Konya’da geliştirilen renkli buğdaylar her derde şifa olacak

Selçuk Üniversitesi’nin yürüttüğü TÜBİTAK destekli projede, mor, mavi ve siyah renkli buğdaylar, zengin antioksidan içeriği ile şeker hastalığı, alzheimer ve kanser gibi hastalıklara karşı geliştirilecek gıdaların hammaddesi olacak.

Konya’da geliştirilen renkli buğdaylar her derde şifa olacak

Selçuk Üniversitesi Sarayönü Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hayati Akman’ın yürütücülüğünü üstlendiği zengin mavi, mor ve siyah renkli buğday genotiplerinin araştırmasına yönelik proje TÜBİTAK tarafından kabul edildi.

Disiplinler arası yaklaşımla yürütülen çalışma kapsamında kullanılan renkli buğday tohumları, Amerika Birleşik Devletleri Tohum Bankası, Meksika ve Danimarka’dan buğday ıslahçısı Prof. Dr. Anders Borgen’den temin edildi.

konyada-gelistirilen-renkli-bugdaylar-her-derde-sifa-olacak.jpg

Proje kapsamında analiz edilen renkli buğday genotiplerinin, modern buğday çeşitlerine kıyasla antioksidan içerikleri açısından belirgin şekilde daha zengin olduğunu belirten Doç. Dr. Hayati Akman, bu genotiplerin bazı çevresel stres koşullarına ve hastalıklara karşı daha dayanıklı olduğunu, verim ve teknolojik kalite açısından da umut verici sonuçlar verdiğini söyledi.

Akman, “Tohumlar iki yıl boyunca Sarayönü Meslek Yüksekokulu Uygulama ve Araştırma Arazisinde araştırıldı. Bölgemize adaptasyon sağlayan, çevre şartlarına uygun olanlar, Prof. Dr. Gökhan Zengin hocamızın uluslararası laboratuvarında sağlık; Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yaşar Karaduman tarafından da teknolojik kalite özellikleri açısından değerlendirildi. Renkli buğdayların birçoğu içerdiği yabani buğday ve ayrık bitkisi genleri sayesinde küresel ısınma ve değişen iklim şartlarına karşı da bir tampon vazifesi görecek” dedi.

konyada-gelistirilen-renkli-bugdaylar-her-derde-sifa-olacak-001.jpg

Doç. Dr. Akman; Türkiye’nin gıda güvenliği, sürdürülebilir tarım politikaları ve toplum sağlığı açısından stratejik önem taşıyan renkli buğdaylardan elde edilecek bisküvi, makarna ve ekmeklerin yakın bir zamanda raflardaki yerini alarak sofralarımıza geleceğini sözlerine ekledi.

Projenin araştırmacılarından Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Zengin de “İncelediğimiz renkli buğdaylar şeker, alzheimer ve kanser için geliştirilecek gıdalara hammadde kaynağı olacak. Yetişkinler, çocuklar ve tüm yaş grupları tarafından tüketilebilecek. Siyah, mavi ve mor buğdayların geleneksel modern buğdaylara göre daha yüksek besleyiciliğe ve fitokimyasal aktiviteye sahip olduğunu tespit ettik. Dünyada renkli buğday üzerine yapılmış araştırmalar var ancak ülkemizde bu kadar kapsamlı bir çalışma yok” diye konuştu.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.