Bisiklet şehri Konya’da bisikletin uzmanından önemli uyarı: "Yıl sonunu beklemeyin, şimdi tam zamanı"
Koronavirüs salgını nedeniyle ulaşımda rağbetin arttığı ve adeta bir satış patlaması yaşayan bisiklette yıl sonuna doğru yüzde 30 ila 40 arasında fiyat artışı bekleniyor.
Ekonomik, çevreci ve sağlıklı bir ulaşım aracı olan bisikletin kullanımı gün geçtikte daha da artıyor. Özellikle yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını süresince toplu taşıma araçlarını kullanmak istemeyenlerin ilk tercihi bisiklet oldu.
Dünyanın önde gelen bisiklet şehirlerinden biri olan Konya’da da gerek salgının etkisi ve gerekse de başta Büyükşehir olmak üzere belediyelerin teşvikiyle bu aracın kullanımında ciddi bir artış yaşandı.
KONYA NEW YORK’TAN SONRA İKİNCİ
Coğrafi yapısıyla bisiklet kullanımı açısından insanlara büyük bir avantaj sunan Konya’da yerel yönetimler de bu aracı icraatlarıyla teşvik ediyor. Uğur İbrahim Altay başkanlığındaki Konya Büyükşehir Belediyesi, bisiklet yolu uzunluğunu 550 kilometrenin üzerine çıkardı.
Bisiklet denilince Türkiye’de ilk akla gelen kent olan Konya, bu uzunlukla yaklaşık 20 milyonluk nüfusa sahip ABD’nin New York eyaletinden sonra ikinci sırada yer alıyor.
Kent ayrıca, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Bisiklet Master Planı’nı Türkiye'de ilk yapan il konumunda bulunuyor. Bisikletin sadece mahalle aralarında değil, okul, alışveriş ve şehir merkezine de gidişlerde de kullanılmasına yönelik çalışmalar yürütülüyor. Merkez ilçe belediyeleri de Konya Büyükşehir Belediyesi’nin bu çalışmasına tam destek veriyor.
BİSİKLETLİ YAŞAM TARZI YÜKSELİYOR
Kullanımının aynı zamanda önemli bir gelenek olduğu Konya’nın bisiklet uzmanı Velesbit A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Dolmacı, son dönemde bisiklete olan talebin yüzde 90 oranında arttığını açıkladı. Dolmacı “Koronavirüs riskinin fazla olduğu toplu taşıma araçlarını kullanmak istemeyen vatandaşlar, ulaşım için bisikleti tercih etmeye başladılar. Okulların yüz yüze eğitime açıldığı günlerde servise binmek istemeyen öğrenciler de bisiklete yönelince bisiklet satışlarında yüzde 90 oranında artış yaşandı” ifadelerini kullandı.
Eskiden beri Konya’nın bisiklet şehri olarak bilindiğini vurgulayan Dolmacı, şehirde 1980’li yıllarda bisiklet kullanımının çok yaygın olduğunu, daha sonra artan ulaşım alternatifleri ile birlikte bisiklet kullanımında bir miktar gerileme yaşansa da son dönemde bu aracın bireysel ve toplumsal yaşamda eskisinden çok daha önemli bir konuma yükseldiğini kaydetti.
Konya’da yerel yönetimlerin bisiklet kullanımıyla ilgili yatırımlarının çok değerli olduğunu ifade eden Dolmacı, bisiklet yollarının aktif ve güvenli kullanılabilmesi için tüm vatandaşların üzerine görev düştüğünü kaydetti. Dolmacı, bisiklet yollarına araç park edilmemesi ve yayaların da bu yollar yerine kaldırımları kullanması gerektiğini söyledi.
‘SPOR MALZEMELERİ SATIŞI DA ARTTI’
Firma olarak aynı zamanda spor malzemeleri satışı da gerçekleştirdiklerini belirten Dolmacı, “Pandemi döneminde spor salonlarının kapanması ile birlikte evde spor yapmak isteyenlerin tercihinde ciddi bir artış gözlendi. Spor salonuna gidemeyen insanlar evlerini birer küçük spor salonu haline getirmeye başladılar. Normalleşme süreci ile birlikte aynı şekilde spor alışkanlığı olanlar bu ihtiyaçlarını açık havada bisiklet sürerek giderdi. Mevsim şartlarının da bisiklet sürmek için uygun bir zamana denk gelmesiyle herkes bisiklete daha çok yöneldi. Bir önceki yıla göre Konya’da bisiklet satışında yaşanan yüzde 90’lık artış bundan kaynaklandı. Türkiye geneline baktığımız da ise bu oranın yüzde 60 olduğunu görüyoruz. Tüm bu gelişmelere rağmen kendimizi Avrupa ile kıyasladığımızda hala gidecek çok yolumuz olduğunu düşünüyorum. Almanya, Hollanda, Fransa gibi ülkelerde kişi başına ortalama bir bisiklet düşüyor. Biz ülke olarak henüz bu istatistiğin çok gerisindeyiz. Türkiye’de bisiklet sporuna, coğrafi imkanlar olarak en uygun şehir Konya’dır. Bir de Konya’nın geçmişten gelen bir bisiklet kültürü vardır. Geçmişte Konya’nın bu branşta yetiştirdiği çok iyi sporcular da var. Eski stadyumumuzda veledrom vardı. Şu anda müstakil ve dünya standartlarında uluslar arası organizasyonların düzenlenebileceği yeni bir veledrom inşa ediliyor. Bu şehrimizin için çok önemli bir gelişmedir. Katkı veren herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.
Konya şehir merkezinde artan bisiklet yollarının organize sanayi bölgeleri için de düşünülmesi gerektiğini ifade eden Dolmacı “İstihdam ve insan hareketliliğinin yoğun olduğu Organize Sanayi bölgelerine ulaşım için kesintisiz bir bisiklet yolu yapılması şehrimizin değerini daha da artırır. Mevlana bölgesinden yola çıkan bir kişinin Ankara Yolu, organize sanayi bölgesi istikametine, ayrıca Afyon yolu Selçuk Üniversitesi Kampüs bölgesine kadar kesintisiz bir bisiklet yolu ile çok rahat bir şekilde gidebilmesi gerekiyor. Aynı zamanda bisiklet yoluna elektrikli dediğimiz bize göre motor statüsünde olan taşıtların girmemesi için gereken önlemlerin alınmasını istiyoruz. Bisiklet yolunda sadece ama sadece bisikletlerin olması gereklidir. Şu anda yaşadığımız en önemli sorun budur. Yetkili makamlarımız bu konuya bir çözüm üretirlerse halkımız kendiliğinden bisikleti daha çok tercih etmeye başlayacaktır” ifadelerini kullandı.
VATANDAŞLAR HANGİ BİSİKLETLERİ TERCİH ETMELİ?
Kaliteli bir bisikletin nasıl olması gerektiği hakkında da bilgi veren Dolmacı, “Yetişkin birinin bineceği, rahat edeceği, sorun yaşamayacağı bir bisiklet alüminyum kadro olmalıdır. Güvenilir yerlerden bisiklet alınarak bisikletin garanti belgesi istenmelidir. Farklı kalitelerde Bin 500 liradan 45 bin liraya kadar değişen fiyatlarda bisiklet var. Gerek konfor gerekse de güvenlik için bisiklet alınırken güvenilir firmalar tercih edilmelidir. Ayrıca bayi ağı ile yedek parça arzı da önemlidir. Kısa mesafede binilen bisikletler çelik olabiliyor ama uzun mesafede alüminyum bir bisiklet tercih edilmesini tavsiye ediyoruz Türkiye’deki genel bisiklet satışlarına baktığımızda alüminyum bisikletlerin giderek daha çok tercih edildiğini görmekteyiz” dedi.
BİSİKLET ALMAK İÇİN TAM ZAMANI
Dünya ekonomisinde yaşanan gelişmeler ve özellikle koronavirüs salgınının her sektörde olduğu gibi bisiklette de maliyetleri artırdığını ifade eden Mustafa Dolmacı, yıl sonuna doğru ciddi oranlarda yeni zamların yaşanmasını beklediklerini kaydetti. Dolmacı “Kovid-19 salgınının üretime etkisi ve nakliyede yaşanan sıkıntılar fiyat artışlarını kaçınılmaz kılacak. Yıl sonuna doğru bisiklet fiyatlarında yüzde 30-40 bandında fiyat artışı bekliyoruz. Türkiye geneline bisiklet tedariği yapan bir firma olarak yeni bisiklet edinmek ya da aracını değiştirmek isteyen Konyalı hemşehrilerimize tavsiyemiz ellerini çabuk tutmalarıdır. Bisikleti şimdi alanlar birkaç ay sonrasına göre ekonomik açıdan kazançlı olacaktır. Klasik ifadeyle şimdi bisiklet almanın tam zamanıdır.” dedi.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.