Konya'da ilk kez görüldü, kayıtlara girdi
Türkiye’de nadir görülen sığır balıkçılı kuşu Konya'da ilk kez görüntülendi. Hint gölet balıkçılı kuşu, nesli tükenmekte olan bir tür.
Konya’daki önemli turizm destinasyonlarından Zazadın Hanı Kervansarayı önemli bir ziyaretçiyi ağırladı.
Vatandaşlar tarafından Zazadin Han'ın çatısında görüntülenen kuşun, dünyada nesli tükenmekte olan ve nadir görülen Hint gölet balıkçılı kuşu (Indian Pond Heron) olduğu anlaşıldı.
“KONYA’DA İLK KEZ GÖRDÜM”
Sığır balıkçılı kuşunu gören işletmeci Hikmet Çetiner, Zazadin Han'ın bulunduğu bölgenin kuşların göç yolu üzerinde olduğunu ve bugüne kadar birçok kuş çeşidi gördüğünü söyledi. İlk kez böyle bir kuş gördüğünü anlatan Çetiner; "Selçuklulardan kalma 800 yıllık Zazadin Hanı Kervansarayı yüzyıllarca birçok insanı ağırladı. Bugün devasa taç kapısının üstünde önemli bir misafirimizi ağırladık. Araştırmalarıma göre bu kuşun sığır balıkçılı kuşu olduğunu öğrendim. Konya'da ilk kez gördüm." diye konuştu.
HİNT GÖLET BALIKÇILI KUŞU
Hint gölet balıkçılı kuşu, nesli tükenmekte olan bir tür ve Türkiye'de nadir görülüyor. Afrika, Asya ve Avrupa'da bulunuyor. Göletler, bataklıklar ve sulak alanlarda yaşıyor. Küçük balıklar, kurbağalar ve böcekler ile besleniyor.
Yerleşim yerlerine de sıkça yaklaşan bu kuşlar, diğer balıkçıllardan farklı olarak çoğunlukla kuru otlu habitatlarda yer alıyor.
Sığır Balıkçılı kuşu, genellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Dicle ve Fırat nehirleri kıyısında görülüyor.
- Bilimsel adı: Ardeola grayii
- Boy: 40-48 cm
- Kanat açıklığı: 65-75 cm
- Ağırlık: 200-350 g
- Yaşam alanı: Güney Asya, Afrika, güney Avrupa
- Beslenme: Balık, kurbağa, böcek
- Koruma durumu: Nesli tükenmekte olan
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.