Tarihi felaket ile önemi arttı! TBMM’de bu hafta gündem İklim kanunu

TBMM Genel Kurulu’nda bu hafta İklim Kanunu Teklifi'nin kalan maddeleri görüşülecek. Geçtiğimiz günlerde yaşanan don felaketi nedeniyle görüşmeler daha da önem kazandı.

Tarihi felaket ile önemi arttı! TBMM’de bu hafta gündem İklim kanunu

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) bu hafta yoğun bir gündemle çalışmalarına devam ediyor. Genel Kurul’da, ilk dört maddesi kabul edilen İklim Kanunu Teklifinin görüşmeleri sürdürülecek. Teklife göre, her ilde vali başkanlığında İl İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulu oluşturulacak. Sera gazı emisyonları, Ulusal Katkı Beyanı ve net sıfır emisyon hedefi çerçevesinde azaltılacak.

İklim Değişikliği Başkanlığı, strateji ve eylem planlarına göre sektörel raporlar hazırlayacak, Türkiye Yeşil Taksonomisini kuracak ve Emisyon Ticaret Sistemi’ni devreye alacak. Ayrıca, ithal malların gömülü karbon emisyonlarının denetlenmesi için Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması kurulabilecek. ETS piyasasında tahsisatları yönetecek olan Karbon Piyasası Kurulu, önemli bir rol üstlenecek.

İklim Kanunu’nun ardından Genel Kurul’da bazı uluslararası anlaşmaların onaylanmasına ilişkin kanun teklifleri görüşülecek. Aynı zamanda, Plan ve Bütçe Komisyonu, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararlarına göre hazırlanan kanun değişikliklerini ele alacak.

Bu teklife göre, 112 Acil Çağrı Merkezi'ni meşgul edenlere yönelik cezalarda ciddi artışa gidilecek. Bu merkezleri gereksiz yere arayanlara uygulanan 250 TL’lik ceza 1500 TL’ye, asılsız ihbarlarda ise 15 bin TL’ye kadar para cezası verilecek. Ayrıca, Gençlik ve Spor Bakanlığı gelirlerinin özel gelir olarak kaydedilip kendi bütçesi içinde kullanılması sağlanacak.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) uzman ve uzman yardımcılarının istihdamı yeniden düzenlenerek, Devlet Memurları Kanunu’na uyumlu hale getirilecek. Üst kademe kamu yöneticilerinde aranacak hizmet süresi hesaplamasında, özel sektör ve serbest çalışma süreleri de dikkate alınacak.

Öte yandan, KİT Komisyonu, Toprak Mahsulleri Ofisi’nden TCDD’ye kadar birçok kurumun 2021-2022 yıllarına ait bilanço ve hesaplarını görüşecek. Ayrıca, Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki otel yangınını araştıran komisyonda, Ankara ve Konya İtfaiye Daire Başkanlıkları ile Tüm İtfaiyeciler Birliği Derneği sunum yapacak.

Dilekçe Komisyonu ise, Bafa Gölü ve Antik Latmos Bölgesindeki çevresel sorunları gündeme alacak. Konuyla ilgili bakanlık temsilcileri milletvekillerine bilgi verecek. Meclis’te ayrıca Salı ve Çarşamba günü siyasi partilerin grup toplantıları yapılacak.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.