Karatay Belediyesi’nden Konya’nın kültür ve sanat hayatına katkı

Karatay Belediyesi tarafından minyatür sanatçıları Ayşe Ülker Erke’nin “Âlem Dönüyor; Minyatürlerle Mevlevilik ve Mevlevihaneler” ile Dilek Yerlikaya’nın “Haneler” ana temalarından oluşan minyatürlerin sergisi açıldı. Hz. Mevlana’nın 746. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Etkinlikleri kapsamındaki serginin açılışında konuşan Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, “Hz. Mevlânâ’nın diyarına hizmet veren Karatay Belediyesi olarak Mevlana, Mevlevilik ve Mevlevihaneler alanındaki her türlü çalışmaları yapmaya ve

Karatay Belediyesi’nden Konya’nın kültür ve sanat hayatına katkı

7 Aralık’ta başlayan Hz. Mevlana’nın 746. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Etkinlikleri, dolu dolu birçok programla devam ediyor.

Karatay Belediyesi de on binlerce yerli ve yabancı turistin ilgi gösterdiği etkinlikler kapsamında Minyatür Sanatçıları Ayşe Ülker Erke’nin “Âlem Dönüyor; Minyatürlerle Mevlevilik ve Mevlevihaneler” ile Dilek Yerlikaya’nın “Haneler” konulu minyatür sergisinin açılışını gerçekleştirdi.

Konya Büyükşehir Belediyesi Panorama Konya Müzesi’ndeki serginin açılışına Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Necmettin Erbakan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Çaycı, Konya Büyükşehir Belediyesi Kültür, Turizm ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Selim Yücel Güleç, AK Parti Karatay İlçe Başkanı Mehmet Genç, Minyatür Sanatçısı Dilek Yerlikaya, Karatay Belediyesi Meclis Üyeleri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

'MEVLEVİHANELER, YÜZYILLARDIR İNSANLIĞIN GÖNÜL MEKÂNLARIDIR'

Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, sergi açılışında yaptığı konuşmada Mevlevihanelerin tarihi boyunca ulaştığı her yerde bütün devlet yöneticileriyle halk tarafından ilgi görüp ve sahiplenildiğini, 7 asırdır dünyanın dört bir yanında milyonlarca insanın gönüllerinde yer ettiğini belirtti.

Başkan Kılca, “Mevlevihaneler, faaliyete geçtiği her sosyal ve kültürel ortamda Türk kültür ve tefekkürünün, fahrî ateşesi gibi hizmetlerde bulunmuşlardır. Mevlânâ Dergâhı başta olmak üzere Anadolu’nun ve dünyanın birçok yerine açılan Mevlevîhânelerin İslam kültür ve medeniyetine önemli katkıları olduğu aşikârdır.  Mevlevîhâneler, din,  ahlak ve sanatın gücünü birleştirip insanların Hakk’ı arama ve ilahi aşkla arınmalarına kandil olan “insan” halini almıştır. 41 yıl gibi uzun bir dönemde arşivleme, araştırma ve sonuçta Mevlevilik ve Mevlevîhânelerin minyatürlerle çizilebilmesini sağlayan kıymetli Minyatür Sanatçımız Sayın Ayşe Ülke Erke Hanımefendiye ve Dilek Yerlikaya’ya şükranlarımı sunuyorum. Mevlânâ, Mevlevilik,  Mevlevîhâneler ve eserlerini içine alan her türlü çalışmayı yapmak bu çalışmaları desteklemek bizlerin vazifesidir. Çünkü bizler, Hz. Mevlana diyarı Konya ve Karatay’a hizmet ediyoruz ve bundan büyük şeref duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca’nın konuşmasının ardından Ayşe Ülker Erke’nin “Alem Dönüyor; Minyatürlerle Mevlevilik ve Mevlevihaneler” ile ve Dilek Yerlikaya’nın “Haneler” temalı minyatür sergisinin açılışı gerçekleştirildi.

Birbirinden kıymetli toplamda 100 eserin bulunduğu sergi, Konya Büyükşehir Belediyesi  Panorama Konya Müzesi’nde Hz. Mevlana’nın 746. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Etkinliklerinin son günü olan 17 Aralık’a kadar gezilebilecek.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.