Konya'da vuslat etkinliklerine katılımcı sayısı açıklandı

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, bu yıl 'Vefa Vakti' temasıyla gerçekleştirilen Hz.Mevlana'nın 746. Vuslat Yıl Dönümü Uluslar arası anma törenlerini 39 bin 750 kişi izlediğini açıkladı.

Konya'da vuslat etkinliklerine katılımcı sayısı açıklandı

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, düzenlediği basın toplantısında, bu yıl 'Vefa Vakti' temasıyla gerçekleştirilen Hz.Mevlana'nın 746. Vuslat Yıl Dönümü Uluslar Arası Anma Törenlerini değerlendirdi.

Bu yıl yapılan törenlerde, Mevlevî Âyin-i Şerîfi, Sergiler, Bilimsel Toplantılar, Atölye Çalışmaları, Dinletiler, Konserler, Ödül Törenleri, Tiyatrolar, İmza Günleri ve Türbe Önü 

Buluşmaları/Tecrübe Paylaşımları ve Sunumlarda 1338 programda, vefâ kavramı üzerinde durulduğunu, Vefâ Vakti vurgusunun öne çıkarıldığını anlatan Yarar, geleneğe uygun olarak Şems-i Tebrizi Türbesi ziyareti, aşr-ı şerif, gülbank ve dua ile başlayan etkinliklerin, valilik önünden Huzur-ı Pir’e yürüyüşün ardından Mevlâna Meydanı’nda Nevbe Merasimiyle devam ettiğini belirtti. Yarar "Son iki yıldır Mevlâna’yı Anma Törenleri’nde uygulanan Nevbe Merasimi, bu yıl da törenlere katılanlar tarafından büyük ilgi gördü. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çevre

Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Vali Cüneyit Orhan Toprak,  Büyükşehir Belediyesi Başkanı Uğur İbrahim Altay, Karatay, Meram, Selçuklu Belediye Başkanları ile Ankara ve Konya protokolünden misafirler ve Mevlâna dostlarını buluşturan törenlerin açılış yürüyüşü ve Nevbe Merasimi, Büyükşehir Belediyesi’nin Tekke Pilavı ikramı ile sona erdi. 7 Aralık Cumartesi günü MKM’de Çevre Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımları ile Törenlerin Açılış Programı, Ankara ile Konya’yı Mevlâna’nın huzurunda buluşturdu" dedi. 

1952 yılından itibaren dünyanın hemen her ülkesinden devlet adamı, siyasetçi, asker, diplomat, bürokrat, gazeteci, bilim insanı, kanaat önderi, dini önder, sporcu ve birçok kişiyi ağırlayan Mevlâna’yı Anma Törenlerinin Konya’nın bu yıl da kültürel diplomasi, kamu diplomasisi tecrübesini yükselttiğini ifaden Yarar, açıklamasını şöyle sürdürdü: 

"Avrupa Birliği’nden 25 ülke büyükelçisini ağırlayan Şeb-i Arus programından önce, 7-17 Aralık tarihlerinde, Konya 35 ülkenin yetkililerini misafir etti. Vefa Vakti başlığı ve Mevlâna’nın 'Sevgide çekilen cefada binlerce vefa var' sözü ışığında yapılan 746. Vuslat Yıldönümü’nde Mevlâna’yı Anma Törenleri, sosyal medyada büyük ilgi gördü. Türkçe, Farsça, Arapça ve İngilizce olarak hazırlanan Vefa Vakti ile ilgili materyaller birçok sosyal medya kullanıcısı tarafından görüntülendi ve paylaşıldı. Hazret-i Mevlâna’nın Mesnevi, Divan-ı Kebir, Fihi Ma Fih, Mecalis-i Seb’a ve Rubaiyyat adlı eserlerinden seçilen vefa ile ilgili sözlerinin ve şiirlerinin eşlik ettiği posterler ve videolar sosyal medyada İslam ahlakının temellerinden vefa kavramının hafta boyunca gündemde

kalmasına hizmet etti. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün Google, Youtube, Facebook, Twitter, Instagram sayfalarında yer alan Vefa Vakti ile ilgili çalışmalar, 7-17 Aralık tarihlerinde yaklaşık 10 milyon sosyal medya kullanıcısına ulaştı. Şeb-i Arûs Törenleri, 7-17 Aralık tarihlerinde ulusal ve uluslararası basını Konya’da ağırladı.TRT 2-Sanat ile Haber Türk'ün hafta içinde yaptığı konuklu canlı yayınlar milyonlarca tv izleyicisine ulaştı.TRT Avaz ve TRT Müzik kanallarından canlı olarak yayımlanan 17 Aralık Şeb-i Arûs programı, TRT kurumunun izlenebildiği bütün coğrafyaları Vefâ Vakti’nde, Mevlâna’nın sevgisinde birleştirdi. Anadolu Ajansı, Demirören Haber Ajansı, İhlas Haber Ajansı ile TRT Haber’in hafta boyunca hazırladığı haberler ise Mevlâna’yı Anma Törenleri’nin ülke içine ulaşmasında büyük katkı sağladı. Dünyanın sayılı TV ve haber ajansının takip ettiği törenleri Çin Haber Ajansı ile Amerikan CBS NEWS TV’nin de katılması dikkat çekti. Radyo Viva’nın yaptığı canlı bağlantılar ve haberler, törenleri radyo dinleyicilerine ulaştırdı. Konya turizmini Hindistan pazarına açmak amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca törenlere davet edilen Hindistan’ın büyük gazetecileri, törenleri ve hafta boyunca yapılan etkinlikleri özel dosyalar halinde hazırlayarak okuyucularıyla buluşturdu. 746. Şeb-i Arûs Törenleri; Yerel gazetelerde 185 yazılı haber ile yer aldı. Ayrıca yerel internet sitelerinde ise 275 haber ve görsel yayımlandı. Törenler ülke genelinde birçok Ulusal gazete ve internet sitesinde 200’e yakın haberle yer alırken; törenlerle ilgili toplam 660 yazılı ve görsel haber duyuruldu"

Yıl içinde yerli ve yabancı milyonlarca insanın gelip gördüğü Konya'nın Vuslat Yıldönümü törenlerinde yine kendisiyle yarıştığını kaydeden Yarar, Anma Törenleri Haftası’nda 586 acentanın verileri ve bilet satışı sonuçlarına göre, törenleri 39 bin 750 kişinin izlediğini açıkladı. 

Abdüssettar Yarar açıklamasına şu şekilde sürdürdü:

"07-17 Aralık tarihlerinde gündüz 4, akşam 11 olmak üzere toplam 15 Sema Âyini programı için bu yıl bastırılan biletlerin %62’si satıldı. % 38’ ise Konya ve Ankara protokolü ile sosyal sorumluluk bağlamında şehit, gazi aileleri, öğrenciler, engelliler gibi sosyal gruplara davetiye olarak verildi. Yerli ve yabancı ziyaretçi sayısında % 50 artışın tespit edildiği Törenler Haftası’nda Mevlâna

Müzesi de kış mevsiminin ziyaretçi rekorunu kırdı. 15 Aralık günü Mevlâna Müzesi 17 bin kişi tarafından ziyaret edildi. Konya’nın en soğuk günleri yaşadığı kış mevsiminin olumsuzluklarına rağmen Mevlâna Müzesi 7-17 Aralık tarihlerinde 158 bin ziyaretçi sayısına ulaştı. Mevlâna Müzesi çevresindeki işletmelerin yüzünü güldüren törenlerde, ilk defa olarak Mevlâna Müzesi dışındaki müzeler de akşam saat 19.00’a kadar açık kalarak ziyaretçi kabul etti. Konya’nın Alâeddin Tepesi ile Mevlâna Müzesi arasındaki caddenin akşam geç saatlere kadar hareketli olması, bölge esnafını mutlu ettiği gözlemlenmiştir. Şehir merkezinde yer alan toplam 6.500 yatak kapasiteli 37 otelin verdiği sonuçlara göre 7-17 Aralık tarihlerinde otellerde doluluk oranı % 95 olarak gerçekleşmiştir. Söz konusu hafta için TCDD YHT’nin Konya-Ankara hattına ek seferler konulmuştur. Ancak Konya Havalimanındaki bazı sıkıntılar, aşırı sis dolayısıyla hava muhalefeti v.b nedenlerle havayolunu kullanarak törenlere gelmek isteyen misafirlerimizden birtakım olumsuz geri dönüşler aldık. Konya’da Devlet Tiyatroları ile Şehir Tiyatrosu’nun kültür-sanat sezonu boyunca devam ettirdiği tiyatro etkinliklerine, Şeb-i Arûs haftası ayrı bir renk kazandırdı. Selçuk Üniversitesi Dilek Sabancı Devlet Konservatuarı’nın Mesnevî hikâyelerinden yola çıkarak hazırladığı “Kendi”

adlı oyun büyük ilgi gördü. Devlet Tiyatrosu Konya Müdürlüğü’nün daha önce sahnelediği “Uyan” adlı oyun izleyenlerle tekrar buluştu. Büyükşehir Belediyesi Medeniyet Okulu kapsamında Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu oyuncularının hazırlayıp ilköğretim okullarında Çatkapı oynadığı kısa oyunlar ise hafta boyunca 1045 oyuna ulaşarak rekor kırdı. 746. Vuslat Yıldönümü’nde geleneksel sanatlar unutulmadı. Daha önce İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün kültürel-sanatsal etkinlikleri atölye çalışmaları ile destekleme hedefi kapsamında gündeme aldığı ve uyguladığı; Mevlevi dergâhlarında öğretilen sanatlar ve zanaatlar, Mevlâna Anma Haftası’nda, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü organizasyonu ile  Mevlâna Kültür Merkezi Alt Fuaye alanı ve Konya Büyükşehir Belediyesi İrfan Medeniyeti Araştırma ve Kültür Merkezi’nde Keçe’den Tezhib’e, Ebrudan Cilt sanatına kadar birçok geleneksel sanatın ustası ile meraklısını buluşturdu. Mevlevilik kültürü içinde özel bir yeri olan dini-tasavvufi müziğimizin önemli isimlerinin yer aldığı Selsebil Konserleri, Mevlana Kültür Merkezi Sultan Veled Salonu’nda gerçekleştirildi. Ülkemizin dini-tasavvufi müziğinin sanatçıları ile bu sahada akademik çalışmaları olan usta seslerin sahne aldığı konserlerde, kısa zaman önce İslam’la şereflenen Della MİLLES; ‘Vefa Mevlidi’nde; Ahmet ÇALIŞIR, Mehmet Emin KARATAŞ, Yunus BALCIOĞLU, Bekir BÜYÜKBAŞ ve Murat TAŞTEKİN, solo performanslarda Hasan GENÇ-Zeynel GENÇ, Fatih KOCA, Ahmet Hakkı TÜRABİ, Ö. Faruk BELVİRANLI, Ubeydullah SEZİKLİ konser verdi. 

Törenlerin 82. yılında, Selçuk Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Konya Teknik Üniversitesi ve KTO Karatay Üniversitesi ve liselerde gerçekleştirilen sempozyum, panel, konferans ve söyleşilerde, ‘Vefâ’ kavramı ele alındı. Programlara akademisyenlerin yanı sıra manevi ve tasavvufi pratiği yaşayan konuşmacılar da katıldı. Özellikle Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırma Merkezi’nin yaptığı bilimsel etkinlikler dikkat çekti. Etkinlikler kapsamında ayrıca İstanbul İbn-i Haldun Üniversitesince de Konya’da, Mevlana’nın “Bizim Rengimize Boyanmayacaksan Gelme!” sözünü konu edinen bir söyleşi gerçekleştirildi. Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün öncülüğünde, Mevlana’nın Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri (Şeb-i Arûs) kapsamında üç yıl önce başlatılan ‘Türbe Önü Buluşmaları’ etkinlikleriyle Türbe Önü’ne önceki kültürel ve sanatsal işlevi kazandırılmaya çalışıldı. Ülkemizin sevilen yazarları ve sanatçılarının bir araya getirildiği programlarda, sohbet, muhabbet ve meşk dinletileri yapıldı. Türbe Önü Buluşmaları Sohbet Çadırında 7-17 Aralık tarihleri arasında 20 konuşmacının yer aldığı Tasavvuf Sohbetleri ile 22 yerli ve yabancı sanatçı tarafından yapılan konserleri 50 bin kişi izledi. Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün öncülüğünde düzenlenen “Türbe Önü Buluşmaları”nda çocuklara yönelik hikâye anlatımları, çizgi film gösterimleri, çocuk tiyatroları ile gölge oyunları sergilendi. Çocukların yoğun ilgi gösterdiği ve Mevlana’nın mesajlarının verildiği programın sonunda çocuklara çeşitli kitaplar, posterle ve kartlar hediye edildi. Şeb-i Arûs törenlerinde Ömer Tuğrul İNANÇER, Esin Çelebi BAYRU ve Şems FRİEDLANDER’in katılımıyla imza günleri düzenlendi. Ayrıca, Araştırmacı Yazar M. Fatih ÇITLAK, Şeb-i Arûs etkinlikleri kapsamında İrfan Medeniyeti Araştırma ve Kültür Merkezi (İRFA) da her yıl gerçekleştirilen kitap günlerinde okurlarıyla buluşarak kitaplarını imzaladı. Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce üç yıl önce uygulamaya konulan ve vatandaşlardan büyük ilgi gören mobil danışmanlık hizmeti “Bana Sor”, 7-17 Aralık tarihlerinde Konya’ya  gelen yaklaşık 200 bin kişiye şehrin tarihi ve kültürel mekanlarının yanı sıra düzenlenen etkinlikler hakkında da bilgi verdi. Konya’ya gelen Mevlana dostlarının törenler boyunca şehir içerisinde gezilebilecek

mekanlara daha rahat ulaşabilmelerinin sağlanması amacıyla şehrin 17 merkezi noktasında danışmanlık hizmeti sunuldu. Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Selçuk Üniversitesi

Turizm Fakültesi ve Konya Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığının işbirliğiyle yürütülen projede, 25 üniversite öğrencisi görev aldı. Öğrencilerin kıyafetlerinde ve

stantlarda Türkçe, Farsça ve İngilizce olarak ‘Bana Sor’ ifadelerine yer verildi. 2004 yılından itibaren Mevlana’yı Anma Törenlerinde Mesnevi’yi şerh etmiş akademisyenler

ve yazarlar Mesnevi okumaları ve dersleri gerçekleştirmekteydiler.  Bu yıl da Mevlana Kültür Merkezinde düzenlenen ‘Mesnevi Dersleri’ne, Dr. Yakup ŞAFAK ve Dr. Öğr. Üyesi Faik ÖZDENGÜL konuşmacı olarak katıldı. Dr. Mücahit Sami KÜÇÜKTIĞLI da İngilizce olarak ‘Mesnevi Dersleri’ sundu. Tasavvuf Tarihi Araştırmacısı ve Yazar Ömer Tuğrul İNANÇER ise Sema Ayin-i Şerifi

öncesinde yaklaşık 35 bin kişiye Mesnevi sohbetinde bulundu. Şeb-i Arûs’u modern dönemlerde yükselten, burada 82 yıldır yapılan bu etkinliğe katılmış, çok az bir kısmı berhayat büyük bir kısmı Hakka yürümüş isimler için de Cenâb-ı Hakkı’n rızasını temenni ederim.  Bizim 7-17 Aralık tarihlerinde isimleriyle Mevlevî Destarı içinde yer verdiğimiz bu büyüklerimizin gayretleri bu etkinliği bu noktaya getirmiştir. Son olarak Törenler boyunca Büyükşehir Belediyemizle istişare ederek özellikle türbe civarında Türkçe, Arapça, Farsça, İngilizce ve Çince dillerinde Hazret-i Mevlâna’dan seçilen özellikle vefâ ile ilgili afişlerin bu dilleri konuşanlarca çok dikkat çektiğini belirtmek isterim. Mevlâna’yı Anma Törenleri sizin de takdir edeceğiniz gerek düşünsel ve manevî,

gerekse yapısal ve maddî anlamda her yıl daha da büyümekte, hem etkinliklerin hem de törenler dolayısıyla şehrimize gelenlerin sayısı artmaktadır. Elbette böyle büyük bir

uluslararası etkinliği organize etmek belli başlı zorlukları beraberinde getirmektedir.  Bu zorlukları aşmamızda her zaman yanımızda duran, Şeb-i Arus Etkinlikleri’nin bugüne ulaşmasında himayeleriyle her dem önümüzü aydınlatan - Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’a, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzün Şeb-i Arus başta olmak üzere yıl boyunca yaptığı etkinliklerde maddi-manevi desteklerini esirgemeden sürdüren Sayın Kültür ve Turizm Bakanımıza,  Sayın Valimize, Sayın Konya Büyükşehir Belediye Başkanımıza,  Şehrimizdeki üniversitelerin saygıdeğer rektörlerine, Merkez İlçe Belediye Başkanlarımıza ve programa katılan, katkı yapan resmi ve özel kurumların idarecileri ve üyelerine teşekkür ederim" 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.