Konya’ya Fener Alayı uyarısı: Lastik yakılmasına izin vermeyelim

Üç ayların habercisi Şivlilik ve Fener Alayının Konya kültüründe ayrı bir yeri var. Çocukların dini değerleri eğlenerek öğrenmesi, birlik ve beraberlik duygularının aşılanması açısından her ikisi de güzel bir gelenek. Ancak ne yazık ki Fener Alayı, zamanla insanlara ve çevreye zarar verir hale geldi. Yakılan lastikler ve patlayıcılar sebebiyle çocuklar eğlenme kültürünü yanlış öğreniyor.

Üç Ayların başlangıcı dolayısıyla Konya’ya has iki gelenek, nesilden nesile aktarılarak hala yaşatılıyor: Şivlilik ve Fener Alayı.

Çocukların dini değerleri eğlenerek öğrenmesi, birlik ve beraberlik duygularının aşılanması açısından her ikisinin de büyük önemi var.

Ancak Konya’nın bu güzel geleneklerinden biri olan Fener Alayı, ne yazık ki son yıllarda ciddi anlamda değişime uğrayarak, insanlara ve çevreye zarar verir hale geldi. 

Yakılan lastikler nedeniyle şehri kara bir duman kaplıyor, çevreye büyük zarar veriliyor. Hatta öyle ki yaktıkların ateşin üzerinden atlarken yaralanan çocuklar bile oluyor.

Yıllardır bu konuda yapılan uyarılara rağmen, her Fener Alayı akşamı ne yazık ki aynı manzara ortaya çıkıyor.

Anne-babaların çocuklarının lastik yakmasına engel olması gerektiğini belirten vatandaşlar, “Birinin eğlencesi başka birine zarar verirse bunun adı eğlence olmaz. Bunun dinimizde yeri yok. Kimse kul hakkına girmesin. Şehirde düzenlenen farklı etkinliklere çocuklarımızı yönlendirebiliriz.” dedi.  

Konu, bugün gazetecilerle bir araya gelen Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın da gündemindeydi. Başkan Altay, “Özellikle fener alayı gecesi maalesef lastik yakma alışkanlığımız var. Çocuklarımızın sağlığını tehlikeye atan ayrıca ciddi bir kirlilik oluşturan bir durum. Onun için tüm Konyalılardan bu konuda hassasiyet bekliyoruz. Herkesi yarın 19.30’da 10 bin kişilik Spor ve Kongre Merkezi’nde düzenleyeceğimiz Fener Alayı ve Şivlilik programına davet ediyorum” diye konuştu.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.