Konya sokakları Şivlilik sesleriyle şenlendi
Konya'da üç ayların başlangıcı dolayısıyla "Şivlilik" coşkusu yaşandı. Regaip Kandili'nin sabahında çocuklar kapı kapı dolaşarak şekerleme topladı. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’da çocukların Şivlilik sevincine ortak oldu.
Konya'da, mübarek üç ayların başlangıcı dolayısıyla Şivlilik coşkusu yaşandı.
Çocuklar sabah saatlerinde "Şivlilik" diye bağırarak ev ev dolaşıp çikolata, şeker ve bisküvi topladı. Kimi arkadaşlarıyla, kimi ise annesi ile dolaştı. Mahalle mahalle, sokak sokak dolaşan çocuklar çaldıkları kapılardan şivlilik almanın mutluluğunu yaşadı.
Esnaflarda kapılarına gelen çocukları boş çevirmedi.
Ellerindeki poşetleri çikolata ve şekerle doldurmanın mutluluğunu yaşayan çocuklar, topladıkları şivlilikleri hep birlikte keyifle yedi.
KONYA SOKAKLARINDA ŞİVLİLİK SESLERİ
Konya Büyükşehir Belediyesi bu yıl 220 bin çocuğa Şivlilik paketi dağıtmıştı. Başkan Uğur İbrahim Altay, bugün sosyal medya hesabından Konya sokaklarında Şivlilik toplayan çocukların fotoğraflarını paylaştı.
Altay paylaşımında, “Çocuklarımız Konya sokaklarına şivlilik bereketi getirdi. Ömürleri de bereketli olsun.” ifadelerini kullandı.
Çocuklarımız Konya sokaklarına şivlilik bereketi getirdi.
— Uğur İbrahim Altay (@u_ibrahim_altay) January 11, 2024
Ömürleri de bereketli olsun. pic.twitter.com/4PCTXCi886
ŞİVLİLİK'TE ÇOCUKLAR SEVİNDİRİLİYOR
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Somut Olmayan Kültürel Miras Alanında kayıt altına alınan Şivlilik Geleneği hakkında şu bilgiler veriliyor:
"Şivlilik, Konya’da Hicri takvime göre üç ayların başlangıcı olan Recep ayının ilk Perşembe'sini Cuma'ya bağlayan gecede ve Regaip Kandili sabahı çocuklarca yapılan kandil kutlama geleneğidir. Konya’da bu güne 'ilk namaz' adı da verilir. Kandilden bir hafta önce çocuklar, gece sokağa çıkarak bugünün geleceğini, trampetlerle, kavallarla, fenerlerle mahalle mahalle dolaşarak haber verirler. Fenerini alan çocuk sokağa çıkar, yol ortasına gerilen ipe fenerini asar, bütün dükkanlar rengarenk, irili ufaklı karpuz, davul, sünme, kuyruklu ismi verilen kağıt fenerlerle, mumlarla donatılır. Çocuklar yakılan ateşin etrafında halka olur ve fener alayına katılırlar. Regaip Gecesinin sabahı ellerine birer torba alan çocuklar kapıları çalmadan içeriye girer;
Şivli şivli şişirmiş,
Erken kalkan pişirmiş,
İki çörek bir börek,
Bize namazlık gerek. Şivliliiiiik... diye bağrışırlar. Ev sahibi önceden hazırlanan kuru üzüm, leblebi, incir, iğde gibi çerezlerden ve günümüzde daha çok şekerlemelerden çocuklara dağıtır. Aynı gün, hemen her evde, yağda kızartılmış mayalı hamurdan 'bişi' yapılır ve yufkaların arasına konur. Buna pekmezle yapılmış un helvası ilave edildiği de olur. Bişiler komşulara dağıtılır. İkindi ile akşam namazı arasında mezar ziyaretleri yapılır, yatsı namazında camilerde mevlit okunur. Şivlilik günü aile büyükleri, komşu ve akraba ziyaretleri yapılır, 'namazın mübarek olsun' temennisinde bulunulur. Bu ziyaretler sırasında önce yemek, ardından da çerez ve meyvelerden oluşan Şivlilik ikramı yapılır. Çocukların hatırlandığı, mutlu edildiği Şivlilik, aynı zamanda birlik ve beraberlik duygularının pekiştirildiği bir gelenek olarak geçmişten günümüze varlığını sürdürmektedir."
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.