Enflasyondaki yükseliş sürecek mi? Konya’da uzman isim yorumladı

TÜFE, Ocak’ta aylık bazda yüzde 6,7, YÜFE ise yüzde 4,14 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 64,86 olarak gerçekleşti. Peki, enflasyondaki yükseliş trendi devam edecek mi? Konya’da uzman isim yorumladı,

Enflasyondaki yükseliş sürecek mi? Konya’da uzman isim yorumladı

TÜİK, Ocak 2024 dönemine ilişkin tüketici enflasyonuna işaret eden tüketici fiyat endeksi verilerini açıkladı. Buna göre; tüketici fiyatları ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 6,7, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 64,86 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 54,72 arttı.

Bir önceki yılın aynı ayına göre, en az fiyat artışı gösteren ana harcama grubu yüzde 40,62 ile giyim ve ayakkabı oldu. Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 92,27 ile lokanta ve oteller oldu.

Ocak ayında bir önceki aya göre, giyim ve ayakkabı fiyatları yüzde 1,61 azaldı. Buna karşılık, bir önceki aya göre fiyat artışının en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 17,68 ile sağlık oldu. Peki, enflasyondaki yükseliş sürecek mi? Ekonomistlerin önümüzdeki aylarda beklentileri neler? İşte ayrıntılar…

enflasyondaki-yukselis-surecek-mi-konyada-uzman-isim-yorumladi.jpg

Ekonomist Erdal Özel Haber Dairesi muhabirine Ocak ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Açıklanan rakamların beklenen bir tablo olduğunu belirten Özel, “Aralık ayı itibariyle başta asgari ücrete yapılan zam ile birlikte Ocak ayı enflasyonu doğru orantıda yükseldi.” dedi.

Erdal Özel, açıklanan rakamların beklenene göre daha iyi bir oran olduğunu vurguladı ve şu ifadeleri kullandı:

“Bütün ürünlere zam yansıyor ve doğal olarak bunun etkisiyle birlikte enflasyonda bir yükseliş gerçekleşiyor. Ocak ayı enflasyonu mantık çerçevesinde açıklanabilir şekilde geldiğini düşünüyorum.”

enflasyondaki-yukselis-surecek-mi-konyada-uzman-isim-yorumladi-002.jpeg

YÜKSELİŞ DEVAM EDECEK Mİ?

Piyasalar tarafından önümüzdeki aylarda enflasyonun bu şekilde yüksek devam etmesini beklenmediğini belirten Ekonomist Özel, “Önümüzdeki aylarda yükseliş hızını kesebilir. Enflasyon rakamları, sıkı para politikasının devam etmesi nedeniyle yükseliş trendinin sürdürebilir. Parasal genişleme sürecine girilmez ise enflasyondaki düşüş hem baz etkisiyle hem de para politikasının etkisiyle biraz olsun yavaşlayacaktır.” ifadelerini kullandı.

Kısa vadede enflasyonda terse dönüşün mümkün olmadığını dile getiren Erdal Özel, “Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in kayıp dışı ekonomiyle ilgili yaptığı vurgular enflasyon için etkili olacaktır.” diye konuştu.

enflasyondaki-yukselis-surecek-mi-konyada-uzman-isim-yorumladi-002.jpg

HİZMET ÜRETİCİ FİYAT ENDEKSİ (H-ÜFE) YILLIK %81,18, AYLIK %3,59 ARTTI

H-ÜFE 2023 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre %3,59, bir önceki yılın Aralık ayına göre %81,18, bir önceki yılın aynı ayına göre %81,18 ve on iki aylık ortalamalara göre %76,37 artış gösterdi.

ULAŞTIRMA VE DEPOLAMA HİZMETLERİ ENDEKSİ YILLIK %72,21 ARTTI

Bir önceki yılın aynı ayına göre H-ÜFE değişimleri; ulaştırma ve depolama hizmetlerinde %72,21, konaklama ve yiyecek hizmetlerinde %90,54, bilgi ve iletişim hizmetlerinde %83,25, gayrimenkul hizmetlerinde %79,45, mesleki, bilimsel ve teknik hizmetlerde %94,18, idari ve destek hizmetlerde %95,24 artış olarak gerçekleşti.

enflasyondaki-yukselis-surecek-mi-konyada-uzman-isim-yorumladi-001.jpg

YILLIK H-ÜFE’YE GÖRE 12 ALT SEKTÖR DAHA DÜŞÜK, 15 ALT SEKTÖR DAHA YÜKSEK DEĞİŞİM GÖSTERDİ

H-ÜFE sektörlerinden su yolu taşımacılığı hizmetleri %38,31, hava yolu taşımacılığı hizmetleri %45,69, telekomünikasyon hizmetleri %70,19 ile endekslerin en az arttığı alt sektörler oldu. Buna karşılık bina ve çevre düzenleme (peyzaj) hizmetleri %131,64, sinema filmi, video ve televizyon programı yapımcılık hizmetleri, ses kaydı ve müzik yayımlama %115,51, mimarlık ve mühendislik hizmetleri; teknik test ve analiz hizmetleri %112,87 ile endekslerin en fazla arttığı alt sektörler oldu.

enflasyondaki-yukselis-surecek-mi-konyada-uzman-isim-yorumladi-003.jpg

AYLIK H-ÜFE’YE GÖRE 21 ALT SEKTÖR DAHA DÜŞÜK, 6 ALT SEKTÖR DAHA YÜKSEK DEĞİŞİM GÖSTERDİ

H-ÜFE sektörlerinden programcılık ve yayıncılık hizmetleri %11,15, konaklama hizmetleri %0,81, istihdam hizmetleri %0,26 ile endekslerin en fazla azalış gösterdiği alt sektörler oldu. Buna karşılık depolama ve destek hizmetleri (taşımacılık için) %22,47, su yolu taşımacılığı hizmetleri %16,33, telekomünikasyon hizmetleri %4,54 ile endekslerin en fazla arttığı alt sektörler oldu.

Kaynak:Haber Merkezi

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.