Konya, tarihi ve manevi zenginliğiyle Türkiye'nin en önemli şehirlerinden biri olarak öne çıkıyor. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turist, Konya’daki türbeleri ziyaret ederek manevi huzur buluyor. İşte Konya'da en çok ziyaret edilen türbeler...

MEVLANA TÜRBESİ
Konya'nın kalbinde yer alan Mevlâna Müzesi, Selçuklu Sarayı'nın gül bahçesinden günümüze uzanan zengin bir tarihe sahip. Sultan Alâeddin Keykubad tarafından Mevlâna'nın babası Sultanü'l Ulema Bahaeddin Veled'e hediye edilen bu bahçe, 1231 yılında Sultanü'l Ulema'nın defnedilmesiyle ilk defin yerine dönüştü.
Mevlâna'nın vefatının ardından, oğlu Sultan Veled'in kararıyla, "Kubbe-i Hadra" (Yeşil Kubbe) olarak bilinen türbe inşa edildi. Mimar Tebrizli Bedreddin tarafından yapılan bu türbe, zaman içinde eklenen yapılarla genişleyerek bugünkü halini aldı. 1854 yılında Derviş Hücreleri'nin tamamlanmasıyla dergâh, son şeklini aldı.
1926 yılında "Konya Âsâr-ı Âtika Müzesi" adıyla kapılarını açan yapı, 1954'te yeniden düzenlenerek "Mevlâna Müzesi" adını aldı. Müze, Mevlâna'nın hayatına ve Mevlevilik kültürüne ışık tutan önemli eserlere ev sahipliği yapıyor.

SADREDDİN KONEVİ TÜRBESİ
Konya'nın Sadreddin Konevi Mahallesi'nde bulunan, ünlü mutasavvıf Sadreddin Konevi tarafından 1274 yılında yaptırılan cami ve türbe, ziyaretçi akınına uğruyor. Selçuklu dönemine ait önemli bir eser olan cami, 13. yüzyıl özelliklerini taşıyan çini mihrabı ve Osmanlı dönemine ait tuğla minaresiyle dikkat çekiyor.
Caminin doğusunda yer alan türbe ise, mermer şebekelerle çevrili mütevazı yapısıyla ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Başlangıçta üzeri açık olarak tasarlanan türbe, sonradan ahşap konik bir külahla kapatıldı. Türbe, Sadreddin Konevi'nin manevi mirasını yaşatmak isteyen ziyaretçiler tarafından sıkça ziyaret ediliyor.

ATEŞBAZ VELİ TÜRBESİ
Konya'da, halk arasında "Âşıklar Semti" olarak bilinen Aşkan yakınlarında bulunan Ateşbaz Veli Türbesi, yerli ve yabancı ziyaretçilerin akınına uğruyor. Hz. Mevlânâ'nın aşçısı ve sır dostlarından olan Ateşbaz Veli'nin türbesi, dünyadaki tek aşçı türbesi olma özelliği taşıyor.
1285 yılında vefat eden Ateşbaz Veli'nin türbesi, Selçuklu mimarisinin izlerini taşıyor ve 1982 yılında tescil edildi. Türbe, ziyaretçilerin dileklerinin kabul olduğuna inanılan ve adak adanan bir yer olarak biliniyor. Ziyaretçiler, türbeye tuz ve şeker getirerek adaklarını yerine getiriyor.

TAVUS BABA TÜRBESİ
Konya'nın Meram ilçesinde bulunan Tavus Baba Türbesi, Hz. Mevlânâ, Şems-i Tebrizi ve Sadreddin Konevî türbelerinden sonra en çok ziyaret edilen yerlerden biri olarak dikkat çekiyor. Meram Çayı'na hakim bir tepede yer alan türbe, gizemli hikayeleriyle ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
Tavus Baba'nın kimliği, cinsiyeti ve yaşadığı dönem hakkında farklı rivayetler bulunuyor. Türbedeki kitabede Tavus Mehmet El-Hindi yazdığı belirtilirken, bazı araştırmacılar onun Selçuklu döneminde yaşamış bir evliya olduğunu, bazıları ise Hz. Mevlânâ'nın yetiştirdiği bir kadın evliya olduğunu öne sürüyor.
Özellikle yaz aylarında yoğun ilgi gören türbe, şifa arayan ziyaretçilerin uğrak yeri haline gelmiş durumda. Kısmet açılması, çocuk sahibi olunması ve hastalıkların iyileşmesi gibi dileklerle ziyaret edilen türbede, ziyaretçiler ayrıca türbenin yanındaki buz gibi suyu olan çeşmeden de su içiyorlar.

EŞREFOĞLU TÜRBESİ
Beyşehir'de, şehrin kurucusu Eşrefoğlu Süleyman Bey'in eşi ve oğluyla birlikte yattığı Eşrefoğlu Türbesi, ziyaretçi akınına uğruyor. 1301 yılında inşa edilen türbe, Eşrefoğlu Camii'nin doğu cephesine bitişik olarak bulunuyor.
Sekizgen gövdeli türbenin içinde Eşrefoğlu Süleyman Bey'in yanı sıra eşi ve oğluna ait olduğu rivayet edilen üç sanduka bulunuyor. Geçmişte turkuaz çinilerle kaplı olduğu belirtilen türbe, zamanla bu özelliğini kaybetmiş. Türbe, Eşrefoğlu Camii'ni ziyaret edenlerin de uğrak noktası haline gelmiş durumda.

ŞEMS-İ TEBRİZİ TÜRBESİ
Konya'da, Alâeddin Tepesi'nin doğusunda yer alan Şems-i Tebrizi Türbe ve Mescidi, Hz. Mevlânâ'nın manevi yol arkadaşı Şems-i Tebrizi'nin anısını yaşatmak için ziyaretçi akınına uğruyor. Selçuklu kümbet mimarisinin izlerini taşıyan türbe, Hz. Mevlânâ'nın düşünce dünyasında önemli bir yere sahip olan Şems-i Tebrizi'nin naaşının bulunduğu yer olarak kabul ediliyor.
Tarihi ve manevi önemiyle dikkat çeken türbe ve mescit, Konya'nın en çok ziyaret edilen mekanları arasında yer alıyor.

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.