar logaritma tabanlı olduğundan dolayı farkları net bir şekilde hesaplamak zorlaşmaktadır.
Depremin şiddeti ise roma rakamlarıyla 12 derecede ölçülebilen ayrı bir sistematiğe sahiptir. Şiddet deprem merkezinin yerleşim birimlerine uzaklığı, o yerleşim birimlerindeki yapılaşmanın kalitesi ve benzeri kriterleri içerir. Bir deprem büyüklüğü ayrı ayrı bölgelerde farklı şiddetlerde değerlendirilebilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.