Konya'nın dış ticaretinde Çin-Irak ekseni

Konya’da geçtiğimiz Aralık ayında ihracat % 8,7, ithalat % 7,5 arttı. İthalatın en fazla yapıldığı ülke Çin oldu. En fazla ihracat ise Irak'a gerçekleştirildi.

Konya'nın dış ticaretinde Çin-Irak ekseni

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Konya Bölge Müdürlüğü şehrin Aralık ayı ihracat-ithalat rakamlarını açıkladı.

Buna göre 2019 Aralık ayı geçici sonuçlarına göre; 2019 Aralık ayı itibarıyla Konya'dan 172,9 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleştirildi. İhracat değeri bir önceki yılın aynı ayına göre (159,1 milyon dolar) % 8,7 artış gösterdi.

Aynı dönemde 79,5 milyon dolar değerinde ithalat gerçekleştirildi. İthalat değerinde bir önceki yılın aynı ayına göre (74 milyon dolar) %7,5 artış oldu.

-En fazla ihracat Irak'a yapıldı-

TÜİK Konya Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre; Konya'dan 2019 Aralık ayında en fazla ihracat 23,1 milyon dolar ile Irak’a gerçekleştirildi. Bu ülkeyi 11,9 milyon dolar ile Almanya ve 8 milyon dolar ile ABD izledi.

-En fazla ithalat Çin’den gerçekleştirildi-    

Konya'da 2019 Aralık ayında en fazla ithalat 16,7 milyon dolar ile Çin’den gerçekleştirildi. Bu ülkeyi 13,8 milyon dolar ile Rusya ve 9,8 milyon dolar ile Ukrayna izledi.  

Geçtiğimiz ay Konya'dan yapılan ihracat içerisinde en büyük pay 22 milyon dolar değeri ile motorlu kara taşıtlarının motorlarıyla ilgili parça ve aksesuarlarına ait oldu. Bu değeri 14,7 milyon dolar ile gıda, içecek ve tütün işleyen makineler ile 13,6 milyon dolar ile pompa, kompresör, musluk ve vana izledi.

İthalat içerisindeki en büyük pay tahıl ve başka yerde sınıflandırılmamış bitkisel ürünlere ait oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.