Selçuk Üniversitesi tarafından yerli ve milli yazılımla düzenlenen sanal fuarı Bakan Pekcan açtı
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisi sürecinden en çok etkilendikleri dönemi geride bıraktıklarını ifade ederek, "Mayıs ayında toparlandık, inşallah haziran ayında ihracatımızı tekrar eski rakamlara getirmek adına önemli gelişme içerisindeyiz." dedi.
Ticaret Bakanlığının desteğiyle Makine İhracatçıları Birlikleri organizasyonunda Selçuk Üniversitesi tarafından ilk yerli ve milli yazılımla düzenlenen "AgriVirtual-Tarım ve Hayvancılık Makineleri Sanal Fuarı"nın açılışı Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Açılışta konuşan TİM Başkanı Gülle, özellikle Kovid-19 pandemisiyle başlayan sürecin, dünyanın dengesini değiştirirken ve ticaretini etkilerken, sektörlerin ve ihracatçıların iş yapış biçimlerine çok farklı uygulamalar kazandırdığını belirtti.
Gülle, Bakan Pekcan'ın göreve gelmesiyle Ticaret Bakanlığının dijital uygulamalarındaki gelişim ve hükümetin destekleriyle pandemi döneminde bile ticareti kesintiye uğratmadan sürdürdüklerine dikkati çekerek, "Kovid-19 pandemisi sürecinden en çok etkilendiğimiz dönemi geride bıraktık. Mayıs ayında toparlandık, inşallah haziran ayında ihracatımızı tekrar eski rakamlara getirmek adına önemli gelişme içerisindeyiz." ifadelerini kullandı.
Fuar ile bugün ticaret tarihine not düşülecek bir olayın gerçekleştiğini anlatan Gülle, "Bu organizasyonun tarihi anlamda çok büyük başarılar getirmesini diliyorum." dedi.
- "Bu deneyimi, sektör olarak rakiplerimizden önce yaşayacağız"
Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, tarım makinaları ihracatında sağladıkları yıllık artışın ortalama yüzde 18-19 olduğunu söyledi.
"Bu segmentin bizim için bir başka önemi, dış ticaret açığı değil fazlası veriyor olmasıdır." diyen Karavelioğlu, şunları kaydetti:
"Tarım makinalarında 2019 yılını 1 milyar 41 milyon dolar ihracat, 282 milyon dolar ithalat ile kapattık. Bu büyük başarımız, ülkemizin sahip olduğu sıra dışı tarımsal çeşitlilik ve potansiyele dayanıyor. Türkiye, her türlü iklim ve toprak özellikleri sayesinde, her türlü tarıma uygun makine ve sistemler geliştirebiliyor. Öte yandan dünyada, Kovid-19 sebebiyle hızla daralmış tüketim ve mal ticareti içinde payını artırmayı başarabilen tek sektör de tarımdır."
İmalatçıların Ar-Ge ve inovasyon altyapılarını kurmalarına ve bu kavramları içselleştirmelerine destek vermekle mükellef olduklarını belirten Karavelioğlu, "Tarımla uğraşanların bütün dinginliklerine rağmen, fuarlarının görkemli festivallere, şovlara dönüştüğü ve iple çekildiği bir alanda dijital çözümler geliştirmenin zorluğunun farkında olmakla birlikte, bu deneyimi, sektör olarak, rakiplerimizden önce yaşayacak olmanın heyecanını derinden hissediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin de konuşmasında “Sayın Bakanımızın himayelerinde gerçekleştirmiş olduğumuz bu fuarda, üniversitemizin ortaya koyduğu çalışmaların ülkemizin yararına kullanılabilmesi imkânı oluştuğu için emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Üniversiteler ülkelerin kalkınmaları için önemli kuruluşların başında gelmektedir. Üniversitelerimiz, katma değeri yüksek ve cari açığı kapatmaya katkısı olacak projeler üretmelidir” ifadelerini kullandı.
Selçuk Üniversitesi tarafından hazırlanan yerli ve milli yazılımla gerçekleşen fuarın çalışmaları hakkında bilgi veren Rektör Şahin, “Son 5 yıl içerisinde de bu noktada ciddi bir farkındalık ve bilinç oluşmuştur. Bu çerçevede Selçuk Üniversitesi olarak da başta YÖK Başkanımızın teşvik ve destekleriyle dijital alanda ciddi çalışmalar yapmaya başladık. Bunların başında Sayın Cumhurbaşkanımızın yaklaşık 3 ay önce yaptığı konuşmada vurguladığı 3 konu gelmekteydi. Bunlar; siber güvenlik, gıda güvenliği ve biyo güvenlilik alanlarıydı. Bu konularda biz de birbirinden bağımsız ciddi çalışmalar yapmaktaydık. Ancak Cumhurbaşkanımızın açıklamasıyla bu konuların önemi konusunda yeni bir farkındalığımız ve bilincimiz oluştu. Biz bunları stratejik bir süreç içerisinde yürütmeye başladık. Fuarla ilgili internetten satış ve pazarlamayla yaklaşık 3 yıldır sürdürdüğümüz çalışmalarımız vardı. Ancak yılbaşı itibariyle ortaya çıkan pandemi sürecinde Covid-19 salgınıyla uluslararası hareketliğin kısıtlanması ülkemiz adına ihracatın sıkıntı yaşaması noktasına getirdi. Nisan ayı başında Konya’da düzenlenmesi planlanan tarım fuarının yine bu gerekçeyle iptal edilmesi de Konya’da üreticilerde ciddi bir üzüntü ve hayal kırıklığına neden olmuştu. Bizler, üniversite olarak sorumluluğumuzun bilincinde ve farkında olarak üreticilerimize nasıl katkı sağlayacağımız noktasında daha önceden yürütmekte olduğumuz sanal fuar yazılımıyla ilgili süreci ciddi manada derledik, topladık ve Bakanlık yetkilileriyle irtibata geçtik. Sayın Bakanımızın şahsında bakanlık çalışanları bu konuda bizleri teşvik edip motive ettiler. En önemli maddi ve manevi destekleri Ticaret Bakanlığımızdan almış olduk. Bu konuda Sayın Bakanımıza ayrıca teşekkür ediyoruz.3 boyutlu sanal fuar yapılması konusunda bize güvenerek ve bu talimatı vererek önemli bir riski de üzerine almış oldu. Üniversitemizin bünyesinde bulunan Bilgi İşlem Daire Başkanlığı personelimiz, Üniversite Televizyonu bünyesinde bulunan animatör arkadaşlarımız ve yine üniversitemizden mezun öğrencilerimizle Teknokent Bünyesinde kurmuş oldukları bir yazılım şirketinin güçlerini birleştirerek yaklaşık 25 kişilik bir ekiple bugüne gelindi. Son iki hafta içerisinde veri girişlerini sağlamak üzere görevlendirilen 5 kişiyle birlikte bu ekip 30 kişilik bir hacme ulaşmış oldu” ifadelerini kullandı
“FUARCILIK İLGİLİ YAZILIMLA YILSONUNA KADAR 12 PROJE HAYATA GEÇECEK”
Selçuk Üniversitesi olarak 2 ayrı yazılım geliştirdiklerini söyleyen Rektör Şahin, “Bunlardan biri bugün sizlere sunduğumuz 3 boyutlu fuar tasarımı burada fuar alanları gezilecek. İkinci yazılımımız iki boyutlu olan bu yazılım daha çok bilimsel toplantılar ve kongrelerde uluslararası toplantılarda kullanılmak üzere üniversitelerin tanıtımı amacıyla hazırlanmış olan bir yazılımdır. Arzu edildiği takdirde yine böylesi bir web sayfası üzerinde bununda her türlü amaç için kullanılacağını belirtmek istiyorum. Şu an bu fuarcılıkla ilgili yazılımla yılsonuna kadar 12 proje hayata geçecektir. Elde edeceğimiz başarılar bize daha da cesaret verecektir. Agrivirtual Tarım ve Hayvancılık Makineleri Sanal Fuarı, inşallah hem ihracatçılarımıza hem ülke ekonomisine olumlu katkılar sağlar. Emeği geçen tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.
- Fuar ile eşanlı webinarlar düzenlenecek
Açılış konuşmalarının ardından 3 boyutlu olarak tasarlanan fuarın tanıtımı ve nasıl ziyaret edileceği anlatıldı.
Bakan Pekcan, fuara katılım sağlayan firmalarla görüntülü görüşme gerçekleştirerek firma yetkililerinden bilgi aldı.
Fuarın açılışını takiben sektörün önde gelen kanaat önderlerinin katılımıyla eşanlı webinarlar düzenlenecek.
AgriVirtual Fuarı'na 2 binin üzerinde ziyaretçinin katılması bekleniyor. Küresel ölçekte tarım ve hayvancılık sektöründe yapılan ilk sanal fuar olma özelliğini de taşıyan söz konusu etkinlikte fuar alanı üç boyutlu olarak tasarlandı.
Sanal fuarın web sitesi dört dilde hizmet veriyor, ziyaretçilerin sanal gerçeklikle fuar alanında gezmelerine imkan tanınırken, firmaların ziyaretçileriyle anlık mesajlaşmayla görüntülü görüşme imkanları sunuluyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.