Dünyanın kirazı Konya’dan

Tahıl Ambarı Konya, kiraz üretiminde Türkiye’de üçüncü sırada yer alıyor. Coğrafi işaret belgesi bulunan Akşehir Kirazı, yurt içinde olduğu gibi yurt dışından da adından söz ettiriyor. Üreticiler bu nedenle yalnız bırakılmıyor.

Dünyanın kirazı Konya’dan

Konya'nın önemli kiraz üreten ilçelerinin başında gelen Akşehir, 2004 yılında tescil edilen "Akşehir kirazı" ile yurt içinde ve dışında adından söz ettiriyor. Akşehir Gölü havzasının iklimsel etkisiyle aroması, dayanıklılığı ve lezzetliyle ön plana çıkan kiraz için Konya’nın Akşehir ilçesinde “Kiraz Üretimi Sorunları ve Çözüm Önerileri” adlı bir toplantı gerçekleştirildi.

Akşehir Kaymakamlığı, Akşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Akşehir Belediyesi, Akşehir Ticaret ve Sanayi Odası, Ziraat Odası, Kiraz Üreticileri Birliği ve Ticaret Borsası iş birliği ile düzenlenen programda kiraz üretimi ve sorunları masaya yatırıldı.

“TÜRKİYE, KİRAZ ÜRETİMİNDE DÜNYADA 1 NUMARA”

Tahıl ambarı olarak bilinen Konya’nın kiraz üretiminin üretim ve ihracatında önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Konya Tarım ve Orman İl Müdürü Duran Seçen, dünya kiraz üretim alanlarının yaklaşık yüzde 19’unun Türkiye’de olduğunu ve 656 bin ton kiraz üretimi ile Türkiye’nin birinci sırada olduğunu söyledi.

Türkiye’de 2023 yılında yaklaşık 800 bin dekarlık alanda 736 bin ton kiraz üretimi yapıldığını söyleyen Seçen, ülkemizin kiraz üretiminde birinci sırada olduğunu Türkiye’yi sırasıyla Şili, ABD, İtalya, İspanya ve İran’ın izlediğini belirterek şunları söyledi:

“İlimiz her ne kadar tahıl ambarı olarak görülse de özellikle güney ve batı ilçelerinde olmak üzere kiraz yetiştiriciliği Türkiye kirazcılığına paralel olarak ileriye gitmiştir. Özellikle ihracatta son turfanda kiraz yetiştiriciliğine olan ihtiyaç ve getirisinin yüksekliği kiraza daha fazla önem verilmesine sebep olmuştur. İhracatın doğrudan üretim yerlerinden yapılması ihracat odaklı kiraz yetiştirmeye üreticilerimizi zorlamış ve bu da bize bir avantaj sağlamıştır. Konya ili sınırları içinde Kiraz üretimi rakımın avantajı nedeni ile üç aşamalı bir çalışmayı ve planlamayı zorunlu kılmıştır. Göksu havzasında bulunan ilçelerde erkencilik avantaj sağlarken, orta mevsim üretim yapılan alanlarda; Kaliteli kiraz üretimi yapılması, kiraz sahalarının engebesiz ve makinalı tarıma uygunluğu, geçit bölgesi iklim özelliği orta mevsim üretimi de karlı kılmıştır. Kiraz fiyatının yüksekliği, son turfanda kiraza olan talebin fazlalığı, bizim bu konu üzerinde daha fazla çalışma yapmamızı bu konu üzerinde yoğunlaşmamızı sağlamıştır.”

dunyanin-kirazi-konyadan.jpeg

“KİRAZ İHRACATINDA KONYA TURFANDA KİRAZ İLE ÖNE ÇIKIYOR”

Kiraz ihracat değeri olarak dünya ülkeler sıralamasında ise Türkiye’nin dördüncü sırada yer aldığını 2022 yılında Türkiye'nin kiraz ihracat değeri 134 milyon 46 bin dolar olduğunu söyleyen Seçen, Konya’nın turfanda kiraz üretimi ile önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı.

dunyanin-kirazi-konyadan-001.jpeg

“Türkiye'de son turfanda kiraz üretimi denince Konya ilimiz akla gelmektedir. Rakım avantajından kaynaklı Hadim, Taşkent, Halkapınar, Bozkır, Seydişehir, ilçelerimizin yüksek kesimleri son turfanda kiraz üretim merkezi konumuna getirmiştir.” diyen Konya Tarım ve Orman İl Müdürü Duran Seçen Konya kiraz üretimi ile ilgili şu bilgileri verdi:

“Konya’da ilk turfanda üreten ilçeler, Güneysınır, Hadim, ilçelerinde mikro klima özelliği taşıdığı için 20 Mayıstan itibaren Göksu vadisinde kiraz üretimi yapılmaktadır. Orta mevsim kiraz üretilen ilçelerimiz, Akşehir, Ereğli, Ilgın, Konya Merkez, Doğanhisar, Hüyük ilçelerimizdir. İlimizde 2023 yılında 66 bin 151 dekar alanda 58 bin 680 ton kiraz üretimi gerçekleşmiştir. Gerek üretim miktarı ve alanı bakımından ilimiz Türkiye'de 3. sırada yerini almaktadır. Akşehir İlçemizde 15 bin 329 dekar alanda 21 bin 246 ton üretim ile bu üretim üçüncülüğüne yüzde 36’lık bir katkı sağlamıştır. Ağaç başına verim 50 kilo verim alınan bölgede Akşehir gölünün etkisi, alüvyonlu toprak yapısı ve geçiş iklimi özellikleri ile Akşehir çeşidi tescil edilmiştir. Ayrıca Akşehir İlçemiz Çimendere mahallesinde Akdeniz Meyve Sineğinden Ari alan çalışmalarımız ve 11 mahalle, 532 dekar alanda Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi çalışmalarımız devam etmektedir. Akşehir’de yapılan bu çalıştayın Türkiye ve bölge kiraz yetiştiriciliğine hayırlar getirmesini temenni ediyor üreticilerimize bereketli bir sezon diliyorum.”

dunyanin-kirazi-konyadan-003.jpeg

dunyanin-kirazi-konyadan-002.jpeg

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.