Konya’daki vaka sayısı neden arttı? İl Pandemi Kurulu üyesinden önemli açıklamalar
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada, normalleşme ile birlikte bazı illerde vaka sayısında artış yaşandığını, bu illerden birinin de Konya olduğunu söylemişti. Bu artışa ramazan ayı sonlarında yapılan toplu iftarlar ve Ramazan Bayramı sonrası bayramlaşmaların neden olduğu belirtilirken, İl Pandemi Kurulu üyesi Doç. Dr. İbrahim Erayman, normalleşme sürecinin beklendiğini gibi ilerlediğini söyledi. Eryaman, “İniş trendindeyken hafif dalgalanmalar olabilir, sorun değil. Ulusal olarak
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz gerçekleştirilen Bilim Kurulu Toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, normalleşme sürecinin yaşandığı son günlerde Konya'daki koronavirüs vaka sayısında artış olduğunu açıklamıştı.
İFTAR VE BAYRAMLAŞMA ARTIŞA NEDEN OLDU!
Kentteki vaka sayısının artmasına alınan tedbirler kapsamındaki kısıtlamalara uyulmayıp ramazan ayı sonlarında yapılan toplu iftarlar ve Ramazan Bayramı sonrası bayramlaşmaların neden olduğu belirtiliyor.
“REHAVETE KAPILMAMALIYIZ”
İl Pandemi Kurulu üyesi olan Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. İbrahim Erayman, bu tip dalgalanmaların olabileceğini, maske, hijyen ve sosyal mesafe kurallarına mutlaka uyulması ve rehavete kapılınmaması gerektiğini söyledi.
Erayman, ''Ramazan ayında ve bayramda tedbirler alındı. Sokağa çıkma kısıtlamasına mümkün oldukça uyulmaya çalışıldı. Halkımızın büyük bir kısmı uyum gösterdi ama uyum göstermeyen de oldu. Tabi çok uzun süre insanlarımız evlerinde kaldı, birbirlerini göremedi ama esas problem bundan sonra ne yapacağımız. Kısmen vaka artışları olabilir bunlar beklediğimiz şeyler. Biz ülke olarak pik noktasını görmüş ve inmeye başlamış, ulusal verilere baktığımızda da günlük olarak 1000'in altında rakamlar görüyoruz. Bu basamaklar önemli. Mesela vaka sayısındaki hedefimiz; 500 görmek, 500’den sonra 200 görmek, sonra görmemek olacaktır. Çünkü birden sıfırı görmek mümkün değil. Bu dünyada da böyledir. Bu basamakları iyi geçmek istiyorsak kurallara uymalıyız; maske, hijyen ve sosyal mesafeyi korumaya devam etmeliyiz" diye konuştu.
“BAŞKALARININ ÖZGÜRLÜK VE YAŞAM HAKKINA SAYGI GÖSTERMELİYİZ”
Hayat kurtarıcıları; maske, sosyal mesafe ve hijyen olarak sıralayan Erayman, ''Maske hayat kurtarıcı bir davranıştır. El yıkamak ve sosyal mesafe de yine hayat kurtarıcı bir davranıştır. Kim için, karşımızdaki insan için. Maske takmaz ve bu kurala uymazsak örneğin; 65 yaş üstü kişi kanser hastası olabilir ve yürümek için sokağa çıkmak isteyecektir. Onun özgürlük alanını kısıtlamış ve yaşamını riske atmış olursunuz. Başkalarının özgürlük ve yaşam hakkına saygı göstermeliyiz'' dedi.
Doç. Dr. Erayman, Türkiye'de eylül ayından itibaren vaka sayısının yok denecek kadar en aza inebileceğini öngördüklerini dile getirdi. Erayman, ''Normalleşme süreci beklediğimiz şekilde gidiyor. İniş trendindeyken hafif dalgalanmalar olabilir. Bunlar sorun değil. Ulusal olarak vaka sayısında 1000'in altında olmamız gayet iyi. Umarım bunu kurallara uyarak başarılı bir şekilde atlatırız. Kesinlikle rehavete kapılmamamız lazım'' şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.