Konya’da uzman isimden sürücülere uyarı: Yolların kralı olmaz kuralı olur

Her yıl kazalarda binlerce kişi can veriyor. Peki, kazaların nedeni ne, sürücüler nelere dikkat etmeli? Cezaların caydırıcı olmadığını belirten İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Teyfik Dündar, “Yolların kralı olmaz kuralı olur” dedi.

Konya’da uzman isimden sürücülere uyarı: Yolların kralı olmaz kuralı olur

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanlığı’nın verilerine göre; Konya’da Ocak ayında bin 218 kazada 2 kişi öldü, 685 kişi yaralandı. Peki, kazaların nedeni ne, sürücüler nelere dikkat etmeli? Zirve Sürücü Kursu Yönetim Kurulu Başkanı ve İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Teyfik Dündar, bu soruların cevaplarını Haber Dairesi muhabirine verdi, sürücülere uyarıda bulundu.

“CEZALAR CAYDIRICI OLMALI”

Cezaların caydırıcı olmadığını belirten İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Teyfik Dündar, “Geçtiğimiz ay otobüs ve TIR kazaları çok oldu. Bu kazalarda ölüm sayıları bir hayli fazla. Uzun süreli bayram tatillerde 90 ile 120 kişi arası can kayıpları yaşanıyor. Yurt dışında ise yılda can kayıpları çok düşük. Ancak bizde sürücüler kurallara uymuyor. Cezalar caydırıcı olmadığı için sürücüler kurallara umuyor. Cezalar şöyle olmalı. Şimdi sürücüler telefonla oynuyor, alkollü araç kullanıyor, kırmızı ışıkta geçiyor. Bunun cezası var ancak ödüyorlar bu cezayı ama kural ihlaline devam ediyorlar. Bu tip durumlarda sürücü ehliyetlerine belli bir süre el konulmalı, araçlar otoparka çekilmeli. O zaman bu durum caydırıcılığa yol açar. Sürücüler daha çok dikkat eder kurallara” dedi.

konyada-uzman-isimden-surulere-uyari-yollarin-krali-olmaz-kurali-olur.jpg

“YOLLARIN KRALI OLMAZ KURALI OLUR”

Dündar, “Karayollarının kralı olmaz kuralı olur. TIR ve otobüs sürücülerinin araç kullanım süreleri var. Ancak bunlara dikkat edilmiyor. Hız ihlali yapılıyor, araçlar devriliyor, refüje çarpıyor, kazalar meydana geliyor. Buzlanma ve yağışlı yollarda yer tutuş emniyetini yüzde 50 civarında sürücülerden çıkar. Yani yol durumu sürüşte çok önemli. Kontrolsüz güç güç değildir. Takip mesafesi de çok önemli. 50 kilometre ile hızla giden bir araç en az bir araç boyu mesafe bırakmalı. 70 kilometrede bu mesafe 3 araç boyu olmalı. 140 kilometre ile giden bir araç en az 100 metrede durabilir. Denetimler yapılıyor ama yetersiz oluyor. Karayolları ve İçişleri Bakanlığı yolların hız limitlerini belirlemiş. Bunlara uyulması gerekiyor” diye konuştu.

konyada-uzman-isimden-surulere-uyari-yollarin-krali-olmaz-kurali-olur-001.jpg

“15 DAKİKA MOLA VERİLMELİ”

Uzun yollarda 4 saat sonrası araç sürüşlerinde yol hipnozunun başladığını belirten Dündar şunları söyledi:

“Bu durumlarda yolu görme, işitme azalır. Gördükleri algılayamazsın. Önündeki veya arkadaki araç uzak mı, yakın mı? bilemezsin. Sürücülerin 2,5 veya 3 saatte bir durup mola verilmesi gerekiyor. İmkan var ise sürücü değişmeli. Molada araçtan inilip biraz yürünmeli. Belli bir yaştan sonra bu ağır vasıtalar 5 yılda bir ehliyet yenilenmesi gerekiyor. Yurt dışında belli bir yaştan sonra kontrole gidiliyor”

konyada-uzman-isimden-surulere-uyari-yollarin-krali-olmaz-kurali-olur-002.jpg

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.