Konya’da ekimi yapılan bu ürüne yüzde 75 hibe desteği

Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Tarım Arazilerinin Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında 20 ilçede 8.300 kilogram silajlık sorgum sudan otu melezi tohumu dağıtıldı. Bakanlık projeye yüzde 75 hibe desteği sağlıyor.

Konya’da ekimi yapılan bu ürüne yüzde 75 hibe desteği

Konya’da son yıllarda etkili olan kuraklık üreticileri yer altı sularına yönlendirdi. Ürün çeşitliliğin artması ve bilinçsiz su tüketimi ne yazık ki bu kaynakları da tükenme noktasına getirdi. Kuyuların çoğunda su yok, yeni sondajlar ise 300-400 metreleri buluyor.

SİLAJLIK SORGUM SUDAN OTU ÜRETİMİ

Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, tarım arazilerinin daha etkin kullanılması amacıyla yeni bir proje başlattı. 20 ilçede üreticilere 8 bin 300 kilogram silajlık sorgum sudan otu melezi tohumu dağıtımı yapıldı.

konyada-ekimi-yapilan-bu-urune-yuzde-75-hibe-destegi.jpg

BAKANLIK YÜZDE 75 HİBE DESTEĞİ SAĞLIYOR

Proje ile su tüketimi fazla olan birinci ve ikinci ürün ekimi yapılan, silajlık mısır bitkisinin yerine su tüketimi düşük ikinci ürün ekimi için daha uygun olan silajlık sorgum sudan otu üretiminin artırılması ve atıl arazilerin değerlendirilmesi amaçlanıyor.

DÜŞÜK MALİYET YÜKSEK VERİM

Ayrıca hayvansal üretim açısından bakıldığında da kaliteli ve düşük maliyetli yemlerle daha yüksek seviyede gelir elde edilmesi hedefleniyor. “Silajlık Sorgum Sudan Otu Üretim Projesi” yüzde 75 bakanlık hibeli, yüzde 25 çiftçi katkılı olarak yürütülüyor.

konyada-ekimi-yapilan-bu-urune-yuzde-75-hibe-destegi-001.jpg

SİLAJLIK MISIR’IN YERİNE ÖNERİLİYOR

Kurak ve yarı kurak, toprak tuzluluğu ve suyun yetersiz olduğu bölgelerde yetiştirilmesi zahmetli olan mısır bitkisinin yerine silajlık sorgum sudan otu bitkisinin yetiştirilmesi üreticilere ekonomik manada olumlu imkân sağlıyor.

DENEME EKİMLERİ OLUMLU SONUÇ VERDİ

Yapılan üretim çalışmasında birinci ürün olarak ekimi yapılan silajlık sorgum sudan otu alanlarının ikinci sefer biçimi yapıldı. İkinci ürün olarak ekimi yapılan bitkinin iklim kriterlerine göre biçimi yapılarak silaj olarak muhafaza altında alınacak. Böylece hayvan beslenmesinde alternatif bir ürün olarak Konya’ya kazandırılmış olacak.

Kaynak:Haber Kaynağı

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum