Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi ilk mezuniyet törenini yaptı, diplomasını alanlar Torku'da hemen işe başladı
KGTÜ’nün ilk mezuniyet töreni Recep Konuk’un aday olmama kararı nedeniyle buruk başladı, öğrencilerin mezuniyet ve işe başlama sevinciyle yüzlerde tebessüm ile tamamlandı.
Türkiye’nin en şanslı üniversite mezunları mezuniyet coşkusu yaşadı. Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Kampüsünün bahçesinde yapılan mezuniyet törenine katılım oldukça yoğundu. Mezuniyet coşkusu ile işe başlama huzurunu aynı anda yaşayan öğrencilere törende diplomaları teslim edildi. Geçtiğimiz Pazartesi Edirne’den Kars’a Pancar Ekicileri Kooperatiflerinin Başkan ve Yönetim Kurulu üyelerinin de Konya’ya gelerek destek verdiği, Konya Ziraat Odaları, Muhtarlar ile STK’ların yanı sıra Karaman Ziraat Odasının da geldiği ve 5 Binin üzerinde çiftçinin katıldığı “Recep Konuk Gitme” eyleminin sonrasında düzenlenen ve Başkan Recep Konuk’un aldığı kararın burukluğunun hâkim olduğu törende bir konuşma yapan, Anadolu Birlik Holding İcra Kurulu Başkanı Taner Taşpınar şöyle konuştu; “Bugün mezuniyet törenini gerçekleştirdiğimiz bu mekân bereketli bir mekân. Bu 500 metrekare yarıçaplı alanda yapılan her sıra dışı tören Konya Ovasının bereketine bereket kattı, üretimi tetikledi, tarım ekonomisini büyüttü, gıda sektörüne ivme kattı. Bundan 68 yıl 1 hafta önce 300 metre sağ arkanızda olan alanda Konya Şeker Fabrikasının temel atma töreni yapıldı. 67 yıl 2 gün önce, yani 19 Eylül 1954’te de Konya Şeker Fabrikasının açılış töreni yapıldı. O törende rahmetli Başbakan Adnan Menderes “bu fabrikanın faydası yalnız Konya’ya değil bütün Türk yurdunadır” demişti. İnşallah bu üniversitenin faydası da sadece mezunlarına değil ülkemizin dört bir tarafındaki üreticilere, gıda sanayine olacak. Çünkü biz biliyoruz ki bu mekânda düzenlenen her yeni tören bir başlangıcın işaret fişeği oldu. 1954’teki tören Konya Ovasında pancar üretimini başlattı. 1999’da Sayın Başkanımızın yönetimi devraldığı tören yatırım hamlesini başlattı. Bir Şeker Fabrikasından 45 üretim tesisi çıkaran ve Konya Gıda ve Tarım Üniversitesinin de kurulmasına kadar giden süreç o törenle başladı. Bugün yaptığımız bu törende inşallah tarım ve gıda sektörlerine genç mezunlarımızın elinin değmesiyle ülkemiz sanayisine, ekonomisine ve ülkemizin dört bir tarafındaki topraklara yeni bir bereket katacak.” Tören de öğrencilere seslenen Rektör Cumhur Çökmüş ise “Öğrencilerimiz mezun oldukları bölümler dikkate alınarak Anadolu Birlik Holding ve Konya Şeker çatısı altında bulunan ve pek çok farklı sektörde faaliyet göstermekte olan 40’ın üzerindeki şirketin altyapısından ve iş olanaklarından faydalanma imkânına sahip ve mezun olduklarında buralarda işleri hazır. Bu, Türkiye’de bu şekilde kurulmuş ve işleyen tek modeldir ve karşımızda üniversite-sanayi işbirliği kavramının somutlaşmış hali bulunmaktadır. Bu sistemin mimarı olan ve vizyonuyla bu sistemi hayata geçiren Üniversitemiz Kurucu Başkanı Sayın Recep Konuk’a şükranlarımı sunuyorum” dedi.
Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, ilk mezunlarını verdi. Genel Başkan Recep Konuk’un, tekrar aday olmayacağına yönelik açıklamasının burukluğunun damga vurduğu mezuniyet töreninde öğrenciler ve aileleri, hem mezun olmanın hem de Anadolu Birlik Holding’de işe başlamanın mutluluğunu yaşadılar.
PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk’un oluşturduğu vizyon çerçevesinde, ülkemizin gıda ve tarımına yön vermek üzere, kurulan ve 2016 – 2017 Eğitim Öğretim Yılında ilk öğrencilerini kabul eden Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, böylece tamamını Anadolu Birlik Holding iştiraklerinde işe başlattığı ilk mezunlarını vermiş oldu.
Konya Gıda ve Tarım Üniversitesinin bahçesinde yapılan törene, Anadolu Birlik Holding İcra Kurulu Başkanı (CEO) Taner Taşpınar, AB Holding İcra Kurulu Üyeleri, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mikdat Çakır, Mütevelli Heyet Başkan Vekilleri, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cumhur Çökmüş, Rektör Yardımcıları akademisyenler, mezun olan öğrenciler ve aileleri ile diğer öğrenciler katıldı.
HİÇBİR MEZUN İŞ ARAMADI, ANADOLU BİRLİK HOLDİNG İŞTİRAKLERİNDE İŞE BAŞLADILAR
Anadolu Birlik Holding ile Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi arasında yapılan protokol çerçevesinde, mezun olan öğrencilerin tamamı hiçbiri iş aramadan Anadolu Birlik Holding’in iştiraklerinde işe başladılar. Öğrencilerin tamamına ‘’İş Garantisi Bursu’’ kapsamında ülkemizde ilk ve tek olan sistem sayesinde mezun öğrenciler hayata kendileri ile aynı anda diğer üniversitelerden mezun olan yaşıtlarına göre Ülkemizin en önde gelen ve saygın şirketlerinden birinde göreve başlayarak bir adım önde başlamış oldu.
Törende, sık sık Genel Başkan Recep Konuk’un aldığı karardan dönmesi temennisi dile getirilirken, öğrencilerin ve ailelerin mezuniyet ve işe başlama sevinci görülmeye değerdi.
Program, öğrencilerin kırmızı halıda geçişleri ile başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile devam eden mezuniyet töreninde kürsüye gelen Anadolu Birlik Holding İcra Kurulu Başkanı Taner Taşpınar, mezuniyet töreninin yapıldığı alanın Konya Şeker’in ilk temelinin atıldığı ve açılışının yapıldığı alan olması hasebiyle de önemli bir nokta olduğunu ifade etti.
Taner Taşpınar şöyle konuştu; “Bugün mezuniyet törenini gerçekleştirdiğimiz bu mekân bereketli bir mekân. Bu 500 metrekare yarıçaplı alanda yapılan her sıra dışı tören Konya Ovasının bereketine bereket kattı, üretimi tetikledi, tarım ekonomisini büyüttü, gıda sektörüne ivme kattı. Bundan 68 yıl 1 hafta önce 300 metre sağ arkanızda olan alanda Konya Şeker Fabrikasının temel atma töreni yapıldı. 67 yıl 2 gün önce, yani 19 Eylül 1954’te de Konya Şeker Fabrikasının açılış töreni yapıldı. O törende rahmetli Başbakan Adnan Menderes “bu fabrikanın faydası yalnız Konya’ya değil bütün Türk yurdunadır” demişti. İnşallah bu üniversitenin faydası da sadece mezunlarına değil ülkemizin dört bir tarafındaki üreticilere, gıda sanayine olacak. Çünkü biz biliyoruz ki bu mekânda düzenlenen her yeni tören bir başlangıcın işaret fişeği oldu. 1954’teki tören Konya Ovasında pancar üretimini başlattı. 1999’da Sayın Başkanımızın yönetimi devraldığı tören yatırım hamlesini başlattı. Bir Şeker Fabrikasından 45 üretim tesisi çıkaran ve Konya Gıda ve Tarım Üniversitesinin de kurulmasına kadar giden süreç o törenle başladı. Bugün yaptığımız bu törende inşallah tarım ve gıda sektörlerine genç mezunlarımızın elinin değmesiyle ülkemiz sanayisine, ekonomisine ve ülkemizin dört bir tarafındaki topraklara yeni bir bereket katacak.”
CEO TANER TAŞPINAR ÖĞRENCİLERE VE AİLELERİNE BAŞKAN RECEP KONUK’UN SELAMINI İLETTİ
Öğrencilere ve velilere PANKOBİRLİK Genel Başkanı ve 25. ve 26. Dönem AK Parti Karaman Milletvekili Recep Konuk’un selamını da ileten Taner Taşpınar, “Üniversitemizden ilk adımınızı atarken sizi üniversitemizin kurucu başkanı Sayın Recep Konuk karşılamıştı ve üniversitemizin ilk eğitime başladığı gün yanınızda olmuştu. Mezuniyet töreninizde sizin ve ailelerinizin yaşadığı heyecan ve coşkuyu da en az sizler kadar yaşıyor. Kendisi her mezun evladımız ve ailesi birer diploma ve mezuniyet sevinci yaşarken ben 56 diploma ve mezuniyet sevinci yaşıyorum dedi, dün konuştuğumuzda. Yapılacak olan genel kurul süreci nedeniyle törenlere katılmama kararı aldığı için bugün mezuniyet töreninde bedenen aranızda olamasa da gönlünün burada olduğunu bilmenizi ve hepinizi tek tek tebrik ettiğini iletmemi rica ettiler, ben de size kendilerinin başarı dileklerini ve tebriklerini iletiyorum. Sayın Başkanımızın sizden bir ricası daha doğrusu bir hatırlatması daha var; ilk mezunlar olarak sizin bir Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi kültürü oluşturmanızı bekliyorlar. Tıpkı, Mülkiyeliler gibi, ODTÜ’lüler gibi, Robert Kolejliler gibi, Boğaziçililer gibi, Galatasaraylılar gibi bazı ihtisas alanlarında bazı eğitim kurumları ve mezunları söz sahibi olmuşsa ileride tarım ve gıda denince kürsünün sahibi de söz hakkı da Konya Gıda ve Tarımlılarındır denilmesine uzanacak bir süreci sizin başlatmanızı arzu ediyorlar. İlk mezunlar olarak bu işin temelini atma görevi sizdedir. Böyle bir çalışma başlatmaya karar verirseniz bu çalışmada hem üniversitemizin hem kurum olarak bizim arkanızda değil yanınızda olacağımızı belirterek sözlerime son verirken, lisans eğitimini tamamlayarak mezuniyete hak kazanan siz değerli gençlerimizi ve ailelerinizi, bu 5 yılda sizi hem akademik olarak donatan hem de ilgi ve destekleri ile yanınızda olan üniversitemizin değerli akademisyenlerini, idari personelini tebrik ediyor, çalışma hayatında başarılarınızın devamını diliyorum. Sizin bizim gönlümüzde yeriniz faklı ve ne yaptığınızı hep merak ediyor olacağız o nedenle bizi kendinizden habersiz bırakmamanızı da ayrıca istirham ediyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum” dedi.
Mezun olan öğrencilerin tamamının Anadolu Birlik Holding iştiraklerinde işe başladığını da ifade eden Taner Taşpınar konuşmasının sonunda bütün öğrencileri ve ailelerini tebrik etti.
“BU ÜNİVERSİTE ÇİFTÇİNİN EMEĞİ İLE KURULDU”
Üniversitenin Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mikdat Çakır ise konuşmasında, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesinin iki defa vakıf üniversitesi olduğunu belirterek, “burası hem üniversitenin vakfının hem de bir vakıf çizgisindeki Konya Pancar Ekicileri Kooperatifinin iştiraki olan Konya Şeker’in kurmuş olduğu bir üniversitedir” dedi. Konya Gıda ve Tarım Üniversitesinin 1 Milyona yakın çiftçinin emeği ile kurulduğunu da belirten Mikdat Çakır, üniversitedeki öğrencilerin bu bilinçle yetiştirildiğini belirtti. Mikdat Çakır, konuşmasında “Türkiye’de 1 Milyona yakın çiftçi geleceğimizin teminatı olan bu öğrencilerin ülkemiz için stratejik öneme sahip tarım ve gıda alanında yetişebilmesi için çamurlu topraklarındaki emeklerini buraya yönlendirdiler. Yani bu üniversitede 1 Milyon kişinin emeği ve alınteri var. Bu 1 Milyon kişinin güvenerek kooperatif yönetimini emanet ettiği yöneticiler ve bunların başkanı olan Sayın Recep Konuk bu emanete sahip çıkarak en sonunda Türkiye’nin teknolojide dışa olan bağımlılığını bitirmek için üniversite kurulması gerektiğine karar verdiler ve bunu da Türkiye’nin tarım ve gıda alanında ilk ve tek olan ihtisas üniversitesini kurarak hayata geçirdiler.” ifadelerini kullandı.
“ÜNİVERSİTEMİZDE EĞİTİM-ÖĞRETİMDE ORTAK PROGRAM UYGULAMASI YAPILMAKTA”
Rektör Prof. Dr. Cumhur Çökmüş ise konuşmasına, öğrencileri selamlayarak başladı. Cumhur Çökmüş, “Bildiğiniz gibi Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi (KGTÜ) Sayın Recep Konuk’un önderliğinde 2013 yılında kurulmuş alanında ülkemizin ilk ve tek ihtisas üniversitesidir. Eğitim – Öğretime hem Lisans hem de Yüksek Lisans düzeyinde 2016/2017 Akademik Yılında başlamıştır. Üniversitemizde eğitim-öğretimde Ortak Program uygulaması yapılmakta olup YKS sonucu öğrencilerimiz doğrudan 3 Fakültemiz altında bulunan ortak programlara yerleşmekte, 3 yarıyıl ortak müfredat gördükten sonra 4 üncü yarıyılın başında fakültede bulunan bölümlerden birini herhangi bir kısıtlama olmadan seçmektedir. Bu uygulama ile öğrencilerimiz Bölümlerini daha bilinçli olarak seçmekte ve memnuniyet ve buna bağlı olarak da başarı düzeyleri artmaktadır. Ortak müfredat uygulamamız aynı zamanda fakülte altındaki ortak programda ortak dersler alındığı için Çift Anadal (Diploma) ve Yan Dal uygulamasında kolaylık sağlamaktadır. Üniversitemizde Çift Anadal (Diploma) ve Yan Dal uygulaması mevzuat hükümleri çerçevesinde tüm öğrencilerimize açık ve ücretsizdir” dedi.
“KARŞIMIZDA ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ KAVRAMININ SOMUTLAŞMIŞ HALİ BULUNMAKTADIR”
Mezun olan öğrencilerin tamamının işe yerleştirildiğini de anlatan Rektör Çökmüş, konuşmasında şunları söyledi; “Anadolu Birlik Holding ile yaptığımız protokol gereği 2016-2017 Akademik yılında Üniversitemize kayıt yaptıran ve şu an mezuniyet törenini düzenlediğimiz tüm öğrencilerimize “İş Garantisi Bursu” vermiştik. Üçü geçen yıl olmak üzere 2020-2021 Akademik yılı sonunda mezun olan ve isteyen tüm öğrencilerimizin işe yerleştirme işlemlerini tamamlamış durumdayız. Öğrencilerimiz mezun olur olmaz iş aramak yerine işe yerleştirildiler. Bu sadece ülkemizde değil, dünyada da eşi benzeri sık görülebilecek bir durum değil. Bu başarı başta Kurucu Başkanımız Sayın Recep Konuk olmak üzere Anadolu Birlik Holding ve Konya Şeker’in üniversitemize verdiği destekle oldu. Öğrencilerimiz mezun oldukları bölümler dikkate alınarak Anadolu Birlik Holding ve Konya Şeker çatısı altında bulunan ve pek çok farklı sektörde faaliyet göstermekte olan 40’ın üzerindeki şirketin altyapısından ve iş olanaklarından faydalanma imkânına sahip ve mezun olduklarında buralarda işleri hazır. Bu, Türkiye’de bu şekilde kurulmuş ve işleyen tek modeldir ve karşımızda üniversite-sanayi işbirliği kavramının somutlaşmış hali bulunmaktadır. Bu sistemin mimarı olan ve vizyonuyla bu sistemi hayata geçiren Üniversitemiz Kurucu Başkanı Sayın Recep Konuk’a şükranlarımı sunuyorum.”
Konuşmaların ardından önce Üniversite birincisi, ikincisi ve üçüncüsüne ödüller verildi. Ödüllerini almalarını müteakip ilk üçe giren öğrencilerimiz üniversiteyi kurarak ülkemizin özellikle tarım ve gıda alanında stratejik öneme sahip mezunların yetişmesine imkân sağladığı için ilk mezunlar adına Genel Başkan Recep Konuk’a teslim edilmek üzere hediyelerini Taner Taşpınar’a verdiler. Daha sonra Konya Gıda ve Tarım Üniversitesinden birinci olarak mezun olan Zeynep Demirsoy, önce mezuniyet kütüğüne mezuniyet plaketi çaktı ve öğrenciler adına katılımcılara hitap etti.
Tören fakülte ve bölüm birinci, ikinci ve üçüncülerine ödüllerinin verilmesi ile devam etti. Ödül töreninin akabinde ise bütün öğrencilere diplomaları ile hediyeler takdim edildi.
Törenin sonunda Öğrencilerin kep atma coşkusu ise Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Kampüsüne ayrı bir güzellik kattı.
Mezuniyet Töreni katılımcılara kokteyl ikram edilmesi ile son buldu.
Diğer taraftan, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesinden mezun olan bütün öğrenciler aynı zamanda Anadolu Birlik Holding’de de işe başlamış oldular.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.