Konya ekibi Cezayir’de tarihi bir çalışmaya imza attı
Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Konya Bölge Müdürü Bekir Şahin ve ekibi, TİKA koordinatörlüğünde, Cezayir’in el-Agvat (Laghouat) kentinde Osmanlı dönemine ait 1200 el yazması eserin tespit, tasnif, onarım ve dijital ortama aktarımını sağladı.
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) koordine etti, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Konya Bölge Müdürlüğü ve Cezayir İslami İlimler ve Medeniyet Araştırmaları Merkezi Cezayir’de tarihi bir çalışmaya imza attı.
OSMANLI ESERLERİ ELDEN GEÇTİ
22 akademisyen ve uzmanın katılımıyla, Cezayir’in el-Agvat kentinde, Osmanlı dönemi el yazması eserlerin tespiti, tasnifi, onarılması, korunması ve dijital ortama aktarılması sağlandı.
Program boyunca 1200 Osmanlı dönemi elyazması eserin temizliği, bakımı ve tasnifi tamamlanırken, büyük bir kısmı dijital ortama aktarılan eserlerin bir katalog olarak basılması için çalışmalar başlatıldı.
"BÜYÜK BİR ADIM ATTIK"
Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Konya Bölge Müdürü Bekir Şahin, Haber Dairesi muhabirine yaptığı açıklamada; merkezde, geçmişten günümüze uzanan değerli bilgi birikimlerini günümüz teknolojisiyle bir araya getirerek, gelecek kuşaklara aktarmak için büyük bir adım attıklarını söyledi.
Şahin sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yaklaşık 1000 kitabın kataloglanması ve 200 kitabın dijitalleştirilmesi gibi titizlik gerektiren süreçleri başarıyla tamamladık. Ayrıca, su hasarı gören eserlerin restorasyon ve konservasyon işlemlerini de başarıyla gerçekleştirerek, bu önemli eserleri koruma altına aldık.
Bu proje, sadece bir bilgi birikimini dijital platforma taşıma çabası değil, aynı zamanda iki ülke arasındaki dostluğu pekiştiren ve gelecek nesillere güçlü bir miras bırakma hedefiyle gerçekleştirilmiştir. Türkiye ve Cezayir arasındaki bu işbirliği, gelecekte daha da derinleşecek ve karşılıklı anlayışı artıracak şekilde ilerlemektedir.
Proje sürecinde, birbirimizden öğrenerek ve deneyimlerimizi paylaşarak önemli bir dayanışma örneği sergiledik. Bu çalışmaların başarılı bir şekilde sonuçlanmasında, İslam İlimleri ve Medeniyeti Araştırma Merkezi Başkanı Dr. Ahmet Binsağir’in liderliği ve katılımcıların özverili çalışmaları büyük rol oynamıştır.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.