Konya’nın 3 mahallesinde daha düğün ve taziyeler yasaklandı

Konya’nın Karapınar ilçesindeki 3 mahallede daha koronavirüs vakaları nedeniyle bütün düğünler ve taziye ziyaretleri yasaklandı. Aynı bölgede dün de 2 mahalle için aynı yasak kararı alınmıştı. Hotamış ve Havalisi Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Kiraz, vakaların önüne geçmek için Konya geneli için aynı yasakların uygulanması çağrısını yeniledi.

Konya’nın 3 mahallesinde daha düğün ve taziyeler yasaklandı

Konya’nın Karapınar ilçesine bağlı İslik ve Hotamış Mahallelerinin ardından, Karakışla, Sazlıpınar ve Ortaoba Mahallelerinde de artan koronavirüs vakaları nedeniyle düğün ve taziye ziyaretleri Kaymakamlık kararıyla ikinci bir emre kadar yasaklandı. Söz konusu mahallelerin muhtarları, sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlarda, jandarmadan daha önce izin alınmış olsa dahi düğünlere izin verilmeyeceğini bildirdi. Koronavirüs vakalarının artmasını engellemek amacıyla uygulanan yasakları ihlal edenlere para cezası verileceği kaydedildi. 

Konya Karaman İlleri Hotamış ve Havalisi Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Kiraz ile yönetim kurulu üyeleri Ali Ay, Mehmet Kılınçat ve Erhan Cingöz imzasıyla yayınlanan açıklama şöyle: 

“Ocak ayında Çin’de görülen, Mart ayı ile birlikte ülkemizde de etkili olmaya başlayan salgın son bir ay içerisinde farklı bir boyuta gelmiştir. Hükümetin zamanında aldığı tedbirlerin zayi olmasından endişe eder duruma gelmiş bulunmaktayız. Ramazan Bayramı’ndan vaka sayısında artışların görüldüğü Konya haftalardır ilk beş içerisinde yer almaktadır. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın tüm uyarılarının boşa gittiğini, kurallara uyma noktasında bir gevşemenin olduğunu müşahede etmekteyiz. 

“BU TABLO KONYA’YA YAKIŞMIYOR”

Her hafta açıklanan Türkiye tablosunda ilk 3 veya ilk 5’de olmak ağırımıza gitmektedir. Sağlık Bakanımızın hemşehrimiz olması hasebi ile onu mahcup etmemek adına daha hassas olmamız gerektiğini düşünmekteyiz. Bu tablo Konya’ya yakışmamaktadır.

İdari ve yönetsel bir sıkıntının olduğu aşikardır. Tavsiye nitelikli uyarılar dikkate alınmamakta insanlar tedbirlere uyman noktasında ayak diretmektedirler. Konya’da vakaların artışındaki en büyük nedenin düğünler olduğu düşünülmektedir. Herkes düğünlerden ve taziyelerden dem vurmakta ama sıra kendisine geldiğinde tedbirleri göz ardı etmektedir. Bu durum, tüm Konyalıların gözü önünde yaşandığı halde hiç kimse bir şey yapmamaktadır.

Tüm dünyayı etkilediğinden dolayı ‘pandemi’ olarak tanımlanan Koronavirüs salgını için şehrimizde gerekli tedbirlerin acilen alınması ve uygulanması gerekmektedir. Konya’nın tüm idari mekanizmaları harekete geçmeli düğün ve taziyelerden başlamak üzere gerekli denetimler yapılmalıdır.

Konya’da artan vakalar karşısında hastanelerde yatak sıkıntısının baş gösterdiği konuşulmaktadır. Test yaptırmak isteyenler dahi test yaptırmakta zorluklar yaşamaktadırlar. Hastaneler arası koordinasyonda sıkıntılar olduğu kulağımıza kadar gelmektedir. Filyasyon ekiplerinin de artık vakalara yetişmekte zorluk çektiği görülmektedir. Testi pozitif çıkanların kontrolü zorlaşmış, hastalığı evlerinde hafif geçirenlerin çarşı-pazar dolaştığı herkesin malumu haline gelmiştir. Tüm bu göstergeler ileriki haftaların Konya için çok zor geçeceğine işaret etmektedir.

Salgın sadece bir birimin değil şehrin tüm mekanizmalarının mücadelesi ile kontrol altına alınabilir. Kurban Bayramı’nda bazı vatandaşların tedbirlere ve kurallara uymadığı gözlerden kaçmamıştır. Konya’da hukuk çerçevesinde acil olarak yapılması gerekenlerin ivedi bir şekilde yapılmasını talep etmekteyiz. Aksi halde salgın içerisinde çıkılamaz bir hal alacaktır. Bunun müsebbibi ise zamanında harekete geçmeyen ve gereğini yapmayan ilgililer olacaktır.

Düğün gibi kalabalık organizasyonlardan başlamak üzere sıkı tedbirlerin alınmasının aciliyet kesbettiğini belirterek herkesi sağlık çalışanlarımızı yardımcısı olmaya davet ederim.

“DEVLET BÜYÜKLERİMİZE ÇAĞRIMIZDIR”

Buradan çağrı yapıyoruz. Çağrımız devletimizin başına…

Sayın Sağlık Bakanımıza…

Sayın Valimize…

Sayın İl Sağlık Müdürüne…

Bilim Kuruluna…

İl Hıfzıssıhha Kuruluna…

Ve konuyla ilgili bütün yetkililere…

Toplu düğün yemekleri ve düğün merasimleri acil olarak durdurulmalı.

Aynı şekilde mevlit ve cenaze yemekleri de koronavirüs önlemleri kapsamında yasaklanmalı.

Elbette ki biz virüsten güçlüyüz. Ama gücümüz sosyal mesafeyi korursak, maskemizi takarsak ve hijyene dikkat edersek var. Gelin bu savaşı hep birlikte sürdürelim ve bu virüs belasından beraberce kurtulup eskiden olduğu gibi düğünlerimizi coşkuyla yapalım.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.