Konya'dan yurt dışına kaçırılan tarihi eserler neler? Prof. Dr. Muşmal 'Konya Kitap Günleri'nde anlatacak

15-24 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek Konya Kitap Günleri, önemli söyleşilere de ev sahipliği yapacak. Konyalı Tarihçi Prof. Dr. Hüseyin Muşmal da yarın (16 Ekim Cumartesi) kentten yurt dışına kaçırılan tarihi eserleri anlatacak.

Konya'dan yurt dışına kaçırılan tarihi eserler neler? Prof. Dr. Muşmal 'Konya Kitap Günleri'nde anlatacak

Türkiye'nin en çok kütüphaneye gidilen şehri Konya, GastroFest ve Bilim Fuarı'nın ardından 10 gün boyunca çok önemli bir organizasyona ev sahipliği yapacak. Büyükşehir Belediyesi’nin geleneksel hale getirdiği ve her yıl yüzbinlerce ziyaretçiyi ağırlayan Konya Kitap Günleri, pandemi nedeniyle verilen bir yıllık aranın ardından bugünden itibaren yeniden kitapseverlerle buluşacak.

KONYA KİTAP GÜNLERİ NEREDE?

Konyalıların ve tüm Türkiye'den kitapseverlerin heyecanla beklediği 'Konya Kitap Günleri' Selçuklu Kongre Merkezi'nde bugün başlayacak. Toplam 250 yayınevi ve 450 yazarın okuyucularla buluşacağı organizasyonda 500’den fazla etkinlik gerçekleştirilecek. Organizasyonda 1 milyondan fazla kitap yer alacak. 

PROF. DR. HÜSEYİN MUŞMAL'DAN ÖNEMLİ SÖYLEŞİ

Yeni tip koronavirüs salgınında 3 önemli esere daha imza atan Konyalı tarihçi Prof. Dr. Hüseyin Muşmal da Konya Kitap Günleri kapsamında okuyucularla buluşacak. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muşmal, Konya'daki yurt dışına kaçırılan eserleri ve müzeciliği anlatacak. Söyleşi yarın (16 Ekim Cumartesi) saat 18.00'de Selçuklu Kongre Merkezi Malazgirt Salonunda gerçekleştirilecek. 

huseyin-musmal-soylesi.jpg

Osmanlı tarihine yönelik önemli çalışmalara imza atan Prof. Dr. Hüseyin Muşmal, son olarak kaleme aldığı 'Türkiye'de Müzecilik' adlı eserlerini yayımlayarak tarihçiler ile tarih meraklılarının istifadesine sunmuştu. 

PROF. DR. HÜSEYİN MUŞMAL KİMDİR?

1977 yılında Konya’nın Beyşehir İlçesi’nde dünyaya gelen Muşmal, ilk (1987) Orta (1990) ve Lise öğrenimini Beyşehir’de tamamladı (1993). Lisans eğitimini 1993-1997 yılları arasında Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde tamamlayan Muşmal, 1998 yılında SÜSBE Tarih Anabilim Dalı Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı’nda Araştırma Görevlisi olarak göreve başladı.

1999 yılında aynı üniversitenin tarih bölümünde görevlendirilen Muşmal, SÜSBE Tarih Anabilim Dalı Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı’nda Doç. Dr. Bayram Ürekli’nin danışmanlığında “XVII. Yüzyılın İlk Yarısında Konya’da Sosyal ve Ekonomik Hayat (1640-1650)” adındaki çalışmasıyla yüksek lisansını tamamladı (2000). Aynı enstitüde Prof. Dr. Bayram Ürekli’nin danışmanlığında “XIX. Yüzyılın İlk Yarısında Beyşehir ve Çevresi’nin Sosyal ve Ekonomik Yapısı (1790-1864)” isimli çalışmasıyla doktorasını bitirdi (2005).

2007 yılı ocak ayında, Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yakınçağ Tarihi kürsüsüne Yrd. Doç. Dr. olarak atanan Muşmal, 28 Ocak 2011 tarihinde Doçent, Ocak 2017’de Profesör oldu.

2018 yılı başında Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde görevlendirilen Muşmal, Nisan 2021'de Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektör Yardımcılığı görevine atandı. Hüseyin Muşmal halen bu görevini sürdürmektedir.

huseyin-musmal-3.jpg

Alanıyla ilgili çok sayıda yayın üreten Muşmal’ın 'Yabancıların İzinde Osmanlı: Konya ve Çevresinde Araştırma Yapan Yabancılar (1876-1914)' isimli ilk kitabı 2009 yılı Nisan ayında Konya’da Me-Sa yayınları arasından çıkmıştır.

'Osmanlı Eski Eser Politikası: Konya Vilayeti Örneği (1876-1914)' ismindeki ikinci kitabı ise Kömen Yayınları arasında 2009 yılı ekim ayında yayımlandı. Alanındaki bir diğer kitabı Yüksek Lisans Öğrencisi Berna Burcu Korucu ile birlikte 'Beyşehir Gölü ve Adaları'nda Hayat' adıyla 2014 yılında Palet yayınları arasından çıkmış, uzmanlık alanıyla ilgili dördüncü kitabı ise Doktora Öğrencisi İrem Gürbüz ile birlikte 'Sultanın Camisi: Aziziye' ismiyle 2020 yılında Karatay Belediyesi tarafından yayımlanmıştır.

huseyin-musmal-1.jpg

Alanla ilgili 'Türkiye’de Müzecilik 1839-1938' isimli 5. Eseri Selenga Yayınları arasında bu yıl yayımlanmıştır. Editörlüğünü yaptığı 'Tarih, Kültür, Sanat, Turizm, sanayi ve Ticaret Şehri Beyşehir' adlı eser de geçtiğimiz günlerde alana kazandırılmıştır.

Muşmal’ın akademideki önemli çalışmaları Osmanlı dönemi şehir tarihi, eski eser politikası ve arkeolojik faaliyetler gibi alanlarda olup bu konular üzerine yazılmış 100’ün üzerinde ulusal, uluslararası makaleleri ve tebliğleri vardır. 

Prof. Dr. Hüseyin Muşmal ayrıca şiir, hikâye, deneme gibi alanlarda da ürünler vermekte, www.habedairesi.com'da köşe yazıları yazmaktadır. Yazarın serbest şiirlerinden oluşan ilk şiir kitabı 2010 yılında 'Kime Ne' ismiyle, ikinci şiir kitabı 2011 yılında 'Hecelerimin Cümlesi' ismiyle Konya'da, üçüncü kitabı 'Bir Elif Miktarı' ismiyle 2013 yılında Ankara’da yayımlanmıştır. Muşmal'ın 'Berlin Günlüğü' isminde 2011 yılı sonunda Konya’da yayımlanmış bir de seyahat-anı kitabı bulunmaktadır.

Prof.Dr. Hüseyin Muşmal, yazar Fatih Babaoğlu ile 2015 yılı Mart ayında, Beğ ve Kasım ayında Sultan, 2016 yılında ise Seyyid adıyla Eşrefoğulları Beyliği dönemini ele alan üç ayrı roman yayımlamıştır.

Muşmal’ın yine aynı yazarla 2018 yılında yayımlanmış Esatir, 2019 yılında yayımlanmış Rivayet adında iki Roman-Hikâye çalışması da bulunmaktadır. Yazarın, Fatih Babaoğlu ile birlikte hazırladığı Makalat isimli eseri ile son yıllarda ürettiği şiirlerinden oluşan Zümrüdü Anka isimli 16. Kitabı yayımlanmayı beklemektedir.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.