MHP’li Kalaycı: Savunma sanayi üssü Konya olmalı
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 2025 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda konuşan MHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı, “Konya, savunma sanayi üssü haline getirilmeli” dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda milletvekilleri, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 2025 yılı bütçesi üzerinde görüşlerini dile getirdi.
O isimlerden biri de Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı oldu.
Kalaycı, başlıkla halinde sıraladığı tekliflerini şöyle sıraladı:
“MHP olarak; Ülkemizin teknolojik dışa bağımlılığının azaltılmasını, sanayide yapısal dönüşümün sağlanmasını, yerel kaynakları harekete geçiren, nitelikli iş gücü istihdam eden, dijital çağa uyum sağlayan ve nihayet uluslararası rekabet gücüne sahip bir sanayi oluşturulmasını lider ülke Türkiye hedefine ulaşılması bakımından oldukça önemli görüyoruz.
2019 yılında açıklanan 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi Belgesi ağırlıklı olarak teknolojik dönüşümü tasarlamış, ülkemizin küresel rekabet gücünü artıracak ekonomik ve teknolojik bağımsızlığımızı temin edecek kritik teknolojilere yönelik politikalar, millî teknoloji hamlesi yaklaşımıyla uygulamaya konulmuştur.
Türkiye Milli Teknoloji Hamlesiyle bugün ileri teknolojileri kendi imkan ve kabiliyetleri ile geliştirip üretebilen bir noktaya ulaşmıştır.
Hamdolsun, Kaan, Kızılelma, Hürjet, Gökbey gibi konuşma süremde saymakla bitiremeyeceğim nice eserler, Türk mühendisleri tarafından tasarlanıp yerli ve milli imkanlarla üretilmektedir.
Yerli ve millî üretim potansiyelinin tümüyle harekete geçirilmesi; savunma sanayindeki dev atılımların daha da güçlendirilmesi, enerjide yerli katkının daha da artırılması, savunma sanayide yakalanan ileri teknolojinin başka alanlarda da elde edilmesi hedeflenmelidir.
TÜRKİYE’Yİ YÜKSEK TEKNOLOJİ ÜRETİM MERKEZİ HALİNE GETİRECEK YATIRIMLAR HIZ KAZANDI
Türkiye’yi yüksek teknoloji üretim merkezi haline getirecek büyük ölçekli yatırımlar hız kazanmıştır.
Bu kapsamda Ağustos ayında Cumhurbaşkanımız tarafından tanıtımı yapılan, HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı ile yarı iletkenler, mobilite, yeşil enerji, ileri imalat, sağlıklı yaşam, dijital teknolojiler, haberleşme, uzay ve bu alandaki değer zincirlerini geliştirecek 30’un üzerinde başlıkta vergi teşvikleri ve hibe desteklerinden oluşan toplam 30 milyar dolar tutarındaki kaynağın yüksek teknoloji yatırımları için tahsis edilmesi öngörülmektedir.
TÜRKİYE’NİN EKONOMİ ALANINDA GÖSTERDİĞİ PERFORMANS GERÇEKTEN ANLAMLI VE DEĞERLİ
Türkiye ekonomisi 2023 yılında yüze 5,1 oranında büyüme kaydetmiş, 2024 yılı ilk yarısında yüzde 3,8 büyümüştür. Sanayi sektörü 2023 yılında binde 8, 2024 yılının ilk altı ayında yüzde 1,2 oranında ılımlı büyüme kaydetmiştir.
Son yıllarda dünyada yaşanan pandemi, savaş, jeopolitik riskler ve krizlerin küresel ekonomide yavaşlamaya ve dış talep koşullarında bozulmaya yol açmasına, enflasyonist baskılara ve ülkemizde Şubat 2023’te yaşanan asrın felaketi depremlere ve iki yıldır yapılan seçimlere rağmen Türkiye’nin ekonomi alanında gösterdiği performans gerçekten anlamlı ve değerlidir.
Ekim ayında mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi, bir önceki aya göre 3 puan artarak 102,2 olmuş, böylelikle 4 ay sonra 100'ün üzerine çıkılarak iyimser görünüm tarafına geçilmiştir. Üretim hacminde azalış bildirenler lehine olan seyrin de artış bildirenler lehine döndüğü gözlenmektedir.
SANAYİCİLERİN ÜRETİMİNİ SÜRDÜRMESİ VE ARTIRABİLMESİ İÇİN TEDBİRLER ALINMALI
Sanayicilerin üretimini sürdürmesi ve artırabilmesi için özellikle KOBİ kredi koşullarının iyileştirilmesi, finansmana erişim için düşük faizli ve uzun vadeli kredi ile vergisel teşviklerin devreye girmesi, ihracatı destekleyici politikalara öncelik verilmesi gerekli görülmektedir.
Türk sanayisinin gelişiminde Organize Sanayi Bölgeleri kritik önem taşımaktadır. OSB’ler, firmaların üretim maliyetlerini düşürmelerine ve daha verimli bir üretim altyapısına sahip olmalarına olanak sağlamaktadır.
Dünyaya örnek gösterilen OSB’lerimizin kazanımlarının korunması ve geliştirilmesi Türk sanayisinin geleceği için gerçekten çok önemlidir. Hem OSB’lerimizin kapasitesini artıracak hem de OSB sanayicilerimizin rekabet güçlerini daha yukarıya taşıyacak çalışmalar devam ettirilmelidir
Küresel ekonomik gelişmelerden olumsuz etkilenmemesi için KOBİ’lerin rekabet gücünü koruyacak finansal destek mekanizmaları güçlendirilmelidir. Sanayicinin iş gücü ihtiyacını karşılayacak şekilde uzun vadeli eğitim-istihdam ilişkisi kurulmalı, OSB’lerde kurulmuş olan mesleki lise ve yüksekokullarına eğitim desteği verilmeye devam edilmelidir.
İLÇE BAZLI TEŞVİK SİSTEMİ GELİŞTİRİLMELİ
Ekonomide istikrarlı bir büyümenin sağlanması, üretim, ihracat ve istihdamın artırılması bakımından özel sektör yatırımlarının desteklenmesi önem arz etmektedir.
Dijital ve yeşil dönüşüm süreci de dikkate alınarak teşvik sistemi yenilenmeli, teşvik verilecek sektör ve projelerde mutlaka seçici olunmalı, verilen teşviklerin getirisinin ne olduğu iyi analiz ve takip edilmeli, teşvik politikaları buna göre belirlenmelidir.
İlçe bazlı teşvik sistemin geçilmesi önemli bir gelişme olmuştur. Belirlenen ilçeler bir alt bölge, OSB’lerindeki yapılan yatırımlar ise iki alt bölge teşviklerinden faydalanabilmektedir. Konya’nın 31 ilçesinden 21’i bu kapsamda yer almıştır. Ereğli, Akşehir, Beyşehir, Seydişehir, Çumra, Ilgın, Kulu gibi gelişme potansiyeli bulunan ilçelerimiz ise kapsama girmemiştir.
Esasen ilçelerin sosyoekonomik gelişme endeksinde bulundukları kademeye karşılık gelen bölge teşviklerinden yararlandırılması, gelişme potansiyeli yüksek olan ilçelere yönelik de özel uygulamalar getirilmesi doğru olacaktır.
AĞIR SANAYİ YATIRIMLARI KONYA GİBİ ANADOLU'DAKİ YENİ MERKEZLERE DOĞRU KAYDIRILMALI
Kalkınma ajansları tarafından sonuç odaklı program uygulamasına devam edilmeli, yönetim danışmanlığı alanında destek programları tasarlanarak uygulamaya konulmalıdır. GAP, DAP, DOKAP, KOP gibi kalkınma projelerine hızla tamamlanmalı, yeni bölgesel ve kırsal kalkınma projeleri devreye konulmalıdır.
Metropoller dışındaki önemli sanayi, hizmet ve turizm merkezi niteliğindeki şehirlerin uluslararası alanda rekabetçi bir üretim yapısına kavuşturulması amacıyla başlatılan Üreten Şehirler Programını çok önemli görüyoruz. Üreten Şehirler Programı geliştirilerek, Anadolu’yu şaha kaldırmak için yeni bir fırsata dönüştürülmelidir.
Marmara Havzası ağır sanayi yatırımlarından dolayı sıkışmıştır. Sürdürülebilir kalkınma için sanayinin Konya gibi Anadolu'daki yeni merkezlere doğru kaydırılması gerektiği açıktır. Bu kapsamda uygulanacak politikalar ve alınacak tedbirler, ülkenin kalkınmasına ve bölgelerarası gelişmişlik farklarının giderilmesine önemli katkı sağlayacaktır.
Konya, ülke ekonomisine önemli katma değer sağlayan üretim merkezlerinden birisidir. Esnek üretim yapısıyla imalat sanayisinde küresel piyasalara entegre bir endüstriyel büyüme odağı olmaya doğru ilerlemektedir. Konya büyük ölçekli yatırımlar için duyulan yeterli alanlara fazlasıyla sahiptir. Ve deprem riski en düşük iller arasındadır.
KONYA, SAVUNMA SANAYİ ÜSSÜ HALİNE GETİRİLMELİ
Konya'nın bir savunma sanayi üssü olması yönünden de önemli bir potansiyeli bulunmaktadır. Konya, savunma sanayinde stratejik ve rekabetçi bir güce ulaştırılmalıdır.
BEYŞEHİR SİLAH İHTİSAS ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ KURULMALI
Beyşehir, Üzümlü ve Huğlu'da yüzyılı aşan mazisi bulunan ve Dünyanın dört bir yanına av tüfeği ihracatı yapan silah sanayisi daha da geliştirilmeli ve savunma sanayisine entegre edilmelidir. Bu çerçevede, Beyşehir Silah İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Projesi uygulamaya mutlaka konulmalıdır."
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.