Konya'daki dev proje için Ankara'da fabrika kuruldu

Türkiye'nin en büyük güneş enerjisi santrali projesi olan Konya Karapınar Güneş Enerjisi Santrali'nin panellerini üretmek üzere Ankara'da üretim fabrikası kuruldu.

Konya'daki dev proje için Ankara'da fabrika kuruldu

Kalyon Güneş Teknolojileri Üretim AŞ Genel Müdürü Ahmet Taşkın, Solar İstanbul Güneş Enerjisi, Enerji Depolama, Elektrikli Ulaşım ve Dijitalleşme Fuarı ve Konferansı'nda (Solar İstanbul 2020) yaptığı açıklamada, Türkiye'nin en büyük güneş enerjisi santrali projesi olan Konya Karapınar Güneş Enerjisi Santrali'nin panellerini üretmek üzere Ankara'da üretim fabrikası kurduklarını ifade etti.

Bu fabrikanın sadece panel üretmeyeceğine dikkati çeken Taşkın, şöyle konuştu:

"Fabrikamız, ingot, wafer, modül ve hücre üretimini de kapsayacak şekilde 4 birimden oluşan bir kompleks olacak. Fabrikanın yapımı devam ediyor. 15 Haziran itibarıyla tüm birimler faaliyete geçmiş olacak. Şu anda makinelerin bir kısmı geldi, bir kısmı yolda, bir kısmının da imalatı bitmek üzere. 15 Haziran'a kadar tüm kurulum işlemleri tamamlanıp ilk üretim başlayacak. İlk 3 yıl üreteceğimiz tüm panelleri kendimiz kullanacağız. Fabrikamızı dünyadaki en üst teknolojiye uygun olarak kurduk."

- "YEKA projelerinin açıklanmasını bekliyoruz"

İlk 3 yılın ardından iç ve dış piyasalara yönelebileceklerine işaret eden Taşkın, yeni Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) projelerinin açıklanmasını beklediklerini söyledi.

Taşkın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının bu konudaki çalışmalarını takip ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Mini YEKA'ların da Türkiye'deki güneş enerjisi sektörünü canlandıracağını düşünüyoruz. Kuzey Afrika ve Orta Doğu ülkelerinde güneş enerji potansiyeli çok yüksek. Bu ülkelerin ekonomileri petrole dayalı olarak yürüyor ancak petrolün sonunun bir gün geleceğini kendileri de biliyor. Bu nedenle güneş enerjisi alanında büyük yatırımlar açıklıyorlar. Önümüzdeki dönemde güneş enerjisi alanında Kuzey Afrika ve Orta Doğu pazarı çok canlı olacak. Dolayısıyla biz de pazarımızı bu bölgeleri kapsayacak şekilde planlıyoruz."

- "CETC, fabrikamızın işletmesine teknik katkıda bulunacak"

Çin Elektronik Teknolojisi Grubu Şirketi'nin (CETC) fabrikayı kurduğunu dile getiren Taşkın, anahtar tesliminden sonra şirketin 2 yıl boyunca fabrikanın işletmesine de teknik katkı sağlaması için anlaştıklarını anlattı.

Taşkın, CETC'nin Çin'in elektronik alanında projeler geliştiren, imalat yapan en büyük şirketlerinden olduğunu vurgulayarak, "Şirketin yıllık 30 milyar dolar cirosu var. Çin'in ilk uydusunu, radar uçaklarını, güdümlü füzelerini yapan şirket. Bu anlamda doğru bir seçim yaptığımızı görüyoruz. Projemiz çok iyi gidiyor. Hedeflediğimiz gibi 15 Haziran'da ilk yerli üretimi gerçekleştirmiş olacağız." değerlendirmesinde bulundu.

- Türkiye'nin ilk entegre tesisi

Ankara Başkent Organize Sanayi Bölgesi'nde inşaatı tamamlanan 80 bin metrekare kapalı alana ve 400 milyon dolar yatırım değerine sahip fabrikada, 1300 kişiye istihdam sağlanacak.

Silikon işleme teknolojisini Türkiye'ye kazandıracak fabrika, faaliyete geçtiğinde "ingot, wafer, hücre ve modül" imalatını tek çatı altında yapabilen Türkiye'nin ilk entegre tesisi olacak.

Yılda 500 megavatlık üretim kapasitesiyle hizmet verecek olan fabrikanın ilk üretimleri, Güneş YEKA 1 projesi kapsamında kurulacak toplam 1000 megavat kurulu güce sahip Konya Karapınar Güneş Enerjisi Santrali'nde kullanılacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.