Cumhurbaşkanı Erdoğan Konya bağlantılı yoldaki ünlü tüneli paylaştı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptıkları ulaşım yatırımları sayesinde vatandaşların güvenle seyahat edebildiklerini söyledi. Erdoğan, Selçuklu başkenti Konya ile turizm kenti Antalya’yı bağlayan ünlü Demirkapı Tüneli'ne de dikkat çekti.
Konya ile Antalya’yı yakınlaştıran ve 4 dakikada iklim değiştiren tünel olarak bilinen Demirkapı Tüneli, 9 günlük bayram tatilinde olduğu gibi sonrasındaki tatil döneminde de yoğun şekilde kullanılıyor.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN PAYLAŞTI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptıkları ulaşım yatırımları sayesinde vatandaşların güvenle seyahat edebildiklerini belirtti.
Erdoğan, “Uzakları yakınlaştırmak, sevenleri buluşturmak, vatandaşlarımıza güvenli, huzurlu ve konforlu seyahat imkânı sunmak amacıyla hizmete verdiğimiz ulaştırma yatırımlarımızın karşılığını katbekat fazlasıyla aldık, alıyoruz. Bayram tatilinin 9 gün olmasıyla birlikte vatandaşlarımız memleketlerine ve tatil bölgelerine seyahat etti. Sadece şehirler arası otobüs seferlerinin sayısı 108 bini buldu. Bu seferler sayesinde 3 milyon 782 bin insanımız sevdikleriyle buluştu. Demir yollarıyla seyahat edenlerin sayısı ise 7 milyon 520 bine yaklaşıyor. Otoyollarımızı kullanan araç sayısı 21 milyonun üzerine çıktı. Asya ve Avrupa’yı birleştiren Avrasya Tüneli’nden bayramın son günü 94 bin 454 araç geçişi oldu.
İstanbul, Antalya ve diğer pek çok uluslararası havalimanımız, bayram tatili boyunca yolcu ve uçak seferi itibarıyla yeni rekorlar kırdı.
Aynı başarı Yavuz Sultan Selim, Orhangazi Köprüsü gibi diğer projelerimiz için de geçerlidir.
“Millet yol mu yiyecek” diyerek yatırım düşmanlığı yapan çapsızlara kulak asmayacağız.
Ülkemizin dört bir köşesini demir ağlarla, yollarla, otobanlarla; viyadük, köprü, tünel, alt geçit ve üst geçitlerle örmeye devam edeceğiz.” ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ulaşım yatırımlarına vurgu yaparken Konya ile Antalya’yı birbirine bağlayan ünlü Demirkapı Tüneli'ne özellikle dikkat çekti.
"İklim değiştiren" Demirkapı Tüneli, Romalıların kullandığı 2 bin 400 yıllık güzergahı yeniden canlandırdı.
Geçtiğimiz yıl hizmete giren ve 4 dakikada karasal iklimden Akdeniz iklimine geçişi sağlayan Demirkapı Tüneli ve bağlantı yolu, 8 asırdır kullanılmayan güzergaha hayat verdi.
Karayolları 13'üncü Bölge Müdürlüğünce yapımına 2013'te başlanan Demirkapı Tüneli ve 67 kilometrelik yol projesinde dakikalar içinde İç Anadolu Bölgesi'ni Akdeniz'e bağlıyor.
Antalya-Manavgat ayrımı, Taşağıl-Derebucak yolu güzergâhında inşa edilen 5068 metre uzunluğundaki Demirkapı Tüneli ve tünelle birlikte 67 kilometre uzunluğundaki yol Antalya'yı Konya'ya ve iç kesimlere bağlayarak Antalya - Konya arasımı 4 saatten 2,5 saate düşürdü.
Konya-Beyşehir-Derebucak-Gembos güzergâhında seyahat edenler, doğa harikası Gembos ve Eynif ovalarından geçip tünel ile Antalya'ya ulaşıyor.
Tünelden geçen vatandaşlar 4 dakika gibi çok kısa bir süre içerisinde İç Anadolu'nun karasal ikliminden Akdeniz iklimine geçişe şahit oluyor.
Çift tüplü inşa edilen tünel, taşıt trafiğine 2x2 şeritli, bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol standardında hizmet veren güzergâh, Antalya-Konya arasındaki mesafeyi 30 kilometre daha kısalttı. Yılda zamandan 30 milyon, akaryakıttan ise 6.5 milyon TL tasarruf sağlıyor.
Demirkapı Tüneli, adını zirvesindeki tarihi "Demirkapı" geçidinden alıyor. Bugüne kadar gelen, Roma dönemine ait yaklaşık 4 kilometrelik döşeme yol ve geçit, mil taşı ve sunaklarıyla geçmiş döneme ışık tutuyor.
Bin 800 metre yüksekten vadiye inen kıvrımlı döşeme yol, bozulmamış mimarisiyle görenleri etkiliyor.
Projenin tarihi, kültürel ve doğal güzellikleriyle turizm için de önemli. Tünel inşasının yapıldığı Akdağ üzerindeki yaklaşık 4 kilometrelik döşeme yolu Roma, Bizans ve Selçukluların da kullandığını bu yol Anadolu Selçuklular tarafından da ticari yol olarak aktif kullanmış.
Doğudan gelen ticari mamul ve malları, Antalya limanına indirilmesi için bu yolun ıslah edilmiş. Konya-Antalya arasında ihya edilen rehabilite edilen yol. Selçuklularca oldukça önemli. Bu yol, Osmanlı döneminde terk edilmiş. Osmanlı döneminde kentleşme hızla yaşandığı için bu yollar önemini kaybetmiş. Demirkapı Tünelinin hizmete girmesiyle bölgenin sosyoekonomik yapısına da büyük katkı sağlandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.