Konya’daki bu bina ziyaretçi sayısıyla 3’üncü oldu
Konya İl Halk Kütüphanesini 2022 yılında ziyaret edenlerin sayısı açıklandı. Bakanlık verilerine göre geçen yıl 885 bin 259 ziyaretçi sayısı ile Konya İl Halk Kütüphanesi, Batman ve Sivas’ın ardından üçüncü oldu.
Konya İl Halk Kütüphanesine 2022 yılında kaç kişi ziyaret etti? sorusu cevabını buldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre; Konya İl Halk Kütüphanesini geçen yıl ziyaret edenlerin sayısı 885 bin 259 kişi oldu.
KÜTÜPHANE ZİYARETİNDE 'BATMAN' REKORU
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca son 5 yılda yaptırılan 133 kütüphane ile ülke genelindeki kütüphane sayısı 1258'e ulaştı. 2022 yılında en çok ziyaret edilen kütüphane, 1 milyon 569 bin 435 ile ziyaretçi ile Batman'da 2020'de kitap görünümünde inşa edilen, dünyada 'tanınmayı hak eden' 32 kütüphane arasına giren 'Batman Şehit Şenay Aybüke Yalçın İl Halk Kütüphanesi' oldu. Batman'ın Kozluk ilçesinde 9 Haziran 2017'de PKK'lı teröristlerin saldırısı sonucu şehit olan müzik öğretmeni Şenay Aybüke Yalçın'ın isminin verildiği 4 katlı kütüphanenin ziyaretçi sayısı, İstanbul'da tüm kütüphanelerin 2 milyon 82 bin ziyaretçi sayısına yaklaştı.
KONYA ÜÇÜNCÜ SIRADA
Batman'dan sonra en çok ziyaret edilen kütüphaneler 911 bin 486 ziyaretçi ile Sivas'taki 'Şems-i Sivasi İl Halk Kütüphanesi', 885 bin 259 ziyaretçi sayısı ile 'Konya İl Halk Kütüphanesi', 665 bin 895 ziyaretçi ile 'Kayseri 75'inci Yıl İl Halk Kütüphanesi', 629 bin 735 ziyaretçi ile 'Isparta Halil Hamit Paşa İl Halk Kütüphanesi', 593 bin 914 ziyaretçi ile 'Eskişehir İl Halk Kütüphanesi', 577 bin 850 ziyaretçi ile 'Talas İlçe Halk Kütüphanesi', 432 bin 885 ziyaretçi ile 'Kırşehir Aşıkpaşa İl Halk Kütüphanesi', 390 bin 958 ziyaretçi ile 'Erzurum İsmail Saib Sencer İl Halk Kütüphanesi', 55 bin 494 ziyaretçi ile 'İstanbul Orhan Kemal İl Halk Kütüphanesi' oldu.
2022'de en çok ödünç kitap alınan ve kütüphanelerinde en çok üye sayısı bulunan il ise Ankara oldu.
"KÜTÜPHANELERDE DEĞİŞİM YAŞANIYOR"
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Aldemir, kütüphanelere sadece bilgi alıp ders çalışmak amacıyla değil, aynı zamanda sosyalleşmek için de gidildiğini belirterek, "Kütüphaneler sosyal hayatın içerisine girdi. Kütüphanelerde; sanatsal, eğitsel ve vaktinizi keyifli bir şekilde geçirebileceğiniz alanlar var. Türkiye’deki kütüphanelerde bu değişim ve dönüşüm yaşanıyor. 'Batman Şehit Şenay Aybüke Yalçın İl Halk Kütüphanesi'nin en çok ziyaret edilen kütüphane olmasının temel nedeni de kütüphanenin mimarisi" dedi.
Aldemir, 8 bin 300 metrekare kullanım alanına sahip, içerisinde okuma ve araştırma salonları, sanat galerisi, sergi salonu, fuaye alanları, yetişkin ve çocuklar için sinema, görme ve işitme engelliler ile çocuklar için özel alanların yer aldığı 'Batman Şehit Şenay Aybüke Yalçın İl Halk Kütüphanesi'nin günlük ortalama 4 bin 300 ziyaretçi ağırladığını aktardı.
"ÜCRETSİZ KAMUSAL ALAN OLUŞTURMAYA ÇALIŞIYORUZ"
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca son 5 yılda yaptırılan 133 kütüphane ile ülke genelinde bakanlığa bağlı kütüphane sayısının 1258'e ulaştığını belirten Aldemir, "Kütüphanelerdeki değişim ve dönüşümün temelinde mimari projeler yer alıyor. Şehirlerde kültür merkezi yoksa, kütüphaneye kültür merkezi fonksiyonu vermeye, her yaş grubuna uygun özel alanlar üreterek onlara hitap etmeye çalışıyoruz. Her kütüphanemizde mutlaka bebek, çocuk ve engelliler için özel alanlar tasarlıyoruz. Kütüphaneye gelen ziyaretçilerin sosyalleşebilmesi adına kütüphanelerimizde kafelere yer veriyoruz. AVM’lere muadil kütüphanelerin startını vermiş durumdayız. AVM’ye ya da başka bir ticari alana gitmek yerine alternatif ücretsiz bir kamusal alan yaratmaya çalışıyoruz. Bunun adına da biz kütüphane diyoruz" diye konuştu.
81 İLDE 81 GEZİCİ KÜTÜPHANE
Türkiye genelinde yeni ve modern kütüphaneler inşa ederken bir yandan da otobüsleri gezici kütüphaneye dönüştürerek kırsal bölgelerde yaşayan ve kütüphanelere gidemeyen vatandaşlara hizmet götürmeye çalıştıklarını ifade eden Aldemir, "Bizim için öncelik, kütüphanesi olmayan köyler. Tüm il ve ilçelerdeki köylere ulaşmaya çalışıyoruz. Aynı zamanda mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan çocuklara, cezaevleri ve huzurevlerine de gezici kütüphane ile hizmet götürmeye çalışıyoruz. Şu an da 65 gezici kütüphanemiz var. 2 ay sonra 10 gezici kütüphane daha envanterimize kaydolacak. Yıl sonu itibarıyla 81 ilde 81 gezici kütüphane hedefimize ulaşmış olacağız" dedi.
Bakanlık olarak son yıllarda tematik kütüphanelere de önem verdiklerini dile getiren Aldemir, Türkiye’nin farklı bölgelerinde farklı temalarda kütüphanelerin açıldığını, aynı zamanda gar ve havalimanlarında da bakanlık tarafından açılan kütüphanelerin yer alığını belirterek, tüm vatandaşları kütüphanelere beklediklerini kaydetti.
KONYA İL HALK KÜTÜPHANESİ NE ZAMAN KURULDU?
Konya’da ilk kütüphane Selçuklu Türkleri devrinde Emir Şemsettin Altınapa tarafından İplikçi Medresesi’nde açılmış, bundan sonra Nizamiye Hangahı’nda ve Sadreddin-i Konevî Medresesi’in de, Kutlu Melek Hatun tarafından ise Atabekiye Medresesi civarında çok sayıda kütüphaneler kurulmuştur. Osmanlı İmparatorluğu devrinde hala bugün hizmete devam etmekte olan Mevlana Dergâhı Kütüphanesi ile 1795 yılında yapılan Yusufağa Kütüphaneleri kurulmuştur.
Halk kütüphanesi ilk defa “Milli Kütüphane” adı ile 1910 yılında Konya Valisi Muammer Bey’in öncülüğü ile eski Rehberi Hürriyet Okulu içinde bir binada kurulmuştur. Kütüphanenin 1919 yılında 1 memur, 1 odacı kadroları Özel İdarece temin edilmiş ve Özel İdare’ye bağlı olarak uzun yıllar hizmet vermiştir. Kütüphane sırayla Maarif evlerine, Şerafettin Camii yakınında bir binaya, Vali İzzet Bey zamanında da Hacı Hasan Camii ne taşınmıştır. Uzun yıllar Hacı Hasan Camii’nde kalan kütüphane kuruluş hazırlıklarını burada tamamlamıştır. 1947 yılında Milli Eğitim Bakanlığı Kütüphaneler Genel Müdürlüğü emrinde “Konya Umumi Kütüphanesi” adıyla çalışmaya başlamıştır. 1950 yılında, daha sonra yıkılmış olan Alaeddin Tepesi’ndeki Halkevi binasının bir katına taşınmış, 1955 yılında da Anıt alanındaki Halkevi Kütüphanesini de içine alarak hizmete girmiştir. Bu bina halen Devlet Tiyatrosu olarak kullanılmaktadır. 1978 yılında Mevlana Tetkikleri Enstitüsü olarak yapılan Mevlana alanındaki hizmet verdiği binaya taşınmıştır.
KONYA İL HALK KÜTÜPHANESİ NEREDE?
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı arasında 17.04.2009 tarihinde bir protokol yapılmıştır. Bu protokole göre; Mevlana alanındaki İl Halk Kütüphanesi binası Konya Büyükşehir Belediyesine devredilerek Kültürpark içerisinde Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yeni bir kütüphane binası inşaatının yapılması ve mevcut kütüphane binası ile yeni binanın karşılıklı olarak tahsissen teslim edilmesi kararlaştırılmıştır. Binanın temeli 02.Mart.2010 tarihinde atılmıştır.
Bir yıl gibi kısa bir sürede binanın inşaatı tamamlanmıştır. Kütüphane, 01.11.2011 tarihinde Valilik Makamının onayı ile yeni yapılan bu binaya taşınmıştır. 28.11.2011 tarihinden itibaren de okuyucuya hizmet vermeye başlamıştır.
Kütüphane binası bodrum kat ile birlikte 4 kat ve teras katından oluşmaktadır. Bodrum katta Arşiv, Cilt Atölyesi, Su Deposu, Makine Dairesi, Sığınak, ve Jeneratör bulunmaktadır. Zemin katta İnternet Salonu ile Görsel ve İşitsel Materyal Kullanma Salonu, Okul Öncesi ve Çocuk Bölümü, Gençlik Bölümü, Ödünç Verme Ünitesi ve Konferans Salonu bulunmaktadır. Birinci katta Okuma Salonu A, Okuma Salonu B, Süreli Yayın Bölümü, Teknik Hizmetler Birimi bulunmaktadır. İkinci katta Serbest Çalışma Salonu ve içerisinde grup çalışma odaları (4 adet olup her biri 16 m2), Konya İhtisas Kitaplığı, Yemekhane ve Yönetim birimi bulunmaktadır. Teras katta ise yazlık ve kışlık olarak iki bölüm bulunmaktadır.
Türkiye’nin hem tarihi hem modern hem de büyük illerinden biri olan şehrimizin kültürel kalkınmada önemli bir yeri olan kütüphane hizmetlerinin sayı ve nitelik bakımından daha iyi bir şekilde yürütülmesine gayret edilmektedir.
Konya il merkezinde 2 halk kütüphanesi bulunmaktadır. İl Halk Kütüphanesi ile Akşehir, Çumra, Ereğli. Sarayönü, Kadınhanı, Beyşehir, Seydişehir kütüphaneleri müdürlüktür.
Kütüphane Müdürlüğümüz İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne bağlı olarak hizmet vermektedir. İller İdaresi Kanunu’na göre de Konya Valiliği’ne bağlıdır.
KONYA İL HALK KÜTÜPHANESİ YOL TARİFİ İÇİN TIKLAYIN
Kaynak:DHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.