Her dönem algı operasyonu

Algı operasyonlarının yeni olmadığı Türkiye'de gerçekleri düzmece senaryolarla çarpıtarak kendi menfaatlerine uygun 'yeni gerçekler' diyerek topluma sunan yapının Menderes’in idam edilmeden önce de sahnede olduğu belgelendi.

Her dönem algı operasyonu

Adnan Menderes’in idam edilmeden önce algı operasyonlarıyla itibarsızlaştırılmaya çalışıldığı belgelendi. 

Ezanın yeniden aslına uygun okutulması, Kıbrıs’ta yeni milli mücadele yöntemlerini belirlemesi ve uygulamaları, milli kalkınma hamleleri, devlet içine sızmış çeteler tarafından Menderes’i idama götürdü.

Örtülü ödenek ve bebek davaları neden gösterilerek idama götürülen Adnan Menderes için dönemin çeteleri bugün olduğu gibi o gün de algı operasyonları yürütmüşler.

Algı operasyonları sonrası 27 Mayıs darbesini yapan cuntacılar özel olarak kurdukları Yüksek Adalet Divanı’nda 14 kişinin idamına, 31 kişinin ömür boyu hapse mahkum edilmesine karar verdiler.

Sonucu önceden belli olan mahkeme kararında, 418 sanığa 6 ay ile 20 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi.

Dönemin algı odaklarının gizli tebliğlerle kamuoyunu etkileme talimatları vermesi, devlet içindeki çetelerin o dönemde de etkin olduğunu gösterdi. Çeteler Rahmetli Menderes ve partili arkadaşlarının 12 uçak dolusu altın ve mücevharatla kaçmak üzereyken yakalandıklarının neşredilmesini ve kulaktan kulağa yayılmasını istedi.

İdam edilişinin 58. Yılında Adnan Menderes ve arkadaşları bir kez daha rahmetle anılırken,  algı operasyonlarını yürüten çeteler dahil, dar ağacı kuran dönemin siyasileri tarihin yüzkarası olarak yeni nesile anlatılmaya çalışıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.