Konya'daki belediye başkanı cinayetinin 'planlı işlendiği' iddiası

Konya'nın Doğanhisar ilçesine bağlı Başköy Mahallesi'nde, Belediye Başkanı İhsan Öztoklu'nun bıçaklı saldırı sonucu öldürülmesine ilişkin önceki dönem belediye başkanı Abdullah K, oğlu Abdurrahman K. ve kardeşi Osman K. ile sosyal medyadan Öztoklu'ya yönelik olumsuz ifadeler kullandığı ileri sürülen İrfan K. ve Necmi Y. hakkında dava açıldı.

Konya'daki belediye başkanı cinayetinin 'planlı işlendiği' iddiası

Akşehir Cumhuriyet Başsavcılığınca, Abdurrahman K. hakkında "Kişiyi, yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle tasarlayarak kasten öldürme", Abdullah K. ve Osman K. hakkında "Kişiyi, yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle tasarlayarak kasten öldürmeye azmettirme", İrfan K. hakkında, "Kişiyi, yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle tasarlayarak kasten öldürmeye yardım etme", Necmi Y. hakkında ise "Suç işlemeye alenen teşvik etme" suçlarından cezalandırılmaları istemiyle hazırlanan iddianame, Akşehir Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.  

İddianamede, olaydan bir gün önce İrfan K'nin, sosyal medya platformu Facebook'ta, Öztoklu'yu hedef göstererek, "Vay be. Sen şehit tabelasını sök. Yerine kendi tabelanı dik. Burası Türkiye. Bazı zatlar da feraha gelsin" şeklinde paylaşım yaptığı, bunun üzerine şüpheli Necmi Y'nin bu paylaşıma, "Adamlık noksan onda, boşver dayı. Yakın zaten vakti geldi. Seslenme" yorumunda bulunduğu belirtildi.

Öztoklu'nun, 24 Mayıs 2019'da, seçimin ardından vatandaşlara teşekkür amacıyla astırdığı afişlerin yırtıldığını öğrendikten sonra, beraberinde İsmail K. ve Ümit K. ile gece saatlerinde afişin bulunduğu Başköy Mahallesi'ne geldiği, Ümit K'nin afişi yırtanlara yönelik hakaretleri üzerine olay yerine Abdullah K, oğlu Abdurrahman K, kardeşi Osman K, İrfan K. ve mahallelilerin toplandığı kaydedildi. 

Ümit K. ve karşı taraf arasında karşılıklı hakaretleşmeler olduğu, bu arbede sırasında Abdurrahman K'nin, Öztoklu'yu bıçakla yaraladığı ifade edildi. 

- "Ben oğlumu bugünler için yetiştirdim"

Kaldırıldığı devlet hastanesinde yaşamını yitiren Öztoklu'ya ilişkin otopsi raporunda, maktul üzerinde ikisi öldürücü 4 bıçak darbesinin bulunduğu aktarılan iddianamede, sanıkların olay sırasındaki ve öncesindeki tutum ve davranışlarının "tasarlama" niteliği taşıdığı belirtildi.

İddianamede, sanık Abdullah K'nin, 31 Mart yerel seçimlerinde rakibi olan ve seçimi kazanan Cumhur İttifakı adayı Öztoklu'ya husumet duymaya başladığı, kendi döneminde gerçekleştirildiği iddia edilen yolsuzluk olaylarının araştırılmasını istemediği, bir telefon görüşmesinde "Ben oğlumu bugünler için yetiştirdim. Gerekirse feda ederim" dediği aktarıldı. 

Belediye başkanının planlı şekilde öldürüldüğü ileri sürülen iddianamede, şu tespitlerde bulunuldu:

"Öztoklu'nun seçim sonrasında kendisini destekleyen seçmenine yönelik, teşekkür ifadeleri içeren afişlerin bulunduğu bilboarda bilerek zarar verildiği, bu hareketin tasarlayarak kasten öldürmenin ilk icrai hareketi olduğu, Öztoklu'nun belediyeye ait bilboarda zarar verilmesi üzerine olay yerinde inceleme yapmaya geleceğinin öngörüldüğü, olay yerine geldikten sonrada kalabalık ve telaşlı ortamın oluşturduğu karmaşıklıktan faydalanmak suretiyle, ortamın daha da karmaşık bir hal almasını sağlayarak, Abdurrahman K'nin, babası Abdullah K. ile Osman K'nin azmettirmeleri neticesinde, İhsan Öztoklu'yu öldürüp kalabalığa karışacağı ve tabiri caizse maktul başkan Öztoklu'nun ölümünün kim vurduya gideceği, İrfan K'nin de olay yerinde bulunacak kalabalığı galeyana getirmek suretiyle ortamın daha da karmaşık bir hal almasını sağlayacağı anlaşılmıştır."

İddianamede, sanıklardan Abdurrahman K, Abdullah K. ve Osman K'nin ağırlaştırılmış müebbet, İrfan K'Nin 15 yıldan 20 yıla kadar, Necmi Y'nin de 6 aydan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.