İl olma hazırlığı yapan Konya Ereğli’de çalışmalar hızlandı

Konya’nın, 151 bine yaklaşan nüfusuyla merkez dışında nüfusu en kalabalık ilçesi olan ve adı il olacak ilçeler arasında geçen Ereğli’de alt yapı çalışmaları hızlandırıldı. İlçede trafik güvenliğinin artırılması için kaldırım ve bordür çalışması yapılıyor.

İl olma hazırlığı yapan Konya Ereğli’de çalışmalar hızlandı

Türkiye genelinde il sayının artırıcağına yönelik açıklamalar sonrasında heyecanın arttığı yerlerden biri de Konya’nın Ereğli ilçesi.

Selçuklu, Karatay ve Meram'dan sonra 150 bin 978 kişilik nüfusuyla şehrin en kalabalık ilçesi olma özelliğini taşıyan Ereğli’de il olma hazırlıkları yapılıyor.

“Şehrimizi vilayetliğe yakışır hale getirmeye çalışıyoruz” başlığıyla geçtiğimiz gün sıcak asfalt çalışmalarını tamamladıklarını duyuran Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Oprukçu, bu kez alt yapı alanındaki diğer çalışmalarından bahsetti.

il-olma-hazirligi-yapan-konya-ereglide-calismalar-hizlandi-001.jpg

Obrukçu, “Kaldırım tadilatlarımızın yanı sıra tespitlerimiz doğrultusunda ihtiyaç duyulan noktalara kaldırım çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu noktada Karaman Yolu üzerinde hemşerilerimizin güvenliği ve trafik akışının daha sağlıklı gerçekleştirilmesi için kaldırım ve bordür çalışmalarımıza devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

il-olma-hazirligi-yapan-konya-ereglide-calismalar-hizlandi.jpg

Oprukçu, ilçeyi her manada vilayetliğe yakışır hale getirmeye çalıştıklarını sözlerine ekledi.

il-olma-hazirligi-yapan-konya-ereglide-calismalar-hizlandi-002.jpg

KONYA EREĞLİ TARİHİ

Konya Valiliği'nin derlediği bilgiye göre; Ereğli adını; Bizans İmparatoru Herakliyüs adı ise Yunan mitolojisinde yarı tanrılaşmış bir kahraman olan Herakles`ten gelmektedir. “Herakliyüs” kelimesi zaman içinde Türkçe'nin ses yapısına uygun olarak; Herakle > İrakle > Eregle.> Eregli.> Eregliyye > EREĞLİ şeklini almıştır.

Evliya ÇELEBİ SEYAHATNAME sinde ise Alaattin KEYKUBAT'ın Ereğli`den bir sefer dönüşü geçerken Peygamber Pınarı denilen (şu anda Akhüyük köyünde bulunan) çamurun ,.yaralı askerlerinin yaralarına şifa olduğundan dolayı buraya ERKİLİ (Ereğli) dediği için adini buradan aldığı yazılır.

Ereğli İç Anadolu ile Çukurova arasında geçit bölgesinde bulunduğu için pek çok devletin egemenliğine geçmiş, tarihte önemli savaşların merkezi ve geçit güzergahı olmuştur. Anadolu’da M.Ö. 3000 ve 2000 yıllarında bir çok şehir devleti kurulmuştur. Önce Hititler tarafından kurulan Tuvana Krallığı (Tyana–Heraklia) da bu şehir devletlerinden biri olup, 1200-742 yılları arasında merkezi Ereğli olmak üzere hüküm sürmüştür. Bu krallıktan günümüze Kral Warpalavas‘a ait İvriz Köyü (Aydınkent) kaya kabartması kalmıştır.

il-olma-hazirligi-yapan-konya-ereglide-calismalar-hizlandi-003.jpg

Tuvana Krallığı’nın yıkılmasından sonra Asurluların egemenliğine geçen Ereğli pek çok savaşa şahit olmuştur. Ereğli M.Ö. 64 yılında bütün Anadolu ile birlikte Romalıların eline geçmiş 395 yılında Roma İmparatorluğunun ikiye ayrılmasıyla Doğu Roma (Bizanslılar) İmparatorluğunun sınırları içerisinde kalmıştır.

Arapların Doğu Roma İmparatoru Heraklius‘u yendikleri Yermük .savaşından sonra Adana ve Tarsus ‘tan Toroslara kadar ilerleyen Hz.Ömer Bizans akınlarına karşılık İç Anadolu‘ya yapılan akınlar sırasında Ereğli‘nin gelirinin Beytül Mal’a gönderilmesini Bizans’a kabul ettirmiştir. Abbasi Devletinin zayıflamasıyla tekrar, Bizans hakimiyetine geçen Ereğli’yi Bizanslılar bir üst olarak kullanmışlardır.

Ereğli Malazgirt Savaşı’ndan altı yıl sonra (1077) Kutalmışoğlu Süleyman Şah .zamanında Anadolu Selçuklularının eline geçmiştir. Karamanoğlu Mehmet Bey, 1276 yılında Konya’yı alarak Karamanoğulları Beyliğini başkent yaptı ve Ereğli bu Beyliğe bağlanmış oldu.

il-olma-hazirligi-yapan-konya-ereglide-calismalar-hizlandi-004.jpg

1398‘de Osmanlı topraklarına katılmışsa da daha sonra ki zaman sürecinde Karamanoğulları ile Osmanoğullları arasında el değiştirmiştir. 1457 yılından itibaren kesintisiz olarak Osmanlı yönetimine girmiştir. Osmanlılar zamanında Ereğli‘ye bir çok vakıf, camii, kervansaray, türbe yapılmıştır. Ulu cami, Rüştem Paşa Kervansarayı, Şifa Hamamı kullanılmaktadır.

il-olma-hazirligi-yapan-konya-ereglide-calismalar-hizlandi-005.jpg

Milli Mücadele döneminde Adana ve çevresini işgal eden Fransızlar, Akdenizi Anadolu'ya bağlayan yol üzerinde bulunan Ereğli‘yi işgal etmeyi planlamıştır. Ancak Ereğli Guvarnörlük‘üne yazılan bir mektubun Ereğli postanesinde ele geçirilmesiyle işgal planı anlaşılmış, Niğde’de bulunan 126 Alay Komutanı Alb. Rüştü Bey Ereğli‘de Kuva-i Milliye’yi kurmuş, Ereğli’yi işgale gelen bir Fransız Yüzbaşısı ve evrimdeki askerlere bu fırsatı vermemiştir. Kurtuluş Savaşı’ndan sonra Konya iline bağlı bir ilçe olarak örgütlenmiştir.

il-olma-hazirligi-yapan-konya-ereglide-calismalar-hizlandi-006.jpg

 

Kaynak:Haber Kaynağı

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum