Konya 33 yıl önce bugün 'büyükşehir' oldu! Teklifte hangi vekillerin imzası vardı?

Türkiye Selçuklu Devleti’ne başşehir oluşunun 923. yılını kutlayan kadim şehir Konya, bundan tam 33 yıl önce de 'büyükşehir' statüsüne kavuşmuştu. Merkezde 3 ilçe kurulurken, ilk önce isme 'Alaaddin' olarak teklif edilen ilçenin ismi görüşmeler sırasında 'Karatay' olarak değiştirilmişti. Kanun teklifinde ise 8 ismin imzası vardı.

Konya 33 yıl önce bugün 'büyükşehir' oldu! Teklifte hangi vekillerin imzası vardı?

Türk-İslam tarihinde üstlendiği rol ile dünya tarihine damga vuran Selçuklu Payitahtı Konya, dün başşehir oluşunun 923. yılını kutladı. Payitahtın saltanat merkezi Alaeddin Tepesi Alaeddin Camii avlusunda düzenlenen tören birçok ilke sahne oldu. 

33 YIL ÖNCE BUGÜN

Şehir için 27 Haziran tarihi ise ayrı bir anlam ifade ediyor. Konya'da 33 yıl önce bugün Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile yeni bir dönem başladı. TBMM tarafından 'büyükşehir' statüsüne kavuşturulan Konya için alınan karar 27 Haziran 1987 tarihinde 19500 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Konya Milletvekili Haydar Koyuncu ve 7 arkadaşının, Konya ili merkezinde Alâaddin, Selçuklu ve Meram adıyla 3 ilçe kurulması hakkındaki kanun teklifi ile İçişleri ve Plan ve Bütçe Komisyonları raporları Türkiye Büyük Millet Meclisinin (TBMM) 4. Yasama yılı, 17. Dönem, 121. Birleşimi, 2. Oturumunda görüşülerek kabul edilmişti. Oturumun meclis başkanvekilliğini ise Sinop Milletvekili Özer Gürbüz yapmıştı. 

Komisyon görüşmeleri sırasında yapılan müzakerelerde Alaaddin ismi 'Karatay' olarak değiştirilmişti.

Kanun teklifinin altında ise dönemin Konya Milletvekilleri Haydar Koyuncu, Abdullah Tenekeci, Kadir Demir, Abdurrahman Bozkır, Ziya Ercan, Saffet Sert, Nihat Harmancı ve Altınok Esen'in imzaları vardı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.