Bahar aylarındaki yağışlar Konya Ovasında görülmemiş verimlilik sağladı

Türkiye’nin genelinde ve Konya’da hasat sezonu sona yaklaşıyor. Hububattaki rekolte ortalamanın üstünde seyrederken UHK Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Taşpınar, bahar aylarındaki yağışların bu durumu önemli ölçüde etkilediğini vurguladı.

Bahar aylarındaki yağışlar Konya Ovasında görülmemiş verimlilik sağladı

Türkiye’nin tahıl ambarı Konya’da hububat hasadı büyük oranda tamamlandı. Türkiye genelinde üreticiler TMO’ya mahsullerini teslim etmeye devam ediyor.

Sezon başında aşırı yağış alan bölgelerde hububattaki rekolte uzun yıllardan sonra ortalamanın üzerinde seyretti.

Ulusal Hububat Konseyi (UHK) Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Taşpınar, hububatta hasat sezonunun sonuna gelindiğini, buğday ve arpa rekoltesinin ise beklentileri karşıladığını belirtti.

Geçen yılın sonlarına doğru yaşanan ve bu yılın ilk aylarında da devam eden kuraklıkların endişe verdiğini ifade eden Taşpınar, "Bu kuraklıklar, son 63 yılın ikinci kurak kışı olarak kayıtlara geçti.

Mart ayı ve devamındaki düzenli yağışlarla hububattaki rekolte uzun yıllar ortalamasının üzerinde seyretti ve ülke genelinde 21,5 milyon ton buğday elde edildi." dedi.

Taşpınar, bahar aylarında aşırı yağış alan bölgelerde bitkide hastalıklar olduğunu, bu nedenle kalitede bir kısım düşüklükler meydana gelse de çok fazla bir problem yaşanmadığını anlattı.

bahar-aylarindaki-yagislar-konya-ovasinda-gorulmemis-verimlilik-sagladi.webp
Ulusal Hububat Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Taşpınar

ARPA ÜRETİMİNDE 9 MİLYON TON RAKAMINA ULAŞILDI

Rekoltede uzun yıllar ortalamasının buğdayda 20 milyon, arpada ise 8 milyon ton civarında olduğunu anımsatan Taşpınar, "Bu yılki hasat sezonunda buğday üretimi uzun yıllar ortalamasını önemli derecede geçmiş oldu. Arpada bugüne kadar hiç elde etmediğimiz 9 milyon ton gibi bir rakamı yakaladık." diye konuştu.

Bu rakamların elde edilmesinde, çiftçiye verilen desteklerin önemli rol oynadığını vurgulayan Taşpınar, şunları kaydetti:

"Hububat fiyatlarının hem geçen yıl hem de bu yıl beklentiyi karşılayacak şekilde açıklanması, çiftçiyi, tüccarı ve sanayiciyi memnun etti. Dolayısıyla ekim alanlarında geçen yıl belirli bir artış sağlandı. Elde edilen 21,5 milyon ton buğdayın yanında 8-9 milyon ton da ithal edilen buğday var. Dolayısıyla 30 milyon ton civarında buğday stoku oldu. Bunun 20 milyon tonunu iç tüketimde kullanırken, geriye kalanı un, bisküvi, makarna, bulgur, helva veya irmik olarak işleyip ihraç ediyoruz."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.