Konya'da rüzgar erozyonuyla mücadelede yenilikçi proje hayata geçiyor
Geçtiğimiz günlerde Ankara başka olmak üzere Türkiye’nin birçok ilinde yaşanan kum fırtınalarının neden olduğu rüzgâr erozyonunu önlemek adına KOP İdaresi ile Konya Orman Bölge Müdürlüğü yenilikçi bir projeyi hayata geçiriyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından finanse edilen ve Konya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülecek olan “Kurak Saha Ağaçlandırmalarında Yavaş Salınımlı Sulama Uygulaması Projesi” için imzalar atıldı.
Mera alanlarının bilinçsiz kullanımının yanı sıra küresel iklim değişikliklerinin de etken olduğu mera alanlarındaki bozulmalar ve neticesinde yaşanan rüzgâr erozyonları Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde ve Yozgat’tan oluşan KOP Bölgesinin tarım ve hayvancılığına önemli zararlar veriyor. Son zamanlarda bölgede etkisini artıran önlenebilir doğa olaylarının verdiği zararları en aza indirebilmek amacıyla hazırlanan ‘Kurak Saha Ağaçlandırmalarında Yavaş Salınımlı Sulama Uygulaması Projesi’, KOP İdaresi Başkan Vekili Halil İbrahim Tongur ve Orman Bölge Müdürü Cafer Bal’ın attığı imzalarla hayata geçirildi.
Konya’da 9 bin fidan toprakla buluşacak
Konya Kapalı Havzasında gün geçtikçe bozulan mera alanlarının yeniden hayvancılığa açılabilmesi, rüzgar erozyonunun en fazla yaşandığı Karapınar ilçesi gibi alanlarda iklim değişikliğinin etkilerinin en aza indirilmesi için Konya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülecek olan projeyi son derece önemsediklerini belirten KOP İdaresi Başkan Vekili Tongur, KOP Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Programı kapsamında toplam 480 bin TL bütçeli projeye 350 bin TL kaynak aktarılarak Karapınar’da 200 dekar alanda ağaçlandırma ve erozyonla mücadele yapılacağını söyledi.
Konya Orman Bölge Müdürü Cafer Bal ise her bir çakıl taşının bile değerli olduğu ülkemizde üstelik önlenebilir olmasına rağmen tarım ve hayvancılığımız için son derece önemli olan toprak kaynaklarımızın rüzgar erozyonu ile savrulup gitmesine gönüllerinin razı olmadığını ifade ederek; “Proje kapsamında dikilecek 9 bin adet fidanın yarısında, su hasatı yapan, yaklaşık 16 litrelik kendi su haznesi bulunan ve böylece dikilen fidanların 2-3 yıllık su ihtiyacını temin ederek sulamaya ihtiyacını ortadan kaldıran, yavaş salınımlı sulama aparatı olarak da bilinen bir sistem kullanılacak. Karapınar İlçesi Merdivenli mevkiinde sıklıkla yaşanan Rüzgâr Erozyonuna karşı halk arasında Tuz Çalısı olarak bilinen kuraklığa son derece dayanıklı mera bitkilerinden Atriplex ile Karaçam, Sedir, Mahlep, İğde, Badem ve Kızılçam gibi orman ağaçlarının dikimini gerçekleştirilecek. Projenin hayata geçmesi yönünde desteklerini esirgemeyen başta KOP İdaresi yöneticileri olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.