Konya’da arazileri tarla faresi bastı
Konya’da hava sıcaklıklarının mevsim normalleri üzerinde seyretmesi ve kar yağışının olmaması nedeniyle bazı bölgelerde tarla faresi zararı tespit edildi. Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, üreticilere toplu mücadele çağrısı yaptı.
Önce kuraklık, şimdide tarla faresi…
Konya’da mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıkları ve kar yağışının olmaması ekili arazilerde yeni bir tehdit ortaya çıkarttı.
TOPLU MÜCADALE ÇAĞRISI
Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, iklim şartlarından kaynaklı olarak bazı bölgelerde tarla faresi zararı tespit edildiğini duyurdu.
Üreticilerin ekiliş alanlarını kontrol ederek yoğun zarar ile karşılaşması durumunda tarla faresi ile toplu olarak mücadele edilmesi gerektiği vurgulandı.
ZEHİRLİ BUĞDAY KULLANIMI
Tarla faresi ile mücadele kapsamında ilçe müdürlüklerinden temin edilecek zehir buğdaydan farenin arazide açmış olduğu beslenme deliklerine 5’er adet bırakılmasının yeterli olacağı belirtildi.
Zehirli buğday kullanımı konusunda ayrıca şu uyarılarda bulunuldu:
“Daha etkili olduğu düşünülerek deliklere 5 adetten fazla bırakılacak zehirli buğdayın fareler tarafından yenilip kusulması ile etkisinin olmayacağı bilinmelidir.
Ayrıca tarla fareleri beslenme delikleri dışında hafriyat ve dışkı deliklerine bırakılan zehirli yemi asla yemezler.
Beslenme deliklerini hafriyat ve dışkı deliklerinden ayıran temel özellik ise beslenme deliği etrafında tarla faresinin yiyecek kalıntılarının olmasıdır.
Zehirli buğdaylar el değmeden delik içlerine bırakılmalıdır. Beslenme delikleri dışına bırakılan zehirli buğdayların farelerden önce yiyecek kuşların ve diğer hayvanların zehirlenmesine neden olacağı da unutulmamalıdır.
Tarla faresi ile mücadele kapsamında hazırlanan zehirli buğdayın meskun mahallerde ve evlerde kullanılması insan ve hayvan sağlığı açısından tehlikelidir. Hazırlanan zehirli buğday sadece tarla faresi mücadelesi için kullanılmalıdır.”
TARIMSAL ÜRETİME ZARARI BÜYÜK
Tarla faresi, kültür bitkileri ile çayır mera bitkilerinin yeşil aksam, tohumları ve meyveleri ile beslenir. Ayrıca yiyecek bulamadıklarında, meyvelik ve orman fidanlıkların gövdeleri ile kök boğazını kemirerek ciddi zararlar oluşturabilmektedir.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.