Konya’da turizmin yeni gözdesi: Zazadın Hanı Kervansarayı

Konya kültür ve turizm dünyasının duayen isimlerinden Hikmet Çetiner, Haber Dairesi’ni ziyaret etti. Yeni medya alanına hızlı bir giriş yapan Haber Dairesi’nin başarılı çalışmalarıyla dikkat çektiğini belirten Çetiner, Anadolu Selçuklu Devleti'nin Konya'da yaptırdığı en büyük kervansaray olma özelliğini taşıyan Zazadın Hanı (Sadettin Köpek Han) Kervansarayı’nı turizme kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Konya’da turizmin yeni gözdesi: Zazadın Hanı Kervansarayı

Türkiye’nin yeni nesil medya sesi olma yolunda hızla ilerleyen ve çevrimiçi gazetecilik kavramını literatüre kazandıran Haber Dairesi, bugün de Konya kültür ve turizm dünyasının duayen ismi Hikmet Çetiner’i ağırladı.

Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tatlısu, yönetim kurulu üyeleri Ahmet Akbıyık ve Mustafa Kara ile görüşen Çetiner, Haber Dairesi’nin yeni tabiriyle çevrimiçi gazetecilik alanında önemli bir boşluğu doldurduğunu söyledi.

Haber Dairesi’ni yakından takip ettiğini, en doğru haberi en hızlı şekilde aktarma çabasının bütün açıklığıyla görüldüğünü ifade eden Çetiner, Anadolu Selçuklu Devleti'nin Konya'da yaptırdığı en büyük kervansaray olma özelliğini taşıyan Zazadın Hanı Kervansarayı’nı turizme kazandırma çabalarına ilişkin bilgi verdi.

Çetiner, “Yazlık ve kışlık tiplerin birleşmesinden meydana gelen 104 metre uzunluğundaki avlusu açık hava müzesi gibi düzenlenen Zazadın Hanı Kervansarayı, tarihi İpekyolu’nda Anadolu’nun en büyük kervansarayı. Konya-Aksaray kara yolunun 20. kilometresindeki Tömek mahallesinde, Aksaray ve Ankara yolundan 4 kilometre içeride. Zazadın Han Kervansarayı’nda; çayhane, kahvehane ve ayrıca han odalarında sultan odası, tarımhane, kilimhane, dervişhane, hanın Mimarı Emir Sadettin Köpek’in Makam (Kabul) Odası, yatak odası ve çalışma odası gibi bölümler oluşturuldu, ayrıca yaklaşık 100 yıllık dünyanın en büyük tahta (Şimşir) kaşığı da burada sergileniyor.” dedi.

Selçuklu motifli süslemeleriyle dikkatleri üzerine toplayan taç kapıdan girilen, ihtişamıyla insanları büyüleyen kervansarayın öne çıkan bir özelliğini de anlatan Hikmet Çetiner, “Zazadin Hanı'nın inşasının, Anadolu Selçuklu Sultanı 1. Alaeddin Keykubat döneminde 1235'te başladığı, oğlu 2. Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında 1237'de Selçuklu Emiri Sadettin Köpek'in mimarlığıyla tamamlandığı tarihi kayıtlarda yer alıyor. Kervansarayın yapımında kullanılan 189 adet Roma ve Bizans eseri devşirme taşı bugün hala görmek mümkün. Selçuklu dönemi taş işçiliğinin en güzel örneklerinden biri olarak gösterilen kervansaraya gelen yerli ve yabancı turistler, mekanın zarafetinden kendini alamıyor.” diye konuştu.

Birçok film yapımcısının buraya gelip film çektiğini ve çeşitli kültürel aktiviteler yaptıklarını dile getiren Çetiner, “Zazadın Han ile birlikte Konya’da film sektörüne yeni bir plato açılmış oldu. Bu sayede yüzlerce insana istihdam da sağlanıyor. Konaklama, yemek, yakıt ve personel olarak düşündüğümüzde hem turizm, hem de ekonomik açıdan Konya ve ülke turizmine muhteşem bir eser kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz.” şeklinde konuştu.  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.