Rekabet Kurumu, Google'a 2,6 milyar TL ceza verdi

Rekabet Kurumu, çevrim içi görüntülü reklamcılık ve çevrim içi reklam teknolojisi hizmetlerinde kanunun ihlal edilip edilmediğinin tespitine yönelik başlattığı soruşturma sonucunda Google'a 2,61 milyar lira ceza verilmesine karar verdi.

Rekabet Kurumu, Google'a 2,6 milyar TL ceza verdi

Rekabet Kurulu tarafından Google'a yaklaşık 2,6 milyar TL para cezası verildi.

Rekabet Kurulu'nun kararı uyarınca, Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd. Şti., Google International LLC, Google LLC, Google Ireland Limited ve Alphabet Inc.ten oluşan ekonomik bütünlük (Google) tarafından çevrim içi görüntülü reklamcılık ve çevrim içi reklam teknolojisi hizmetlerinde 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 6. maddesinin ihlal edilip edilmediğinin tespitine yönelik olarak Google hakkında başlattığı soruşturma sonuçlandı.

Soruşturma kapsamında ilk olarak Google’ın, sahip olduğu çevrim içi video paylaşımı platformu “YouTube” envanterinin sadece kendi talep tarafı platformları (demand side platforms - DSP) aracılığıyla satın alınmasına yönelik kısıtlama getirdiği ve YouTube reklamlarının bağımsız hizmet sağlayıcıları aracılığıyla doğrulanmasını ve ölçümlenmesini engellediği iddiaları incelendi.

Bu iddia bakımından, Nitelikli YouTube DSP’leri olarak tanımlanan üçüncü taraf DSP’lerin YouTube envanterine erişiminin garanti edilmesi yönünde sunulan taahhütler kabul edilerek soruşturma sonlandırıldı.

Kurul tarafından yapılan açıklamada, "Google’ın yayıncı reklam sunucusu hizmetleri pazarında hâkim durumda olduğuna,

Google’ın kendi SSP hizmetine haksız avantaj sağladığına, söz konusu kendini kayırma eyleminin rakiplerin faaliyetlerini zorlaştırıcı nitelikte olduğuna,

Bu nedenle, Google’a 2.607.563.963,59-TL idari para cezası verilmesine" karar verildiği belirtildi.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.