Eski Tarım Bakanı Mehdi Eker Konya’da

Eski Tarım Mehdi Eker, Ekim ayında Konya’da ilk kez düzenlenecek Tarım Diplomasisi Forumu’nu anlattı. Eker, tarımın artık sadece üretim değil aynı zamanda stratejik bir diplomasi alanı olduğuna dikkat çekti, Konya’nın önemine dikkat çekti.

Eski Tarım Bakanı Mehdi Eker Konya’da

Tarımın başkenti Konya, Ekim ayında ilk kez düzenlenecek “Tarım Diplomasisi Forumu”na ev sahipliği yapacak. Konya Büyükşehir Belediyesi ve Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği’nin ev sahipliğinde, Tarımsal Strateji ve Politika Geliştirme Merkezi (TARPOL) ile Yeşil Etki Derneği tarafından Konya’da düzenlenecek “Tarım Diplomasisi Forumu”yla ayrıntılı bilgileri, TARPOL Başkanı ve eski Tarım Bakanı Mehdi Eker verdi.

"SADECE TOPRAK DEĞİL, ZİHİNLER DE İŞLENMELİ"

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve Yeşil Etki Derneği Başkanı Mine Ataman ile birlikte kameralar karşısına geçen Eker, konuşmasında, tarımın sadece toprakla sınırlı bir mesele olmadığını, insanın varoluşsal sürecinde zihniyle birlikte tarımı da geliştirdiğini ifade etti. “Tarım sadece toprağın değil, aynı zamanda zihnin de işlenmesiyle gelişti” diyen Eker, bu kavramın insanlık tarihindeki dönüşümüne dikkat çekti.

"GIDA, KÜRESEL SİSTEMİN EN STRATEJİK ARAÇLARINDAN BİRİ HALİNE GELDİ"

Dünyada hızla değişen koşulların tarımı merkezileştirdiğine dikkat çeken Eker, tarımın artık bir “millî güvenlik” meselesi olduğunu vurguladı, “Bugün gıda sadece tüketim malzemesi değil; aynı zamanda jeopolitik bir unsur. Gıda güvencesi ve güvenliği olmayan ülkelerin bağımsızlığı tehlike altındadır” dedi.

"TARIM DİPLOMASİSİ BİR ZARURET HALİNE GELDİ"

Eker, mevcut diplomasi araçlarının tarım gibi çok yönlü bir alanı kapsamakta yetersiz kalabileceğini vurguladı. Bu nedenle tarım diplomasisinin yeni bir diplomatik alan olarak tanımlanması gerektiğini söyleyen Eker, bu diplomasi dilinin tarım üreticilerinden devlet kurumlarına kadar birçok aktörü kapsayan çok taraflı bir yapıya sahip olması gerektiğini belirtti.

"DOĞAYLA SAVAŞARAK DEĞİL, DOĞAYLA UZLAŞARAK İLERLEYEBİLİRİZ"

Eker, iklim değişikliğiyle birlikte doğayla olan ilişkimizi yeniden tanımlamamız gerektiğini söyledi. Tarımın, doğayla uyum içinde sürdürülebilir olması gerektiğini belirten Eker, “Doğayı fethetmek değil, doğayla uzlaşmak zorundayız” ifadesiyle doğa merkezli kalkınmanın altını çizdi.

eski-tarim-bakani-mehdi-eker-konyada.jpeg

"KONYA'NIN TECRÜBESİ 10.000 YILLIKTIR"

Eker, konuşmasının devamında Konya'nın tarım tarihi açısından taşıdığı önemi şu sözlerle ifade etti:

“Bu forum en çok konuya yakışır. Birincisi, insanlığın tarım devrimini yaşadığı temel merkezlerden biri Konya’dır. Konya, Çatalhöyük’tür. Günümüzden 10.000 yıl öncesine dayanan büyük bir tecrübeye sahiptir. Bu sadece 100, 200, 500 yıllık değil, 10.000 yıllık birikimdir. Bu tecrübeden insanlığa aktarılacak çok ders vardır. Çatalhöyük bunun abidesidir.”

TARIMSAL ÜRETİMİN KALBİ: KONYA

Eker, “Konya, Türkiye’nin tarımsal üretiminde birçok alanda çok büyük bir potansiyele ve yüksek üretim oranlarına sahiptir. Bugünün ekonomik, ticari ve endüstriyel gelişmeleri düşünüldüğünde, Konya bu forumun merkezi olmayı hak ediyor,” dedi.

eski-tarim-bakani-mehdi-eker-konyada-001.jpeg

MEVLANA’NIN ŞEHRİ, EVRENSEL DEĞERLERİN YURDU

Eker, Konya’nın sadece tarımsal değil, kültürel ve manevi değerleriyle de bu forumun ruhuna uygun olduğunu dile getirerek; “İnsanlığın bugün en çok ihtiyaç duyduğu şefkat, merhamet, sevgi ve hoşgörü gibi evrensel İslami ve insani değerlerin sembolü olan Mevlana Celaleddin Rumi’nin yurdu burasıdır. Bu topraklarda oluşan fikirler, dünyaya ışık olmuştur.” ifadelerini kullandı.

"KONYA'DAN DÜNYAYA GIDA DİPLOMASİSİ MESAJI"

“Dolayısıyla gıda diplomasisi, gıda ve tarım diplomasisi forumunun buradan başlamasının derin bir anlamı var,” diyen Mehdi Eker, sözlerini “Onun için buradayız, onun için Konya’dayız ve buradan bu adımı atıyoruz. Bu adımın hayırlı olmasını diliyorum.” diye konuştu.

İlgili Haberler
 Yazı İşleri Müdürü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.