Biyonik kulakla dünyayı duydu, şimdi sesleri o dağıtıyor
Konya’da 6 aylıkken işitme engeli tespit edilen Mert Eren Özcan, şimdi işitme engellilere umut oluyor. Kendisi gibi koklear implant ameliyatıyla hastaların seslere kavuşmasına yardımcı olan Odyolog Özcan, engellerin aşılabileceğini hikayesiyle kanıtlıyor.
23 yaşındaki Odyolog Mert Eren Özcan’ın ailesi, 6 aylıkken onun seslere tepki vermediğini fark etti. Durumu birkaç doktorla paylaşan aile, yapılan detaylı testler sonucunda Özcan’ın işitme engelli olduğunu öğrendi.
“PES ETMEDEN MÜCADELE ETTİM”
İşitme kaybı teşhisi konduktan sonra ailesinin hızlı bir şekilde harekete geçtiğini belirten Özcan, “Bu teşhisin ardından ailem hızlıca harekete geçti ve benim için en iyi desteği sağlamak amacıyla araştırmalar yaptı. 1 yaşında işitme cihazı kullanmaya başladım ve rehabilitasyon sürecim başladı. Ancak işitme cihazından yeterli fayda sağlayamadığım anlaşıldı ve 19 Temmuz 2006’da sağ kulağıma koklear implant takıldı. 7 yaşına kadar rehabilitasyon desteği aldım ve eğitim hayatımı normal okullarda tamamladım. Zaman zaman sosyal zorluklar yaşasam da, pes etmeden mücadele ettim ve kendimi geliştirmeye odaklandım.” şeklinde konuştu.
2020 yılında Başkent Üniversitesi Odyoloji bölümünü kazanan Özcan, 2024 yılında mezun oldu.
Şu anda, koklear implant kullanıcısı olduğu firmanın odyoloğu olarak görev yapan Özcan, koklear implant ameliyatlarında aktif olarak yer alıyor.
“DAHA DA İLERİ GİTMEYİ AMAÇLIYORUM”
Odyolog olma nedenini, kendisi gibi işitme kaybı yaşayan bireylere ve ailelerine destek olmak olarak açıklayan Özcan, " Odyolog olmayı seçmemin en büyük nedeni, benim gibi işitme kaybı yaşayan bireylere ve ailelerine destek olabilmekti. Hayata bir adım geride başlamış olsam da, verdiğim mücadele sayesinde bugün hedeflerime ulaştım ve daha da ileri gitmeyi amaçlıyorum." dedi.
KOKLEAR İMPLANT AMELİYATLARIYLA HASTALAR SESLERE KAVUŞUYOR
Kulak Burun Boğaz doktorlarıyla beraber koklear implant ameliyatlarını gerçekleştirdiklerini belirten Özcan, Haber Dairesi muhabirine yaptığı açıklamada, “İşitme cihazından fayda göremeyen ve SUT(Sağlık Tebliğ Uygulaması) kriterleri karşılıyor ise eğer o kişiye koklear implant (biyonik kulak) ameliyatı yapıp seslere kavuşmasını sağlıyoruz. Ameliyatlarımızı kulak burun boğaz doktorlarıyla beraber destekli olarak yapıyoruz.” dedi.
KOKLEAR İMPLANT NEDİR?
Halk arasında "biyonik kulak" olarak bilinen koklear implant, işitme cihazlarından yeterli fayda göremeyen ileri ve çok ileri derecede işitme kaybı olan bireyler için geliştirilmiş elektronik bir cihaz.
Koklear implant, hasarlı iç kulak fonksiyonlarını atlayarak işitme sinirini doğrudan uyarıyor ve beyne ses sinyalleri gönderiyor. Bu sayede, işitme kaybı olan bireylerin sesleri algılaması ve konuşmaları anlaması sağlanıyor.

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.